Nogomet

Predstavljamo nove prvoligaše

Marin Vuković, Ivana Strahija, Vedran Attias, Matej Milanović • utorak, 21.07.2009.
Predstavljamo nove prvoligaše
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Liga 16 donosi nam četiri nova kluba, od kojih su dva po prvi puta u prvoligaškom društvu. S kakvim snagama, željama i očekivanjima u sezonu ulaze Karlovac, Istra 1961, Međimurje i Lokomotiva, saznajte u ovom tekstu...

ISTRA 1961
Došli: Tonči Kukoč, Dario Bodrušić, Dragan Župan
Otišli: Anton Dedaj, Almir Halilović, Ivan Lajtman, Borislav Pilipović
Prijateljske utakmice: Zadar - Istra 1961 1:2, Interblock Ljubljana - Istra 1961 0:1, Istra 1961 - Croatia Sesvete 0:0, Istra 1961 - Primorje Ajdovščina 3:0, HIT Gorica - Istra 1961 3:2, Istra 1961 - Primorje Ajdovščina 2:2, Istra 1961 - Pomorac Kostrena 4:1

Istra 1961 tijekom ljeta imala je velik broj problema, posebno vezanih uz financijsko stanje u klubu. No, čini se da je to riješeno. Barem u tolikoj mjeri da ne utječe na igru momčadi. Što se sastava tiče otišao je Ivan Lajtman, važna karika prošlogodišnje momčadi. Od Dragana Župana se očekuje da u neku ruku pokrije tu rupu i bude najkvalitetnije pojačanje, a mladić doveden na posudbu iz Hajduka, Tonči Kukoč pokazao je da bi mogao biti odličan na lijevom krilu.

Klub u sezonu kreće s ciljem da ostane u prvoligaškom društvu i da se pokuša stabilizirati. U pripremnom je razdoblju odigrala sedam susreta i uglavnom pokazala dobru formu, no dosta će ovisiti i o situaciji oko Kaliloua Traorea. Malijac je definitivno najtalentiraniji igrač momčadi, no potpuno je nediscipliniran i ako nema volje za igrom vjerojatno bi bilo korisnije prodati ga. Može se Istra spasiti i bez njega, ali veliko je pitanje što će se dogoditi ukoliko se ozljedi više od jednog prvotimca, budući da rezerve ne ulijevaju dovoljno povjerenja.

O sezoni Istre puno će ovisiti i stadion na kojem će igrati. U teoriji bi za proljetni dio sezone trebao biti gotov stadion Aldo Drosina, no do tada klub želi igrati na Verudi, a rezervna opcija je riječka Kantrida. Koliko bi u negativnom smislu Istri značilo igranje u Rijeci objasnio je i trener Elvis Scoria u izjavi za Glas Istre: "Ako u prvom djelu prvenstva domaće utakmice ne budemo igrali na Verudi, naše šanse za ostanak u ligi će se rapidno smanjiti. Bez domaćih utakmica u Puli cilj koji smo ostvarili nema prevelikog smisla."

KARLOVAC

Došli: Hrvoje Sunara, Jurica Karabatić, Željko Kovačević, Niko Tokić, Duje Vučemilović-Grgić, Mahir Iftić, Borislav Pilipović, Ivan Lajtman, Enes Novinić, Neven Vukman, Gordan Bunoza i Haris Redžepi.
Otišli: Ivan Fumić, Admir Alić, Ivan Lišnić, Ivo Begić, Ivica Vuka, Mario Skočibušić, Tomislav Šorša, Goran Drmić, Marin Vrnoga, Jasenko Sabitović, Marin Prpić, Nedjeljko Amić, Samir Pohižek i Tin Lovreković.
Prijateljske utakmice: Karlovac - Međimurje 0:2, Karlovac - NC Maksimir 8:0, Zagreb II - Karlovac 1:5, Karlovac - Croatia Sesvete 0:1, Karlovac - Cibalia 0:1, Karlovac - Željezničar 1:0, Karlovac - Inter 2:0, Karlovac - Queens Park Rangers 3:1

Karlovački stadion je u predsezoni bio poput željezničke stanice, došlo je čak 12 novih igrača, a klub napustilo njih 14. Radi se o posve novoj momčadi i doista je teško predvidjeti kako će se svi novi igrači adaptirati i snalaziti u prvoligaškim iskušenjima. Nakon nešto lošijeg otvorenja priprema, Karlovčani su u posljednje tri pripremne utakmice upisali pobjede, a posebno je odjeknula ona nad engleskim drugoligašem Queens Park Rangersima, koji su na karlovačkom stadionu poraženi s 3:1.

Što se ogleda s budućim prvoligaškim protivnicima tiče, Karlovac se nije posebno proslavio. Upisali su poraze od Međimurja, Croatije Sesvete i Cibalije, a svladali tek zaprešićki Inter i drugu momčad Zagreba. Trener Igor Pamić usprkos tome zadovoljan je učinjenim u dosadašnjem tijeku priprema, premda žali što na raspolaganju nema više vremena.

"Poprimamo konture onoga što želim iako mi je žao što nemamo još barem desetak dana za pripreme ali vjerujem kako ćemo igrati zapaženu ulogu u prvoligaškom društvu", rekao je Pamić, dodavši da je pred Karlovcem najzahtjevnija sezona dosad, ali je uvjeren da će prevladati sve prepreke i "ploviti" mirnim putem.

LOKOMOTIVA

Došli: Nino Bule, Marko Šimić, Dalibor Pandža, Šime Vrsaljko, Mario Musa
Otišli: Rajko Vidović, Domagoj Antolić, Igor Cvetković, Domagoj Francetić
Prijateljske utakmice: Rudeš - Lokomotiva 1:2, Lokomotiva - Cibalia 0:1, Lokomotiva - Željezničar 4:0

Lokomotiva je ušla u društvo najboljih momčadi hrvatskog nogometa, a sudeći po momčadi - u njemu bi mogla i ostati. Otkako su Lokosi ušli u suradnju s Dinamom, klub s Kajzerice "vratio se u život" i iz godine u godinu išao rang više. Prošle su godine Dinamovi mladići, potpomognuti nekim starim i iskusnim "liscima", igrali vrlo dobar nogomet i zasluženo ušli u prvu ligu. Nakon odlaska Sretena Ćuka s klupe u polusezoni, Roy Ferenčina vrlo je dobro vodio momčad u proljetnom dijelu.

Što se tiče igračkog kadra, filozofija je ostala ista - mladi igrači Dinama i par iskusnih. Tako je u napadu nakon odlaska Rajka Vidovića doveden Nino Bule što je definitivno korak naprijed. Jedan od onih igrača koji će učiti od bivšeg Interovca jest mladi bosanski napadač Dalibor Pandža za čije se usluge zanimao i Hajduk, no u Dinamu/Lokomotivi su bili brži. Osim promjena u napadu, momčadi je priključen i mladi Šime Vrsaljko, vezni igrač iz okolice Zadra, kojem se predviđa velika nogometna budućnost.

Kako će mladići koji su se pokazali dovoljno dobrim za sam vrh druge HNL igrati u najvišem rangu ostaje vidjeti, no vrlo je lako moguće da baš Lokomotiva bude jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg izdanja naše prve lige.

MEĐIMURJE

Došli: Jesus Amauri, Nikola Jurin, Hrvoje Marković, Adnan Aganović, Joško Kovač, Bojan Golubović
Otišli: Stipe Bačelić-Grgić, Damir Vitas
Prijateljske utakmice: Šenkovec – Međimurje 0:1, Karlovac – Međimurje 0:2, Međimurje – Omladinac 8:0, Međimurje – Nafta Lendava 2:1, Međimurje – Sloboda Tuzla 1:1, Međimurje – Varteks 0:0, Međimurje – Mura 2:1, Međimurje – ZTE Zalaegerszeg 1:3, Međimurje – Paksi 6:1, Međimurje – Drava Ptuj 0:1

Međimurje se u najviši rang hrvatskog nogometnog natjecanja vratilo brzopotezno, nakon svega jedne sezone u 2. HNL. Bio je to maraton s preprekama, sa sprinterskim završetkom posljednjih osam kola, da bi na kraju balade Međimurci bez kvalifikacija, i to zbog odustajanja Slavonca od plasmana u viši rang natjecanja, ušli u 1. HNL. "Mislim da način na koji smo ušli u 1. HNL nije toliko važan", rekao je strateg Međimurja Mario Ćutuk, kad smo ga upitali bi li radije da su se igrale kvalifikacije, odnosno bi li tada igrači imali vreći osjećaj postignuća.

Svoju snagu u novom natjecanju Međimurje vidi u uigranosti, jer je momčad ostala na okupu, a svega su dva igrača napustila Čakovec. Jedan od njih je doduše Damir Vitas, vrijedni obrambeni igrač, pa Međimurci još uvijek traže igrača za stopersku poziciju. Zbog ostanka većine igrača nije bilo potrebe ni mijenjati sustav igre, već će on ostati 4-2-3-1.

Kao i prošlih sezona, u nogometu sjeverozapadne Hrvatske najvažniji je novac, a promjena županijske vlasti mogla bi se pokazati ključnim elementom u stvaranju stabilnog prvoligaša na stadionu Mladosti. Novi dožupan Matija Posavec je naime čvrsto odlučio da međimurski kraj zaslužuje prvoligaša, ali po poštenim i fer uvjetima, te kani istjerati na čistac sva dugovanja i pomoći pri zatvaranju financijske konstrukcije za novu sezonu. "Nama je najvažnije riješiti financiranje kluba, bilo kroz promjene u vodstvu kluba ili pak kroz neke druge aktivnosti", rekao je član Uprave Miljenko Ovčar. Dakle, Međimurje ima solidnu ekipu spremnu za dobre rezultate, sad još to samo treba poduprijeti, financijski i organizacijski.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!