Automoto

Četveroboj usred njemačke šume

Borna Rupnik • srijeda, 08.07.2009.
Četveroboj usred njemačke šume
Foto: EPA

Velika nagrada Njemačke na stazi u Nürburgringu ove će godine ponuditi pravu poslasticu - lov domaćeg junaka Sebastiana Vettela na vodećeg u ukupnom poretku, Jensona Buttona. Uzevši u obzir da tu stazu mnogi smatraju jednom od najzahtjevnijih na svijetu, uzbuđenja sigurno neće nedostajati...

Velika nagrada Njemačke

Ime staze: Nürburgring

Broj krugova: 60

Dužina kruga: 5.148 km

Dužina staze: 308.863 km

Najbrži krug: 1:29.468 min – Michael Schumacher (2004.)

Raspored:
Petak, 10. srpnja: 1. trening – 10:00 h
Petak, 10. srpnja: 2. trening – 14:00 h
Subota, 11. srpnja: Trening – 11:00 h
Subota, 11. srpnja: Kvalifikacije – 14:00 h
Nedjelja, 12. srpnja: Utrka – 14:00 h

Popularni će Ring ove nedjelje po 24. put ugostiti Veliku nagradu Njemačke. Ulogu njemačkog domaćina u posljednja tri desetljeća preuzeo je barem jednako omiljeni Hockenheim, samo s jednom iznimkom - 1985. godine Ferrarijev je adut Michele Alboreto slavio upravo na Nürburgringu.

Međutim, to ne znači da je Nürburgring lišen povijesti: ponajbolje svjetske vozače sjajna staza kraj Nürburga dočekuje još od 1927. godine. S izuzetkom Drugog svjetskog rata, od tada se ondje utrka održavala gotovo svake godine do početka dominacije Hockenheima. Prvu pobjedu u sklopu svjetskog prvenstva Formule 1 odnio je Alberto Ascari u bolidu s propetim konjićem.

No, Nürburgring je bio aktivan i u novija vremena. Na potpuno novoizgrađenoj stazi u 12 je navrata organizirao Veliku nagradu Europe, na kojima je čak pet puta slavio - tko drugi nego Michael Schumacher. Posljednje je slavlje 2007. godine pripalo Španjolcu Fernandu Alonsu u McLarenu. Dva puta je Nürburgring bio domaćin Velike nagrade Luksemburga.

Stazu karakterizira nekoliko vrlo oštrih zavoja i nekoliko odličnih prilika za pretjecanje nastalih uslijed dorada. Zbog nekolicine opasnih dionica stekla je i reputaciju jednog od oštrijih automobilističkih poprišta. Primjerice, u bratskom je obračunu Ralf Schumacher 1997. godine udario svog brata Michaela.

Krug stazom s Kimijem Räikkönenom

Ovogodišnja će utrka gotovo sva svjetla pozornice usmjeriti prema novoj njemačkoj nadi, Sebastianu Vettelu te Jensonu Buttonu, najizglednijem kandidatu za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

"Nürburgring je nezgodna staza", najavio je Button, "ali mislim da bi mogla odgovarati Brawn GP-u". Njegova je momčad najavila da neće olako prihvatiti poraz od Red Bulla u Silverstoneu te da je spremna uzvratiti udarac baš na Vettelovom domaćem terenu. Button i Barrichello sigurno računaju na to da njihov BGP001 izvrsno reagira na naglim kočenjima koja će obilježiti nedjeljni događaj.

S druge strane, Vettel sasvim razumljivo računa na domaći ugođaj i navijačku podršku, ali ono što najviše veseli cijelu momčad Red Bulla svakako je sjajna forma. I to ne samo Sebastiana Vettela, nego i Marka Webbera, koji još uvijek nije odustao od pobjedničkih zamisli. U svakom slučaju, bit će to veličanstven četveroboj dvije trenutačno najbolje ekipe u svijetu Formule 1.

Ostali će pružiti koliko mogu. Nedjeljna utrka nikome od njih neće biti prekretnica. Kimi Räikkönen, naprimjer, unaprijed se oprostio od mogućih senzacija: "Četiri sam puta ovdje startao prvi i nijednom nisam pobijedio. Ove godine, realno gledano, naš cilj ne može biti pobjeda".

Nekim je vozačima, poput svjetskog prvaka Lewisa Hamiltona, poseban doživljaj to što je Nürburgring smješten izvan bilo kakve gradske vreve: "Duboko u njemačkim šumama imate osjećaj da navijači žive i dišu za Formulu 1".

Tako će biti i u nedjelju s početkom u 14 sati, a na Sebastianu Vettelu je velika odgovornost da opravda njihova očekivanja i nadanja te dodatno zakomplicira svjetsko prvenstvo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!