Vodeni sportovi

Vaterpolisti (opet) bez medalje

Matej Milanović • nedjelja, 05.07.2009.
Vaterpolisti (opet) bez medalje
Foto: EPA

Na kontroverzan način Hrvatska je ostala bez odličja u vaterpolu na Mediteranskim igrama u Pescari. Italija je pri kraju susreta preokrenula prednost naših od 9:7 i sa 10:9 osvojila brončanu medalju. Svjetsko prvenstvo udaljeno je svega dva tjedna, a pred Barakudama je jako puno posla...

HRVATSKA - ITALIJA 9:10 (2:1, 1:2, 3:3, 3:4)

Mediteranske igre, Vaterpolo, Finale za 3. mjesto:

Pescara, Bazen Le Naiadi:

Vezane vijesti

Suci: Goljanin (Srbija), Fernandez Esola (Španjolska)

Hrvatska: Pavić (12 obrana), Burić 1, Bošković 1, Dobud 1, Buljubašić 1, Antonijević 1, Karać, Bušlje 1, Sukno 2, Barač, Hinić, Obradović 1, Brzica Izbornik: Rudić

Italija: Tempesti (12 obrana), Mistrangelo, Giorgetti 1, Buonocore, Gallo 5, Felugo 2, Mangiante 1, Rizzo 1, Aicardi, Calcaterra, Figari, Fiorentini, Negri Izbornik: Campagna

Igrač više: Hrvatska 4/15, Italija 6/13

Nakon jučerašnje blamaže sa Srbijom, ni utakmica za treće mjesto na vaterpolskom turniru Mediteranskih igara nije prošla dobro za hrvatsku reprezentaciju.

U prvoj četvrtini bolje su krenuli Talijani. Valentino Gallo iskoristio je isključenje našeg igrača za 1:0. Ipak, za razliku od jučerašnjeg susreta kad smo se rano našli u zaostatku od dva gola, danas su Andro Bušlje i Ivan Buljubašić pogotcima s igračem više odmah dali Hrvatskoj prednost od 2:1.

Odmah, početkom druge četvrtine Sandro Sukno realizirao je peterac za dvostruku prednost, 3:1. No, nisu naši dugo zadržali prednost. Prvo je Gallo iskoristio novu priliku s igračem više, a zatim mu se na listi strijelaca priključio i Andrea Mangiante za 3:3. Rezultat s kojim se otišli na poluvrijeme.

Treća četvrtina dobro je krenula za Hrvatsku, s prvim pogotkom Paula Obradovića za novu prednost, 4:3. Nisu se naši nakon toga uspjeli vratiti na veću prednost, već su se odjednom našli u zaostatku. Alex Giorgetti iskoristio je situaciju s igračem više za svoj prvi zgoditak. Nedugo potom dok smo imali igrača manje kaznio nas je i Valerio Rizzo za 5:4 domaćina.

Barakude su brzo reagirale i Damir Burić je zabio pogodak za 5:5, no odmah su zabili i Talijani. Treće vodstvo donio im je Maurizio Felugo. Gol za golom se nastavio trećim golom Hrvatske s igračem više, odnosno prvim Srđana Antonijevića za 6:6 i odlazak na zadnji odmor u egalu.

Početkom posljednje dionice, Hrvatska je imala peterac i napokon je dugu osobnu sušu prekinuo Miho Bošković za 7:6. Nije dugo prošlo, a Hrvatska je upisala i osmog igrača na listu strijelaca. Nikša Dobud je zabio s pozicije centra i donio dva pogotka prednosti. Talijani nisu popustili psihološki i uspjeli su smanjiti, trećim pogotkom Galla, na 7:8.

Hrvatska je uspijevala u tim trenucima još održavati domaćina na udaljenosti, a Sukno je, zahvaljujući pogotku s igračem više, postao prvi naš reprezentativac s dva gola. Ipak stvari su ubrzo krenulo potpuno krivo za našu reprezentaciju. Igrača više iskoristili su i Talijani, koje je Felugo održao u igri zabivši gol za 8:9.

Ovaj put se Barakude nisu uspjele izvući. Gallo je po četvrti put našao put do Pavićeve mreže i izjednačio na 9:9, a nakon toga uslijedila je drama. Najprije je Hrvatska imala peterac, ali je Boškovića prilikom udarca talijanski igrač omeo, ali suci nisu ništa dosudili. Na drugoj je strani odmah potom sviran i peterac za Talijane, kojeg realizira Gallo za konačnih 10:9, šest sekundi prije kraja.

Domaćine je predvodio fantastični Gallo s pet pogodaka, a kod naših je dvaput točan bio Sukno, koji je u finišu utakmice promašio peterac.

Objektivno rečeno, ako je ovo najbolje što Hrvatska može prikazati, onda u Rimu nemamo što tražiti. U Svjetskoj ligi došli smo do finala, no tamo su nas Crnogorci relativno lako svladali. Na Mediteranskim igrama odigrali smo tri jaka dvoboja.

Tijesno je pobijeđena Španjolska, glatko smo poraženi od Srbije, a sve u svemu slabašna Italija, koja osim ako ne bude kakvih iznenađenja ne bi trebala igrati polufinale Svjetskog prvenstva namučila nas je u Crnoj Gori, a dobila ovdje u Italiji.

Vremena je sve manje, a Ratko Rudić i njegovi suradnici imaju sve više posla. Došli smo u Pescaru osvojiti zlato, a odlazimo bez medalje, što obzirom da je praktički ovo reprezentacija na koju ćemo računati u Rimu, čini situaciju zabrinjavajućom i ostaje samo nadati se da Barakude tempiraju formu i da će biti pravi za dva tjedna malo sjevernije od mjesta gdje se sada nalaze. Je li to puka nada, ili stvarno mogu ponoviti čudo iz Melbournea saznat ćemo tek tada.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!