arhiva

Važno je zvati se Real

Borna Rupnik • srijeda, 08.07.2009.
Važno je zvati se Real
Foto: EPA

Ime Real Madrida ovih je dana jedno od najspominjanijih na planetu. No, "kraljevskim" se imenom ne diči samo klub iz španjolske prijestolnice, nego i niz drugih klubova, kako u Španjolskoj, tako i izvan nje. Slavu madridskog Reala nikada neće dostići nijedan među njima...

Real Madrid jedan je od onih pojmova koji je jednako poznat i popularan u Madridu, u Španjolskoj i u Europi kao i u bilo kojem zabačenom kutku zemaljske kugle. Puno ime kluba danas glasi Real Madrid Club de Fútbol, ali je u povijesti doživjelo nekoliko promjena. Svoj je danas najrazvikaniji sastavni dio, Real, dobio tek 1920. godine, 18 godina nakon osnutka.

Ključna osoba u tom razdoblju bio je španjolski kralj Alfonso XIII, veliki zaljubljenik u nogomet. On je pridjev Real, koji na španjolskom jeziku znači "kraljevski", dodjeljivao nogometnim klubovima kao znak svog pokroviteljstva. Jasno je da su takvi njegovi potezi imali posebnu težinu.

Međutim, treba naglasiti da Real Madrid nije prvi klub koji je dobio tu počasnu titulu. Time se može pohvaliti Real Sociedad iz San Sebastiana, i to iz vrlo jednostavnog razloga: Alfonso XIII je ljeti vladao upravo iz tog baskijskog grada te je 1910. godine dao svoj blagoslov i podršku tamošnjoj nogometnoj momčadi.

Sociedad je tako je postao najstariji Real među osnivačima Primere Division, u kojoj su 1928. godine uz njega zaigrali Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao, Arenas Club de Getxo, Europa i još dva Reala: Real Union iz Iruna i Real Club Deportivo Espanyol. S njima se natjecao i Racing iz Santandera, koji je pravo na ime Real dobio tek 1941. godine.

To su vjerojatno i najčvršći razlozi zašto mnogi Španjolci na spomen imena Real prvo pomisle na Real Sociedad, dok Real Madrid češće zovu jednostavno - Madrid. Štoviše, himna najtrofejnijeg španjolskog kluba (Hala Madrid!) uopće ne spominje riječ Real. Doduše, nije Španjolce lako zbuniti jer su plavo-bijeli iz San Sebastiana ženskog roda (la Real), dok su bijeli sa Santiago Bernabeua muškog roda (el Real).

Uz takav način iskazivanja kraljevske naklonosti bilo je neizbježno da sama imena pojedinih klubova dobiju političke konotacije. Primjerice, momčadi koje već dugo vremena predstavljaju opoziciju središnjoj vlasti, poput Barcelone ili Athletica iz Bilbaa, nikada nisu ni pomišljale na traženje kraljevskog dodatka imenu. Naravno, Real Madrid je zbog imena - ali i zbog brojnih drugih čimbenika - postao simbolom svih upravitelja cijele Španjolske.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Espanyol je kao klub iz svojeglave Katalonije sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća pokušao pronaći kompromis te je svoje kraljevsko ime preveo na lokalni, katalonski jezik te zapravo nastupa pod nazivom Reial Club Deportiu Espanyol.

Osim toga, zanimljivo je da se u razdoblju između uspostave Druge španjolske republike i Drugog svjetskog rata nijedan španjolski klub nije smio nazivati Realom zbog zabrane upotrebe bilo kakvih kraljevskih simbola.

Prvenstveno je Real Madrid nadahnuo mnoge osnivače klubova diljem svijeta da u ime dodaju taj primamljiv naziv pa tako Real danas igra u mnogim državama, ponajviše onima sa španjolskog govornog područja. U Boliviji igra Municipal Real Mamoré, u Portoriku Real Atlantico, u Hondurasu nastupaju Real Club Deportivo Espana i Real Sociedad, dok u Sjedinjenim Američkim Državama postoje Real Salt Lake, Real San Jose, Real Colorado Foxes, Real Maryland Monarchs i neki drugi.

Ipak, najpoznatiji su oni španjolski, a donosimo i njihov popis.

Primera Division (prva liga):
Real Madrid Club de Fútbol
Real Club Deportivo de La Coruna
Real Club Deportivo Mallorca
Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona
Real Racing Club de Santander
Real Sporting de Gijón
Real Valladolid Club de Fútbol
Real Zaragoza

Segunda Division (druga liga):
Real Betis Balompié
Real Club Celta de Vigo
Real Murcia Club de Fútbol
Real Sociedad de Fútbol
Real Unión Club de Irún
Real Club Recreativo de Huelva

Segunda Division B (treća liga):
Real Oviedo
Real Sociedad Deportiva Alcalá
Real Sociedad Gimnástica de Torrelavega
Real Jaén Club de Fútbol

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!