Automoto

Oproštaj od Doningtona obećava spektakl

Matej Milanović • srijeda, 22.07.2009.
Oproštaj od Doningtona obećava spektakl
Foto: Srđan Badurina

U nedjelju će se na Donington Parku održati deseta utrka MotoGP sezone. To će biti zadnji nastup ovog natjecanja na toj stazi, pa svi vozači imaju želju upisati svoje ime u povijest. Casey Stoner je slavio zadnje dvije godine, no ovogodišnji favoriti su Jorge Lorenzo i Valentino Rossi koji na toj stazi ne pobjeđuje već tri godine i koji je imao što reći o svom timskom kolegi i rivalu...

Staza Donington Park, koja će ugostiti desetu utrku MotoGP prvenstva sagrađena je davne 1931., no zatvorena je 1939. zbog rata. Ponovno otvorenje dogodilo se tek 1977., a današnji izgled je poprimila osam godina kasnije.

Od tada se na toj stazi voze utrke motociklističkog prvenstva svijeta, Superbikea, BTCC-a, a 1993. vožena je i Velika nagrada Europe u Formuli 1. Ovogodišnje izdanje bit će zadnje što se tiče MotoGP-a, a od iduće godine na stazu bi se trebala vratiti Formula 1. Osim utrka, Donington Park je kroz godine ugostio i razne muzičke festivale.

Sama staza dugačka je 4023 kilometra sa sedam zavoja na desno i pet na lijevo, a utrka traje 30 krugova. Vodeći u ukupnom poretku, Valentino Rossi, pet je puta slavio u Velikoj Britaniji u najjačoj klasi, no zadnji put se to dogodilo 2005. godine. Godinu dana kasnije slavio je Daniel Pedrosa, a zadnje dvije sezone na vrhu je bio Casey Stoner.

Stoner se svakako nada da se to može ponoviti i ove godine, no njegova aktualna forma je daleko od onog što je potrebno za konkurirati Rossiju i Jorge Lorenzu. Upravo Lorenzo će biti najozbiljniji konkurent Doktora, budući da mu pod hitno treba pobjeda ne bi li prekinuo Rossijevu seriju i nadoknadio malo zaostatka. Što se Pedrose tiče, mogao bi iznenaditi, ali nije izraziti favorit.

Valentino Rossi uvijek ide na pobjedu, no u izjavama pred odlazak u Donington objasnio je zašto ga ovogodišnja Velika nagrada Velike Britanije posebno motivira: "Prošle godine odradio sam dobru utrku u Doningtonu i završio drugi, ali ove godine stvarno želim pobjedu. Uvijek sam govorio da mi je Donington jedna od dražih staza, brza je, tečna, ali i tehnička. Uz to ja sam živio neko vrijeme u Ujedinjenom Kraljevstvu i to mi je bio dom, a ima i još jedna stvar. Ovo je zadnja godina u kojoj ćemo voziti ovdje. Stvarno mi je žao zbog toga, ali to me dodatno motivira da pobijedim. Za sebe i za ovdašnje navijače koji su me uvijek tretirali kao da sam jedan od njihovih."

Rossi se osvrnuo i na izjave Lorenza o tome da nije siguran hoće li produžiti ugovor s Yamahom, ili nastaviti s Hondom komentiravši da zapravo nije siguran koja je varijanta bolja. No, aktualnom prvaku svijeta nije se svidjelo što je njegov mlađi kolega rekao da Yamaha pruža bolji tretman Rossiju: "Nije istina, naši motori su identični. No, u svakom slučaju je normalno da ja imam poseban odnos s Yamahom. Kada sam došao 2004. našao sam smeće od motora i kuću koja nije slavila 12 godina. Danas imamo mi najjači motor. Lorenzo ne može doći i u dvije godine postati važan kao Valentino. Lako je njemu boriti se protiv Valentina Rossija, jednog od najvećih vozača svih vremena. Ako i izgubi jednostavno može pokušati ponovno. Kako bilo, ja ga vodim 6:3 u ovoj godini. Sviđa mi se to, no on je tvrd orah s enormnim talentom."

Lorenzova razmišljanja glede zadnje utrke na Donington Parku i želje za nedjelju dosta su slični Rossijevim, no Španjolac još je jednom potvrdio da nije zadovoljan ishodom nedjeljne utrke na Sachsenringu: "Naravno da sam razočaran rezultatom u Njemačkoj, ali obzirom na moje fizičko stanje još moram biti i sretan. Pravi problem je što nemam dodatnih tjedan dana za se odmoriti, ali volim Donington i budući da je ovo zadnja godina tamo stvarno bih volio ostvariti dobar rezultat. Nadam se da neće biti kiše, imali smo je dovoljno na Sachsenringu. Ali, vrijeme u Doningtonu je promjenjivo, a ako u konačnici bude kiše mi ćemo biti spremni."

Borba za naslov je još uvijek otvorena, no Lorenzo mora zaustaviti seriju svog rivala, ukoliko želi ostati u igri. Obzirom na zadnjih nekoliko utrka i na odnose koji vladaju između Lorenza i Rossija vrlo vjerojatno nas očekuje još jedan spektakularan dvoboj. Ostaje se tek nadati da će se ovog puta u njega uspjet umiješati barem jedan između Pedrose i Stonera.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!