Vodeni sportovi

Video: Novi svjetski rekord Phelpsa

Maja Giljanović • petak, 10.07.2009.
Video: Novi svjetski rekord Phelpsa
Foto: EPA

Četiri mjeseca nakon što je objavio da nastavlja s plivanjem i dva mjeseca nakon što mu je istekla suspenzija zbog fotografija na kojima je snimljen uživajući u "travi", najuspješniji olimpijac u povijesti Michael Phelps je u Indianapolisu isplivao svjetski rekord koji mu je izmicao godinama.

Trećeg dana natjecanja na trialsima u Indianapolisu 14-erostruki olimpijski pobjednik Michael Phelps je, nakon 200 slobodno i 200 delfin dan ranije, osvojio 100 delfin i svjetski rekord (50,40) velikog rivala Iana Crockera sa Svjetskog prvenstva u Montrealu 2005. poboljšao 18 stotinki na 50,22.

Phelps je svjetski rekorder i na 200 slobodno, 200 i 400 mješovito i 200 delfin (štafetama 4x100 slobodno i mješovito te 4x200 slobodno) i ponovno sada na 100 delfin nakon 51,47 (opstali samo 24 sata) prije šest godina u Barceloni.

Crocker je postao prvi čovjek u povijesti ispod 51 sekundu (50,98), poboljšavao je svjetski rekord ukupno tri puta, a prilično je iziritirao Phelpsa kad je u Montrealu baš ispred njega osvojio i naslov svjetskog prvaka i spustio se ispod 50,50 (50,40).

23-godišnjak je prošli mjesec u Montrealu poboljšao svoj osobni rekord na 50,48 i otkrio: "Crock mi je poslao poruku u kojoj mi je poželio sreću i rekao 'Rekord je tvoj u roku nekoliko tjedana'. Divan je to potez ljutog protivnika, ali i prijatelja i pravog sportaša".

Phelpsu je ovo 33. svjetski rekord (27. pojedinačni) i izjednačio se s Markom Spitzom (26+7), a poslije utrke je izjavio: "Laknulo mi je. Toliko sam čekao i napokon dočekao. Dokaz je ovo da ništa nije nemoguće želite li to dovoljno i date li svoj maksimum".

Njegov je trener Bob Bowman izjavio: "Pitao sam se može li nakon svega što se posljednjih šest mjeseci događala ove godine srušiti ijedan rekord". Phelps je, naime, pauzirao šest mjeseci: prvo dobrovoljno kontemplirajući želi li nastaviti plivati ili se ostaviti ovjenčan slavom najuspješnijeg olimpijca u povijesti, a poslije silom nakon suspenzije (Američkog plivačkog saveza ljutog zbog "slanja negativnih poruka djeci i mladima") nakon što engleski tabloidi objavili fotografiju na kojoj iz bonga puši marihuanu.

Ta su tri mjeseca istekla u svibnju, ali ni propuštene utrke ni desetak kilograma koliko se udebljao nisu ga pretjerano unazadili: "Svako zlo za neko dobro. Spoznao sam koliko mi nedostaju bazen, natjecanje, trening, navijači, ali i da još uvijek imam prostora napredovati. Pronašao sam i neke nove izazove" (u prvom redu 100 slobodno, op. p.) "u svakom slučaju ne mičem se nigdje dok ne okončaju Olimpijske igre u Londonu".

Phelps je u svom uobičajenom LZR-u (Speedo) prvih 50 metara isplivao samo tri desetinke sporije od Crockerovih 23,79, a na drugih se spustio na sjajnih 50,22 ispred Tylera McGilla na drugom (51,06) i Aarona Peirsola na trećem mjestu (51,30).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!