Ostali sportovi

Pohod na biser Jadranskog mora

Sportnet • srijeda, 08.07.2009.
Pohod na biser Jadranskog mora

Vječni grad Dubrovnik, sjedište je turizma na Jadranu i jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj. Dana 11. srpnja, pored tisuće posjetitelja i turista okupljenih oko dubokog plavog mora i beskrajnih stijena koje čine kulturnu baštinu ovog grada, na trećoj stanici Red Bull Cliff Diving Series 2009, naći će se i 12 najboljih svjetskih skakača s visokih litica. Natjecanje obećava jedinstven doživljaj skokova s tvrđave Lovrijenac, ne samo zbog čarobnog scenarija, već i zbog obračuna vodećih skakača - Orlanda Duquea i Andreja Ignjatenka - koji dijele prvo mjesto u ukupnom poretku uoči natjecanja u Dubrovniku...

S dva kruga iza nas, Red Bull Cliff Diving Series 2009 ne može biti uzbudljiviji. Na zalasku karijere, 45-godišnji Ukrajinac Ignjatenko usudio se pobijediti deveterostrukog svjetskog prvaka Duquea - na otvorenju sezone u francuskom gradiću La Rochelleu. Kolumbijac Duque, živuća legenda ovog sporta, poznat po svojoj dugoj crnoj kosi koju često nosi u repiću, uzvratio je u nizozemskom Rotterdamu, izjednačivši se na ljestvici s Ignjatenkom na 36 bodova.

Na Duqueovoj je strani i pobjeda prije devet godina, kada se zadnji puta skakalo u Dubrovniku. U sjeni borbe ovih dvojice protagonista, val je mlađih skakača, predvođenih 25-godišnjem Britancem Garyjem Huntom, koji traže svoje mjesto pod dubrovačkim suncem. Hunt je treći u ukupnom poretku nakon dva uzastopna treća mjesta ove sezone. Je li njegovo vrijeme već stiglo?

Povijest se ponavlja dolaskom u Dubrovnik, i Duque će se potruditi da povratak bude upotpunjen slavljem kao i 2000., kada je stari grad posljednji put bio stanica Red Bull Cliff Diving ligi.

Svojim dolaskom u Hrvatsku, Red Bull Cliff Diving Series 2009 zahuktava se u svakom smislu. Ljeto i toplo Jadransko more zamjenjuju hladnu vodu na europskom sjeveru dok natjecanje ulazi u fazu gdje bi se favoriti za svjetsku titulu mogli ozbiljnije udaljiti od konkurencije. Slično kao i u La Rochellu, platforma se veže uz tvrđavi, no ovoga puta neće se skakati baš iz tornja, već sa stijene u sjeni tvrđave Lovrijenac.

S visine od 26 metara, 12 odabranih skakača imat će prekrasan pogled na zeleni otok Lokrum, gdje je, prema legendi, kralj Richard Lavljeg Srca potražio utočište po povratku s trećeg križarskog rata u Svetoj Zemlji. U ovom čarobnom okruženju, skakači imaju manje od 3 sekunde da pokažu savršene pokrete prije no što zarone u vodu brzinom do 85 km/h!

Dubrovnik je treća stanica Red Bull Cliff Diving Series 2009, a po mnogočemu će biti i najeksluzivnija. Osim lokacije koja prima samo određeni broj "najspretnijih" gledatelja, jedina je od svih - zaštićena UNESCO-m kao svjetska baština.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!