Automoto

Gibernau u limbu

Maja Giljanović • srijeda, 15.07.2009.
Gibernau u limbu
Foto: EPA

Ducatijev Satelit Grupo Francisco Hernando nakon samo je sedam utrka u osvit Velike nagrade Njemačke objavio svoje povlačenje iz Svjetskog MotoGP prvenstva.

"Ekonomska situacija je takva da nam ne preostaje ništa drugo nego su povući. Svoje resurse ćemo usmjeriti u oglašivačke i konstruktorske vode", stoji u službenom priopćenju Grupo Francisco Hernanda.

Malo je reći da je njihova objava Sete Gibernaua ostavila u čudu: "Vijest me pogodila poput groma iz vedrog neba. Svi smo u momčadi davali svoj maksimum i nakon prvih mjeseci nužnih za prilagodbu dospjeli u situaciju da realno konkuriramo za više od ovog što momentalno imamo", izjavio je Španjolac.

36-godišnjak je skupio 12 bodova. Četiri je utrke završio (11., dvaput 13. i 15.), Mugello je propustio zbog ozljede ključne kosti zadobivene na Velikoj nagradi Francuske u Le Mansu, a tri je puta izletio uključujući i posljednji nastup u Laguna Seci.

Bivši (2003. i 2004.) svjetski viceprvak (Honda) nije bio raspoložen špekulirati o svojoj budućnosti, ali odluči li se na prekid karijere bit ću mu to drugi nakon što je 2006. poslije teškog pada u Portugalu prvi put odlučio prestati dok nije pronašao izazov u Ducatijevom satelitu.

U karijeri dugoj 17 godina - debitirao je u Jerezu u klasi do 250 ccm i osvojio 27. mjesto - Gibernau je izborio 30 podija (24 u MotoGP-ju i šest u klasi do 500 kubika), 13 (12/1) je puta zaslužio pole, a devet (8/1) je utrka osvojio (Valencia 2001., Welkom, Le Mans, Assen i Sachsenring 2003. te Jerez, Le Mans, Brno i Dohu 2004).

2003. je osvojio 277 bodova i ostao bez naslova što je bio u to doba bio najveći broj bodova koji nije donio titulu (prošle godine za tri ga je boda prestigao Casey Stoner), Valentino Rossi ga je proglasio jednim od njegova dva najveća rivala (njega i Stonera), a opći je dojam da je Gibernau najveći u povijesti koji nikad nije osvojio naslov prvaka.

MotoGP je od Sachsenringa siromašniji za još jedan tim nakon što je Kawasaki odustao prije starta sezone, a nakon što su se potiho vratili kroz Hayate Racing (Melandri), pitanje je dana kada će i oni zbog manjka tvorničke potpore otpasti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!