Vodeni sportovi

Brazilci za zagrijavanje motora

Maja Giljanović • nedjelja, 19.07.2009.
Brazilci za zagrijavanje motora
Foto: Sandro Donda

Svjetski prvaci iz Melbournea, reprezentativci izbornika Ratka Rudića, u ponedjeljak protiv Brazilaca kreću u obranu naslova osvojenog Down Under prije dvije godine...

Hrvatski su reprezentativci ždrijebani u Skupinu B zajedno s Brazilom, Crnom Gorom i Kinom - identičan je i raspored utakmica: prvi su Južnoamerikanci sutra u 13:30, susjedi su drugi u srijedu (10:50) i treći su Azijci u petak (19:40) - što drugi meč Skupine čini ključnim u odluci o njenom pobjedniku.

Prvoplasirana reprezentacija u osmini zaslužuje direktan prolaz - poput nas u Melbourneu - a drugi četvrtfinale mora izboriti jednom utakmicom više.

Naši ni sami nisu načisto koja je opcija bolja: "Ne znam što bih rekao je li dobro preskočiti osminu finala ili ne. Nemojte me krivo shvatiti mi ćemo u svakoj utakmici ići 100 %, ići na pobjedu i željeti biti prvi u skupini, ali preskakanje osmine finala donosi iskakanje iz ritma", izjavio je Paulo Obradović.

Osvojimo li drugo mjesto u osmini finala bi igrali protiv Njemačke ili Kanade iz Skupine A, a u četvrtfinalu bi na megdan dobili pobjednika lakše Skupine D (Italija ili SAD) i polufinale protiv Srbije. Obrnuti scenarij, pak, u četvrtfinalu donosi pobjednika meča ili SAD - Australija ili Španjolska - Italija te u polufinalu olimpijske pobjednike Mađare.

I laik bi u ovakvoj korelaciji snaga tipovao na osvajanje drugog mjesta. Ne bismo gubili kontinuitet i uludo "utukli" dva dana, četvrtfinale bi igrali protiv objektivno najlakšeg protivnika od ponuđenih (iako budu li to Azzurri pažljivo zbog sudaca jer svima nam je još svježa lopovština u korist Talijana u utakmici za broncu na Mediteranskim igrama u Pescari) i polufinale protiv Srbije kojoj smo godinama nabijali komplekse. Dobili su nas u polufinalu MI-ja, ali mi smo njih pobjeđivali i na SP u Melbourneu i na Olimpijskim igrama u Pekingu i na Final 8 Svjetske lige u Podgorici.

Mađari su, pak, "drugi par rukava". Olimpijski su pobjednici i koliko god su prošli tjedan u Budimpešti na Unicum Cupu osvojili drugo mjesto (iza Srbije) toliko su uz Crnogorce najveći favoriti turnira.

Rudić je nakon priprema u Rijeci (Rovinju) i Trstu u Rim poveo 13 igrača, a popis je sljedeći: Ivo Brzica, Damir Burić, Miho Bošković, Nikša Dobud, Ivan Buljubašić, Srđan Antonijević, Frano Karač, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Igor Hinić, Obradović, Josip Pavić, a u odnosu na MI u Pescari jači smo za kapetana Samira Barača čija je ozljeda (uklještenje) leđa stvar prošlosti.

Ozlijeđenih Jokovića (boljka nam je taj ljevak), Matkovića i Muslima nema dulje vremena: "Drugačije bi izgledali da su i oni tu, ali nisu i nema smisla o tome dalje raspredati. Nitko se nov nije ozlijedio, svi su radili pod punim opterećenjem i spremni smo koliko u ovom času možemo biti. Momčad smo koja može igrati na visokom nivou, ali isto tako još smo uvijek skloni oscilacijama", zaključio je Rudić.

Turniri poput Svjetske lige (srebro) i Mediteranskih igara (četvrto mjesto) sami po sebi nisu mjerilo nego im je svrha dostizanje optimalne forme. Još manje od 20 sati i kucnut će čas ispoljiti ju kad je najbitnije. Obrana naslova je sedam (šest) utakmica daleko (finale je 1. kolovoza), a motore protiv Brazila palimo u 13:30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!