Tenis

Kronologija Karlović - Blake

Ivor Krapac • petak, 10.07.2009.
Kronologija Karlović - Blake
Foto: Kristijan Komarica

Prvi dan susreta Hrvatske i SAD-a u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa otvorit će Ivo Karlović i James Blake. Drugi hrvatski reket će protiv prvog aduta izbornika Patricka McEnroea tražiti četvrtu pobjedu u međusobnim susretima...

Karlović - Blake 3-2 (6:7(5), 4:6, 6:3, 7:6(3), 7:5)

Hrvatska ima 1-0, na redu su Marin Čilić i Mardy Fish!

Gotovo je, kakva pobjeda Ive Karlovića! Sada je potegnuo bekhend, sve je riskirao, Blake to nije stigao pokriti volejem!

Uh, kakva šansa! Ivo je imao otvorenu bekhend-paralelu, gurnuo je slice, ali nije ušlo...

15:40, dvije meč-lopte! Sjajni bekhend-slice, Blake to nije stigao vratiti u teren!

Winner forhendom za 15:30, dva poena do pobjede!

Ivo je sada izgubio i drugi poen na servisu u petom setu, ali ništa više od toga. 6:5, pritisak je ponovno na Amerikancu...

Blake nije zadrhtao, držao je za 5:5 bez izgubljenog poena. Ivo je imao dobru šansu kod 15:0, ali retern forhendom nije ušao u teren.

Tribine su se podigle na noge, ovacije za Karlovića, možda ovo pomogne...

Tri asa u gemu, ukupno 47 u meču, dovodi Karla do 5:4 u odlučujućem setu. Blake će servirati za ostanak u ovom maratonu.

Blake efektnim lobom dovršava još jedan gem u kojem nije bilo izgubljenog poena na servisu.

Ovo stvarno ide jako brzo, Ivo je jako lako držao za vodstvo od 4:3. Već je na 44 asova.

No, i Blake sada odgovara istom mjerom, bez ispuštenog poena za 3:3.

Ivo je ponovno lako držao servis i poveo s 3:2, u ovom setu je zasad izgubio samo jedan poen na servisu.

Sada i Amerikanac drži lako, Ivo je reternom forhendom dobio prvi poen u gemu, ali na tome i ostao.

Karlo nije dao Blakeu da imalo zaprijeti, brzo je vratio prednost na svoju stranu.

Dvostruka Blakeova pogreška za novo izjednačenje, njegova druga dupla u gemu, ali dalje od toga Ivo nije došao, Amerikanac je izdržao prijetnju i poravnao na 1:1.

No, Amerikanac je našao dobar prvi servis na Karlov bekhend i izvukao break-loptu, a zatim zabio forhend za svoju prednost.

Break-lopta, 30:40! Ivo je poslao sjajni kratki bekhend-slice, Blake to nije stigao...

Karlo još nijednom nije vodio u ovom meču, sada se dogodilo i to, bez problema je držao za 1:0 u odlučujućoj dionici.

Ivo Karlović u petom setu - dosad u karijeri to nije donosilo dobre vijesti, ima 0-11, je li došlo vrijeme da se i to promijeni?

Set! Blake je na servisu spasio prvu set-loptu, ali drugu, na Karlovom servisu, ne može. Ivo je ponovno pokrio mrežu, sjajno je odigrao na mreži u ovom tie-breaku, ponovno smo u potpunom egalu!

I novi mini-break! Ivo je sjajno reternirao forhendom, winner za 6:2!

Blake je drugi put zaredom odlično vratio prvi servis, ali ne pomaže mu - Ivo je vratio duboki volej, Amerikanac nakon toga šalje bekhend vani...

Na izmjenu strana idemo s 4:2 za Karla - Blake je sada sjajno vratio prvi servis, ali Ivo je odigrao dovoljno dubok poluvolej, a zatim i još bolji bekhend-volej.

I još jedan mini-break! Bekhend-slice pao je na crtu, Blake to nije vratio u teren i Ivo ima 3:2 s dva servisa...

Vraćen mini-break! Karlo je potegnuo forhend, izašao naprijed i zabio forhend-volej - kada forhend ovako služi, sve je lakše.

Loš, jako loš početak tie-breaka, Ivo je ubacio dvostruku pogrešku za Blakeovih 2:0.

Prvi servis se napokon vratio, a bilo je i sreće - forhend-retern Blakea zapeo je na mreži i ostao na njegovoj strani. Iza toga Karlov as na prvom servisu, idemo u drugi današnji tie-break.

Nije lako bez prvog servisa, i dalje ga nema, Blake je to iskoristio za napad i završetak smešom za 30:30. Dva poena do kraja meča.

Hrabar drugi servis, na crtu, za 15:15, pa odličan forhend u izmjeni nakon novog drugog servisa, za 30:15... Zasad je problem prvi servis, valjda će proraditi.

Nije baš najbolji početak, Blake je dvaput dobro napao forhendom i došao do 0:15.

No, Blake je i drugi put natjerao Ivu da servira za ostanak u meču. Poveo je sa 6:5.

U ovom gemu se taj pritisak osjetio s Karlovićevom dvostrukom pogreškom kod 30:0, no kod 30:15 izdržao je dugu izmjenu nakon drugog servisa i dobrim bekhend-sliceom natjerao Blakea na pogrešku. Ponovno smo u egalu u setu, na 5:5.

Blake je s jednim izgubljenim poenom držao za 5:4 i stavio na Karlova leđa pritisak serviranja za ostanak u meču.

Bliži se završetak četvrtog seta, bit će sve napetije... Doduše, u osmom gemu uopće nije bilo napeto, Ivo je jako lako držao za 4:4.

Šteta, 0:30 se činilo izgledno, ali Blake je odigrao dobro.

Blake je nakon drugog servisa i kraće izmjene potegnuo forhend na Karlovu bekhend-stranu, Ivo to nije vratio, a u nastavku gema Amerikanac je ostao čvrst i držao za 4:3.

0:30! Dva dobra Karlova napada forhendom, oba puta uz završetak poena na mreži, evo prilike!

Karlović je poravnao na 3:3, sada sve ide dosta brzo.

No, s izuzetkom prvog gema, i Blake je jako čvrst na servisu u ovom setu. Poveo je s 3:2.

Ništa novo na Karlovićevom servisu - još jednom je lako držao, nešto izravno iz servisa, a kod 30:0, i uz pomoć dodira mreže nakon bekhend-slicea.

Jedan Karlovićev promašaj bekhend-sliceom, pa jedan forhendom olakšali su Blakeov posao u vraćanju prednosti u četvrtom setu.

Nova dva asa, ukupno 30. i 31. u meču, pomogla su Karlu da lako drži za 1:1.

Otvorila se mala prilika već u prvom gemu četvrtog. Ivo je bio na 15:30 i 40:40, ali Amerikanac drži za 1:0.

Uoči četvrtog seta, vrhovni sudac Andreas Egli je na američkoj klupi porazgovarao s Blakeom i Patrickom McEnroeom. Ne znam što je, možda teren zbog kojeg se američki igrač dosta bunio u trećoj dionici.

U odnosu na prva dva seta, pogotovo drugi, praktički se sve okrenulo. Ivo je do 0-2 u setovima igrao kao da ima tonu na leđima, Amerikanac je izgledao sasvim drugačije...

Set! Ivo s tri asa u gemu, bez izgubljenog poena za 6:3 i smanjenje na 2-1 u setovima... Prvi korak je tu, sada treba nastaviti igrati jednako dobro kao u ovom setu.

Amerikanac se izvukao, red je na Karlu i njegovom servisu za set.

No, prvi servis na Karlovićev bekhend pokazao se dovoljno dobrim, Ivo to nije vratio i set-lopta je prošlost.

Od 40:15 do set-lopte - sve je veći Karlov pritisak, Blake se s time sve teže nosi!

Kako se stvari okreću, Blake se sve češće buni. Maloprije je bio teren, sada Karlovićev servis koji mu je izgledao sumnjivo, ali nema pomoći, Ivo je još jednom lako držao i sada je samo gem do smanjenja na 2-1 u setovima.

Bila je sjajna šansa za dvostruki break, 15:40, ali Amerikanac je ostao čvrst na servisu, a na gem-lopti i u izmjeni s crte. Smanjio je na 4:2.

Blake se požalio na kvalitetu terena blizu osnovne crte, bila je mala stanka, no brzo nastavljamo dalje.

Karlo je sada sve više i na mreži, što je naravno dobro, a odlično i pokriva mrežu, što je još bolje - ponovno je držao bez puno problema, vodi s 4:1 u trećem.

Amerikanac je osvojio svoj prvi gem u trećem setu i smanjio na 3:1, no obećava što Ivo sada igra sve bolje. Da se nije podignuo, teško da bi bilo puno nade.

Blake je bio na 15:30, ali dalje od toga nije mogao. Karlov drugi servis s nešto sreće, krivim odskokom koji je prevario Blakea, za 30:30, pa dva neobranjiva prva servisa nakon toga - i break je potvrđen!

Break! To je već forhend kakvog Karlović zna pogoditi - još jedan winner, drugi u nizu, za break za 2:0 u trećem!

Dvostruka pogreška Amerikanca, pa forhend-paralela Karla koju Blake ne vraća u teren, pa forhend-winner nakon što je Blakea prevario krivi odskok - 15:40, najbolja šansa za break!

Ivo uz winner forhendom na gem-lopti i nešto dobrog serviranja prije toga drži za 1:0 u trećem setu. Forhend je potkraj drugog izgledao nešto bolje, ali većina štete napravljena je ranije.

Stvarno nisam očekivao da će Blake biti tako uvjerljiv i toliko dominirati kao što se to dogodilo u većem dijelu prva dva seta. Karlo rijetko dolazi do izražaja, Amerikancu treba priznati da igra jako dobro.

Ivo je u prvom poenu gema uz sretan dodir mreže došao do 0:15, no Blake okreće nakon tri servisa na Karlov bekhend, pa na set-lopti kod 40:30 poteže forhend kojeg hrvatski adut ne vraća u teren. Amerikanci imaju 2-0 u setovima u prvom meču.

Uz as na gem-lopti, ukupno 19 u meču, Karlo je smanjio na 5:4 i natjerao Blakea da servira za 2-0 u setovima. Asova je dovoljno, to nije problem, ali samo 61 % ubačenog prvog servisa ukupno - jest problem.

Blake u drugoj dionici ima samo 42 % ubačenog prvog servisa, no ni to mu ne smeta. Ivo nije puno bolji, na 47 %, za njegove uobičajene pojmove, stvarno mizerno.

Karlo je u drugom setu na samo tri osvojena poena protiv servisa, u osmom gemu uzeo je jedan, za 15:15, ali to je bilo sve.

Ivo je smanjio na 4:3, drugi put zaredom bez puno problema na servisu.

Možda je pretjerano toliko se vraćati na Karlov forhend, ali stvarno ne ide - sada je na Blakeovoj gem-lopti kod 40:30 poslao predugo, Amerikanac drži za 4:2.

Iskreno, dobro su se čuli i ranije, s hrvatske strane je premalo pravog navijanja. U Davis Cupu nije zabranjeno navijati.

U dvorani je atmosfera kao da su svi dignuli ruke od ovog meča, čuju se samo Amerikanci.

Ivo je prekinuo lošu mini-seriju od tri izgubljena gema i smanjio na 3:2.

Amerikanac je povisio prednost na set i 3:1 u drugom. Ništa ne sugerira da se Ivo može vratiti u ovom setu.

Bilo bi dovoljno teško i da Ivo ne griješi toliko, Amerikanac i servira i igra stvarno dobro, no nije lako pobjeći od tih Karlovih promašaja.

Break! No, Karlo mu sada pomaže, ponovno je promašio izgledni forhend, ovog puta u mrežu, Blake ima prvi break u meču.

Puno, puno sreće - Amerikanac je odlično vratio prvi servis, natjerao Karla na težak poluvolej, pa gurnuo forhend van terena, malo je zakasnio na lopticu.

Ivo šalje bekhend-slice u mrežu za 15:40. Točnije, bio je to slice koji je jedva došao do mreže.

S druge strane, Blake je dosta svojih forhenda zabio, što iz reterna, što u drugom ili trećem udarcu nakon servisa ili reterna... Sada je vezao dva winnera, po jedan forhendom i bekhendom, za dolazak do 15:30.

Najviše brine što je Karlo promašio dosta forhenda u situacijama koje su bile prilično izgledne... I u ovom gemu dogodio se jedan, Blake bez puno muke drži za 1:1.

Nije bilo lako, no Ivo drži u prvom gemu drugog seta. Na gem-lopti odigrao je svoj najbolji volej danas, na bekhend-strani, Blake to nije mogao stići.

Kratko je trajalo - as za izjednačenje, pa predug Blakeov retern bekhendom nakon drugog servisa.

Problemi na servisu, Ivo je imao 40:15, ali s dvije dvostruke zaredom, pa poluvolejem u daleki out daje Blakeu break-loptu.

Što sad? Zaboraviti i ići dalje, Blake je stvarno imao sreće kod ključnog mini-breaka - ali što se može. Sve u svemu, ipak je igrao dovoljno dobro da bi zaslužio ovaj set.

Iskoristio je drugu, na servisu kod 6:5. Napad na Karlovićev bekhend pokazao se dobrim receptom, Ivo sada nije pogodio, otišlo je daleko van terena.

Kakva sreća za Blakea! Kod vodstva od 5:4 na Karlovom servisu poslao je bekhend-slice koji je od mreže ušao u teren, Ivo tu nije mogao ništa... Novi mini-break za Amerikanca, ima 6:4 i dvije set-lopte.

Ali odmah vraća, prolaz bekhend-paralelom za 4:4!

Nije se ni sada igralo protiv servisa, ali to nije bila dobra vijest - Ivo je servirao dvostruku za Blakeov mini-break za 4:3.

Na prvu izmjenu strana u tie-breaku idemo bez mini-breaka. Ne igra se puno, gotovo ništa protiv servisa.

Ivo je bez izgubljenog poena u 12. gemu izborio tie-break.

Ostalo je samo na prijetnji, šansa nije bila loša, ali Blake drži za 6:5.

Više nije break-lopta - Amerikanac je na drugom servisu gađao Karlovićev bekhend, Ivo je to vratio, no Blake lako zabija forhend.

I break-lopta! Ivo je napao, izašao na mrežu, Blake šalje prolaz bekhendom predugo.

Evo prve mini-šanse! Karlo je od 40:15 došao do 40:40...

Linijski suci dvaput su pogriješili sudeći out nakon Karlovićevih servisa, ali srećom, Molina je tu. Ivo je bez veće Blakeove prijetnje držao za 5:5.

Amerikanac zasad vodi u asovima, zabio ih je šest, a Karlo četiri. Nije baš uobičajena slika u Karlovićevim mečevima, no još je rano, stigne se promijeniti.

Blake se ne da, držao je za 5:4, ali ovog puta Ivo je imao solidnu šansu doći do 30:30 - kod 30:15 poslao je izgledni forhend van terena. Nakon toga Amerikanac je zabio as.

Gem sa svim prvim servisima Ive Karlovića je obično lak gem. Bilo je tako i ovog puta, bez izgubljenog poena za 4:4.

Blake je i dalje uvjerljiv na servisu, ako bude tie-breaka, bilo bi dobro da se to promijeni... Sada je ponovno držao lako, s jednim izgubljenim poenom.

I drugi as u nizu, prvi servis vratio se kada je najviše trebalo... Opet smo u egalu, 3:3.

Servis-winner na prvom servisu riješio nas je te brige. Izjednačenje, pa as za prednost.

Još malo nesreće za Karla, imao je 40:30, no duboki Blakeov retern na drugi servis pao je na crtu, nije stigao reagirati... I prva break-lopta, Blake je poslao dobar retern Karlu pod noge, Ivo to nije uspio vratiti.

Blake je ponovno na 30:30 - Enric Molina je kod 30:15 naredio da se Karlov neobranjivi servis ponovi, a u drugom pokušaju Ivo je odservirao dvostruku.

Karlović je prolazom bekhendom dobio svoj drugi poen na Amerikančevom servisu, no mali problem je što se taj poen dogodio kod 40:0... Nije bilo prave prijetnje, Blake je poveo s 3:2.

Blake uopće ne reternira loše, vratio je i nekoliko Karlovih prvih servisa, ali kada ide prvi - sve je puno lakše. Ivo bez problema poravnava na 2:2.

Ljudi još dolaze, dvije najveće tribine su gotovo potpuno pune, sada već ima oko 3.000 ljudi.

Amerikanac je zasad uvjerljiviji, bez izgubljenog poena držao je za 2:1.

Ipak, Karlović je u pravo vrijeme našao dva prva servisa, Blake nije došao dalje od 30:30.

Ivo se muči u prvom servis-gemu. Triput se igralo nakon drugog servisa, Blake je dobio dva poena, 30:30 je.

Molina je odmah morao sa stolca na teren, promijenio je odluku linijskog i dosudio as umjesto outa. Blake u nastavku drži servis bez puno problema, već je dvaput bio na mreži, oba puta uspješno.

Sudac u stolcu bit će Enric Molina, koji je upravo obznanio da je James Blake dobio ždrijeb i odlučio početi servisom.

Bio je pravi trubački orkestar, da ne bi bilo zabune, ne Vuvuzele ili one trubice s rukometnog SP-a... Završili su, a Karlović i Blake predstavljeni su još jednom, Karlo očekivano s većim pljeskom s tribina.

Osim domaćih, u Žatiki je i skupina američkih navijača, malo ih je, ali su dobro organizirani... Karlo i Blake počeli su se zagrijavati, a prati ih trubački orkestar s hrvatskog dijela tribine.

Od oka (a kako bi drugačije?), dvorana je zasad otprilike napola ispunjena, što bi bilo između 2.000 i 2.500 ljudi.

Predstavljene su obje reprezentacije, glavni sudac susreta Andreas Egli i dvojac sudaca u stolcu, Britanka Alison Lang i Španjolac Enric Molina, otpjevane su himne, sve je spremno za početak zagrijavanja...

Na zemljanoj podlozi sreli su se i 2007. u prvom kolu Roland Garrosa, kada je Karlo slavio s 4:6, 6:4, 7:5 i 7:5. No, još nisu igrali na dvoranskoj zemlji, koju je Blake prije neki dan opisao kao specifičnu podlogu.

Karlović i Blake dosad su se sastajali pet puta. Ivo vodi s 3-2, no jedini ovogodišnji susret otišao je na Amerikančevu stranu, sa 6:7(4), 6:4 i 7:6(4) na zemlji Masters 1000 turnira u Madridu.

Pripreme su gotove, došlo je vrijeme za ono pravo. Ivo Karlović i James Blake će se s početkom u 16 sati boriti za prvi bod i rasterećenje za svojeg reprezentativnog kolegu uoči drugog singla prvog dana, u kojem se susreću Marin Čilić i Mardy Fish.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!