Košarka

U produžetku se spasili

Branimir Korać • četvrtak, 16.07.2009.
U produžetku se spasili
Foto: Martina Japundžić

Teškom mukom Hrvatska je stigla do prve pobjede na Europskom prvenstvu za košarkaše do 20 godina. U produžetku su naši mladići stigli do pobjede protiv upornog protivnika koji je prijetio do posljednjih sekundi…

HRVATSKA – NJEMAČKA 91:86 (13:24, 39:38, 55:59, 77:77)

EP U20, skupina D, prvo kolo

Hrvatska: Radić 3, Nakić, Vragović 8, Bogdanović 32 (4 skoka), Kraljević, Oštrić 11 (4 skoka), Delaš, Hajdić 2 (4 skoka), Marčinković 16 (7 skokova), Zubčić, Blažević, Bilan 19 (8 skokova). Trener: Darko Kunce.

Njemačka: Stuckey 5, Barth 3, Doreth 21 (4 skoka), Schwethelm 7, Harris 6 (7 skokova), Agne 0, Schoeps 0, Wohlfarth-Bottermann 0, Benzing 33 (4 skoka), Seiferth, Pleiss 11 (14 skokova, 4 blokade), Schmidt. Trener: Henrik Rödl.

Šut za dva: Hrvatska 13/36, Njemačka 18/42

Šut za tri: Hrvatska 11/24, Njemačka 9/20

Slobodna bacanja: Hrvatska 32/41, Njemačka 23/29

Skokovi: Hrvatska 35 (26+9), Njemačka 36 (29+7)

Asistencije: Hrvatska 8, Njemačka 7

Osvojene lopte: Hrvatska 9, Njemačka 9

Izgubljene lopte: Hrvatska 16, Njemačka 17

Blokade: Hrvatska 2, Australija 8.

Puno teže od očekivanja Hrvatska je upisala pobjedu na startu Eurobasketa do 20 godina. Prvi protivnik bila je Njemačka i unatoč odmoru za Delaša i Zubčića očekivala se dosta lakša pobjeda. Na kraju svi trebaju biti zadovoljni i ovakvom obzirom da je Njemačka dobar dio susreta bila u prednosti.

Hrvatska je protiv Njemačke u utakmicu krenula s petorkom Radić, Vragović, Bogdanović, Hajdić i Bilan, no na početku nije to dobro izgledalo. Njemačka je povela s 5:0 pa 14:4 i već nakon svega četiri minute igre naša se reprezentacija našla u minusu.

Hrvatska klupa bila je prisiljena pozvati minutu odmora već sredinom prve četvrtine, ali pomaka nabolje nije bilo. Njemačka je pobjegla na 21:7 da bi u završnici četvrtine ipak uspjela malo smanjiti zaostatak i uoči druge dionice gubiti s manjih 24:13. U tih prvih deset minuta bilo je očito kako je izbor šuta bio loš, naša reprezentacija imala je loših 1/8 za tricu dok su Nijemci bili puno racionalniji i to im je donijelo prednost.

Početak druge četvrtine već je bio bolji. Hrvatska je zaigrala bolje, ulazak Marčinkovića pozitivno je utjecao na igru naše reprezentacije i nakon tri minute igre Hrvatska se približila na minus šest, 26:20 da bi tri minute prije odlaska na poluvrijeme Hrvatska nakon trice Pavla Marčinkovića povela 32:29.

Na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Hrvatske 39:38 za što je najzaslužniji Zadranin Marčinković koji je ulaskom krajem prve dionice probudio uspavanu reprezentaciju i poveo Hrvatsku do preokreta.

Treća četvrtina protekla je u cijelosti u izjednačenoj igri i bez rezultatskih odvajanja. Njemačka je u posljednjoj minuti ipak uspjela stvoriti kakvu-takvu prednost i s 59:57 ući u posljednju četvrtinu.

Ulazak u tu dionicu ponovno je bio nešto lošiji i sredinom četvrtine tricama Bogdanovića i Marčinkovića Hrvatska je ipak stigla na ugodnijih minus četiri, ali novom tricom nezaustavljivog Benzinga Njemačka na pet minuta prije kraja ima neugodnih 70:63. Zahvaljujući Bogdanoviću koji je preuzeo na sebe odgovornost, četiri minute prije kraja zaostatak je svega minus tri, ali nova trica Nijemaca Hrvatsku baca u veći zaostatak.

U tim trenucima Nijemci jednostavno ne mogu pogoditi ništa osim šuta za tri poena i nakon dva neuspjela polaganja, Vragović i Bilan smanjuju na 73:71 2:46 do kraja.

Na ulasku u posljednju minutu Njemačka je vodila 74:71, Vragović nije uspio smanjiti, a 37 sekundi prije kraja polaganje promašuje i Doreth i Hrvatska ima i dalje priliku. Točno na polovici posljednje minute s linije slobodnih bacanja oba puta bio je precizan Bogdanović za 74:73.

Ušlo se u brzi prekršaj i Doreth je također bio precizan s linije slobodnih bacanja, Vragović je 19 sekundi prije kraja promašio tricu, uhvaćen je skok u napadu nakon čega je Marčinković 12 sekundi prije kraja ubacio dva slobodna za novo smanjenje.

Odmah je Marčinković napravio prekršaj i Doretha poslao na liniju slobodnih bacanja, ali ovaj put Doreth ubacuje tek jedno i Hrvatska na 11 sekundi do kraja ima napad na 77:75. Novi brzi prekršaj odvodi Bogdanovića na liniju, Bojan pogađa oba slobodna deset sekundi do kraja za 77:77. Barth i Vragović na svakoj strani u kratko vrijeme mogli su donijeti pobjedu svojoj reprezentaciji, no nisu bili precizni i otišlo se u produžetak.

U produžetku je Hrvatska dominirala na krilima i dalje raspoloženog Bogdanovića, imala i plus šest, ali minutu prije kraja Njemačka je smanjila tek na poen zaostatka, ali Bilan i Oštrić su precizni na drugoj strani te 42 sekunde do kraja Hrvatska vodi 89:84 te mirno privodi utakmicu kraju.

Najbolji u našem sastavu bili su Bogdanović s 32 poena i Bilan s 19 poena i osam skokova. Kod Njemačke Benzing je ubacio 33 poena, a Doreth 21.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!