Nogomet

Preokret Estudiantesa

Maja Giljanović • četvrtak, 16.07.2009.
Preokret Estudiantesa
Foto: EPA

Nakon 0:0 na gostovanju u prvoj utakmici, navijači Cruzeira su bili sigurni da im treći Copa Libertadores u njihovoj povijesti ne može pobjeći...

Cruzeiro je ofenzivnom taktikom preuzeo inicijativu od prvog zvižduka, ali Estudiantes je nakon prvih 20-tak minuta koliko su proveli u podređenom položaju i preživjeli ih bez primljenog gola, odlučio da je napad najbolja obrana.

Juan Sebastian Veron je velemajstorski dijelio lopte, pripremao šanse, ali Gaston Fernandez i Mauro Boselli nisu uspjeli probiti Fabija.

U drugom poluvremenu Cruzeiru je vodstvo s(p)retno donio Henrique nakon što je njegov projektil u 51. minuti Leandro bedrom skrenuo u gol svog vratara Andujara uhvaćenog na krivoj nozi i izazvao ekstazu 70.000 navijača na Mineirau.

Veselje se utišalo nakon samo pet minuta. Inicijator i ove akcije gostiju bio je Veron, a okončao ju je Gaston Fernandez i ponovno utakmicu odveo na početak jer u Copi ne postoji pravilo gola u gostima.

Jedina je razlika bila u tome što je Estudiantes jače pritisnuo i on diktirao tempo. Njihov je pritisak urodio plodom u 72. kad je Veron izveo korner, a Boselli glavom zakucao loptu za 2:1 gostiju.

Veron je u 79. zamalo trećim golom Estudiantesa stavio šlag na tortu svojoj briljantnoj partiji, ali je slobodan udarac 34-godišnjeg veznjaka, odletio milimetar poviše grede.

Cruzeiro je u posljednjih deset minuta sve bacio u napad, ali Thiago Ribeiro je u bunar bacio ni više ni manje nego tri stopostotne šanse. Prvu mu je skinuo Andujar, treća je prohujala uz samu stativu, a drugu je zaustavio okvir gostujućeg gola.

Estudiantes se obranio, prvi put u svojoj povijesti (nakon Palmeirasa, Gremija, Goiasa, Sao Paula i Cruzeira jednom ranije) pobijedio Brazilce na njihovom tlu i osvojio svoju prvu Copu nakon trijumfalnog razdoblja krajem 60-tih (tri zaredom 1968., 1969., 1970.).

Copa Libertadores, uzvratna utakmica finala:
Cruzeiro - Estudiantes 1:2 (0:0 prva)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!