Nogomet

Red Bull ili Bohemians, pitanje je sad

Marin Vuković • petak, 17.07.2009.
Red Bull ili Bohemians, pitanje je sad
Foto: Ivan Lacković

Dinamo na putu prema skupinama Lige prvaka očekuje potencijalno teška prepreka, budući da su Modri u Nyonu izvukli pobjednika iz ogleda Red Bulla i Bohemiansa. Gledajući isključivo imena protivnika te njihovu povijest u europskim natjecanjima, poželjniji protivnik definitivno je irska momčad, no su iz Salzburga odnijeli više nego povoljan rezultat.

Austrijski prvak Red Bull osnovan je 1933. godine kao Austria Salzburg i pod tim imenom igrao je sve do 2005. godine kada ga je kupio Red Bull, promijenio mu ime, klupske boje, zaposlenike i praktički proglasio da se radi o novom klubu bez povijesti. Takav potez Red Bulla doveo je i do raskola među navijačima, pa danas postoji frakcija koja navija za Red Bull i ona koja navija za novoformiranu Austriju Salzburg, koju su pokrenuli sami navijači.

Uzmemo li da je Red Bull doista sljednik Austrije Salzburg, što po mnogočemu i jest bez obzira na potez njegova vlasnika i prosvjede navijača, kroz njegovu povijest bilježimo pet naslova prvaka Austrije. Od toga su tri osvojena pod starim imenom, a dva pod imenom Red Bull Salzburg, 2007. i 2009. godine. Austrijski kup nisu osvajali nikada, četiri puta bili su finalisti, a najveći klupski uspjeh na europskoj razini finale je Kupa Uefe 1994. godine. Tada je u dvije utakmice od njih bio bolji milanski Inter.

Trener Red Bulla od ove je sezone Nizozemac Huub Stevens, koji je u svojoj karijeri vodio neke od europskih velikana, ali se u nijednom, osim u Schalkeu nije zadržao dulje od dvije godine. Između ostalih trenirao je i Hamburg, PSV Eindhoven i Herthu. Najveća opasnost Modrima će prijetiti od austrijskog reprezentativca Marca Janka, inače najboljeg strijelca austrijske lige u prošloj sezoni. U 34 utakmice Janko je zabio impresivnih 39 pogodaka.

Irski prvoligaš iz Dublina u protekloj je sezoni osvojio dvostruku krunu, po treći put u svojoj povijesti koja seže u daleku 1890. godinu. Klub svoje utakmice igra na Dalymount Parku, koji definitivno ne spada među veće europske stadione jer prima tek nešto manje od 8.000 gledatelja.

Bohemians je u povijesti osvojio deset naslova prvaka Irske te u svoje vitrine pospremio i sedam kupova. Na svoju prvu utakmicu u europskim kupovima čekali su ipak sve do 1970. godine, a danas su klub koji je u Irskoj odigrao najviše europskih utakmica i ostvario najviše pobjeda.

Te pobjede ipak nisu tako česte budući da, kao i svi irski klubovi, nemaju previše uspjeha u Europi. Gotovo redovito ispadaju u prvom ili drugom kolu ili pak kvalifikacijskim utakmicama. Kao najveći uspjeh pamte eliminaciju Aberdeena u pretkolu Kupa Uefe 2000. godine, no već u prvom kolu ispali su od Kaiserslauterna. Ukupno su u Europi odigrali 58 utakmica, upisali 12 pobjeda i 12 neodlučenih ishoda te 34 puta travnjak napustili pognutih glava.

Prva utakmica Red Bulla i Bohemiansa završena je neodlučenim rezultatom 1:1, uz napomenu da je austrijska momčad promašila jedanaesterac. Uzvrat se igra u Dublinu, a prema rezultatu iz prve utakmice sve je i dalje u potpunosti otvoreno. Red Bull je bez sumnje iskusnija i jača momčad, no u ovoj ranoj fazi sezone to često zna biti varljiva utjeha. Uspije li Bohemians eliminirati Austrijance bila bi to dobra vijest za Dinamo, no plasman u četvrto pretkolo ni u jednom ni u drugom slučaju neće biti ponuđen na tanjuru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!