Ostali sportovi

Vatromet Contadora

Maja Giljanović • nedjelja, 19.07.2009.
Vatromet Contadora
Foto: EPA

Švicarske Alpe prouzročile su tektonske poremećaje u ukupnom poretku 96. Tour de Francea. Rinaldo Nocentini je iskliznuo iz Top 5, a Alberto Contador je ubio dvije muhe jednim udarcem.

Favoriti su prošli tjedan konzervativno prišli padinama Arcalisa u Andori i dozvolili da maillot jaune preuzme više-manje autsajder Rinaldo Nocentini (AG2R), ali Verbier u Švicarskoj je Talijana nakon šest etapa provedenih u vodstvu spustilo s pijedestala (6.).

207,5 kilometara dugačku 14. etapu od Pontarliera do Verbiera je osvojio pobjednik iz 2007. i najkompletniji biciklist današnjice Alberto Contador ispred Andyja Schlecka na drugom i Vincenza Nibalija na trećem mjestu. Obitelj Schleck se veseli i zbog Franka na četvrtom mjestu, a sedmerostruki je pobjednik Lance Armstrong zauzeo deveto mjesto.

Contador je preuzeo žutu majicu ispred Armstronga, a poslije je izjavio: "Prednost je tolika" (minuta i 37 sekundi, op. p.) "da ne preostaje mjesto dvojbama koji je od nas dvojice prvi čovjek Astane".

Sam Teksašanin 26-godišnjaku je odao priznanje: "Kad netko na ovako dominantan način demonstrira svoju snagu ne ostavlja vam prostora da živite u iluzijama. Najjači je i nakon ovog da ga napadne momčadski kolega bilo bi potpuno nesportski i protivno fair-playu. Večeras je zaslužio da mu preostalih tjedan dana čuvam leđa".

Španjolac je ubitačnim tempom u posljednjih pet kilometara uništio ostale (same "zvjerke" poput primjerice Wigginsa, branitelja naslova Sastrea, Evansa, Voigta).

Sutra je drugi dan odmora, a u utorak prvog dana posljednjeg tjedna Tour se vraća u Francusku via Italije. Rijedak zrak Col du Grand-Saint-Bernarda (24,4 km prosječnog nagiba od 6,2 %) koji je na 2,469 m visine i Col du Petit-Saint-Bernarda (22,6 km, 5,1 % nagiba) obećava ubitačan finiš u Bourg Saint Mauriceu koji će nakon 159 kilometara dati odgovor čije su reference najozbiljnije.

Tour de France, 14. etapa:
1.Contador (Španjolska, Astana) 5h03:58
2.A. Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +43
3.Nibali (Italija, Liquigas) +1:03
4.F. Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +1:06
5.Wiggins (Velika Britanija, Garmin Slipstream) +1:06
...
9.Armstrong (SAD, Astana) +1:35
...
162.Van Hummel (Nizozemska, Skil Shimano) +45:43

Ukupan poredak:
1.Contador (Španjolska, Astana) 63h17:56
2.Armstrong (SAD, Astana) +1:37
3.Wiggins (Velika Britanija, Garmin Slipstream) +1:46
4.Klöden (Njemačka, Astana) +2:17
5.A. Schleck (Luksemburg, Saxo Bank) +2:26
...
162.Van Hummel (Nizozemska, Skil Shimano) +3h02:10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!