Automoto

Laguna Seca najavljuje uzbuđenja

Matej Milanović • srijeda, 01.07.2009.
Laguna Seca najavljuje uzbuđenja

Iduća stanica Svjetskog prvenstva u MotoGP-u je legendarna Laguna Seca. Utrka koja je sama po sebi dovoljan razlog da se očekuje izvrsna borba ove će godine biti još zanimljivija obzirom na veliku borbu koja se vodi u prvenstvu. Casey Stoner će htjeti osvetu i za prošlogodišnji poraz, a ove godine će u igri za pobjedu biti i treći kandidat za naslov, Jorge Lorenzo...

Laguna Seca jedna je od najpoznatijih staza na svijetu. Izgrađena je 1957. Od tada se na toj pisti vozila nekolicina različitih motorističkih natjecanja, među kojima su najpoznatiji American Le Mans series, CART (jedna od američkih inačica formule 1), Superbike, te MotoGP.

Laguna Seca ima 11 zavoja, sedam na desno i četiri u lijevo. Najpoznatiji je svakako Corkscrew, koji je vjerojatno jedan od najpoznatijih zavoja uopće u automoto svijetu. Brza izmjena lijevog pa desnog zavoja ne bi bila toliko spektakularna da nije na onakvoj nizbrdici. Na tom su se zavoju vodile mnoge velike bitke, a tragično je poznat i po smrti Gonzala Rodrigueza, vozača CART-a koji je 1999. završio direktno u zidu, kojeg je zatim preletio i umro od posljedica udarca.

Što se MotoGP-a tiče, prvi put se pojavio na Laguni Seci 1988. tada još kao prvenstvo do 500 kubičnih centimetara. Nakon šest godina utrka je ukinuta, a vraćena je 2005., iako isključivo za MotoGP koji vozi čak 32 kruga na stazi dugačkoj 3610 metara. Kategorije do 125 i 250 kubičnih centimetara ne voze na ovoj stazi.

Od ponovnog uključenja u prvenstvo utrku je dvaput dobio Nicky Hayden, te jedanput Casey Stoner i Valentino Rossi. Zanimljiv je podatak da su zadnja tri pobjednika Velike nagrade SAD-a u konačnici osvajali naslov prvaka svijeta.

Rossi i Stoner će se sigurno boriti za pobjedu, osim ako Australac ne bude i dalje imao problema sa stanjem svojeg tijela, a treći pretendent na naslov, Jorge Lorenzo, morat će dosta zagristi ne bi li izbrisao blijedu sliku od prošle godine kada nije završio ni prvi krug te je bio jedini vozač koji nije došao do kraja utrke.

Španjolac je uvjeren da će ovogodišnje izdanje Lagune Sece za njega biti bolje: "Prošle godine Laguna nije bila dobra za mene. Ali, u Portugalu sam ostvario svoju prvu pobjedu u MotoGP-u a da nisam nikad prije tamo pobijedio. Ove godine sam osvojio Motegi, a isto nikad prije nisam došao do pobjede na toj stazi. Tako da ja ne smatram niti jednu stazu lošom. Prošlost nije važna.

Aspiracije na postolje pomalo je iznenađujuće, obzirom na dosadašnju sezonu, izrazio i Chris Vermeulen. Australac smatra da je to u Americi itekako moguće: "Laguna Seca je jedan od mojih najdražih staza i ovdje sam bio na postolju posljednje dvije godine, a 2006. sam bio i na poleu. Svakako bih želio ponoviti te uspjehe i donijeti Suzukiju prvo ovogodišnje postolje."

Valentino Rossi jedan je od kandidata za nedjeljnu pobjedu, a svakako će pozitivan utjecaj imati i uspjeh kojeg je ostvario prošlog vikenda. Usput se prisjetio i odličnog izdanja Velike nagrade SAD-a od prošle sezone: "Ovo predivno sjećanje na stotu pobjedu je još svježe, ali sada se trebam oporaviti do iduće trke. Prošle godine sam vodio sjajnu bitku sa Stonerom i za mene je to bio jedan od ključnih trenutaka sezone. Ove godine će biti teže jer je Lorenzo u izvrsnoj formi i uvjeren sam da će Stoner biti na svom vrhuncu. Laguna je jako lijepo mjesto za utrkivanje i uzbudljiva staza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!