Ostali sportovi

U rujnu jubilarni Terry Fox Run

Sportnet • četvrtak, 16.07.2009.
U rujnu jubilarni Terry Fox Run

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organizira Veleposlanstvo Kanade i agencija MPG u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom te hotelom The Regent Esplanade, ove će se godine po deseti, jubilarni put održati u Hrvatskoj...

Sama akcija održat će se u nedjelju, 20. rujna, na jezeru Jarun, a sudjelovati se može na različite načine: trčati, hodati, rolati, voziti bicikl... Cilj ove akcije jest sakupljanje sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Prikupljeni novac ovaj put bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, a pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400 građani već danas mogu postati dijelom međunarodnog "Maratona nade" i donirati 2,44 kune za borbu protiv raka.

Interes građana, ali i tvrtki-donatora za humanitarnu trku Terry Fox Run svake je godine sve veći, što rezultira sve višim iznosima prikupljenih sredstava. Tako je na prvom izdanju 2000. godine prikupljeno skromnih 11 tisuća kuna da bi ukupni iznos donacija prošle godine iznosio respektabilnih 600 tisuća kuna koje su dodijeljene bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu te Mediteranskom institutu za istraživanje života - MedILS u Splitu. U proteklih devet izdanja prikupljeno je više od tri milijuna kuna, a organizatori se nadaju da će, unatoč gospodarskoj krizi, ova godina biti najuspješnija dosad.

"Pozivamo sve građane Zagreba i Hrvatske da nam se pridruže na desetoj godišnjici trke Terry Fox Run, gdje će svojim sudjelovanjem na jezeru Jarun te svojim donacijama za istraživanje raka u Hrvatskoj moći odati počast osobi koja je istovremeno bila sjajan sportaš i žrtva raka", poručio je veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Thomas Marr.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, utrku nije uspio završit jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!