Automoto

Rossiju velika prilika

Matej Milanović • utorak, 14.07.2009.
Rossiju velika prilika
Foto: EPA

U nedjelju će se na njemačkom Sachsenringu voziti deveta od 17 utrka ovogodišnje MotoGP sezone. Valentino Rossi ima sjajnu priliku povećati prednost u prvenstvu obzirom na fizičke probleme Stonera i Lorenza. No, u zadnjih šest godina bilo je šest različitih pobjednika, a trijumf Lorenza povisio bi brojku na sedam...

Prva utrka u Sachsenringu vožena je 1927. godine i vozila se po gradskim ulicama. Tijekom šezdesetih godina na toj se stazi vozila Velika nagrada Istočne Njemačke. Obustavljena je 1971. Naime, nakon što je Dieter Braun iz Zapadne Njemačke pobijedio, a istočnonjemačka publika je pjevala himnu pobjednika, vlasti su odlučile dopustiti samo vozačima iz istočne Europe nastupe na tom natjecanju.

U prvim godinama prošlog desetljeća izgrađena je današnja staza iako je tada bila duga manje od tri kilometra. Motociklističko prvenstvo svijeta na ovu se stazu vratilo 1998. i od tada se u Sachsenringu neprestano vozi Velika nagrada Njemačke. Staza je međutim od izgradnje malo izmijenjena pa je tako danas duga 3700 kilometara i vozi se 30 krugova.

Sachsenring je ujedno jedna od samo tri staze na kojima se vozi MotoGP u kojima ima više lijevih zavoja nego desnih. Odnos je deset naprema četiri. Jednu je sezonu ovdje vožena i utrka DTM-a, no staza nije zadovoljila čelnike tog prvenstva.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je zadnjih šest godina na ovoj stazi slavilo šest različitih vozača. Dvojica koja više ne voze, Max Biaggi i Sete Gibernau (naime pomalo iznenađujuće njegova momčad se povukla iz prvenstva zbog nedostatka financija), i četvorica aktualnih vozača Casey Stoner, Daniel Pedrosa, Nicky Hayden i Valentino Rossi.

Ukoliko bi ove godine slavio Jorge Lorenzo, koji prošle sezone nije stigao do cilja, serija bi se produžila na sedam uzastopnih izdanja. Favoriti su svakako trojica koji se bore za naslov, Rossi, Lorenzo i Stoner, a jedini koje se eventualno može uplesti u borbu za pobjedu osim njih čini se Daniel Pedrosa.

Ipak, Španjolac je na Sachsenringu prošle godine doživio ozljedu koja mu je uranjeno prekinula sezonu i koja ga je spriječila da se adekvatno pripremi za ovogodišnje MotoGP prvenstvo. No, Španjolac tvrdi da to neće biti nikakav problem: "Ja zapravo volim Sachsenring. Sviđa mi se ta staza, bez obzira na ono što se dogodilo pred godinu dana i mislim da možemo biti kompetitivni ovdje."

U ovu utrku Rossi kreće s devet bodova prednosti pred Lorenzom i 16 pred Stonerom, ukoliko pobjedi u Njemačkoj mogli bi napokon imati vozača s malo ozbiljnijom prednošću u ovogodišnjem prvenstvu. Talijan je svjestan koliko je ta utrka važna: "Sljedeće dvije utrke su jedna za drugom i bit će jako teško, ali je ujedno i veoma važan trenutak prvenstva budući da dolazimo do polovice natjecanja."

Doktor smatra da iako mu staza ne leži previše može i mora doći do dobrog rezultata: "Sachsenring ne spada među moje najdraže staze. Ali, imao sam ovdje dobrih utrka i općenito odgovara Yamahi. Nama treba još jedan dobar rezultat da bi zadržali prednost pred rivalima koji su stvarno dobri. Prošle godine je u Njemačkoj bilo jako puno kiše, ali stigli smo do odličnog drugog mjesta. Nadam se poboljšanju ove godine."

Svoje mišljenje pred nedjeljnu utrku dao je i ozlijeđeni Jorge Lorenzo. Španjolac se ozlijedio u najnezgodnijem trenutku sezone, no smatra da će se bez obzira na to boriti za visoke pozicije: "Nakon mojih ozljeda u Laguna Seci osjećam se puno bolje, ali nisam na sto posto. Boli me noga i rame, tako da ću odmah po dolasku u Njemačku kod doktora. No, cilj mi je, kao i uvijek, biti na postolju i pokušati izvući što više bodova u odnosu na moje rivale."

Ovaj bi vikend mogao biti prekretnica u MotoGP prvenstvu jer Lorenzo i Stoner dolaze u lošem fizičkom stanju i Rossi ima jedinstvenu priliku da dođe do prednosti koja će mu omogućiti malo lakši nastavak sezone. Treba također napomenuti da će na startu nakon Gibernauovog odustajanja biti svega 16 vozača, što je obzirom na to da ih čak 15 dobiva bodove dosta zanimljiva i pomalo komična situacija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!