Nogomet

Predstavljamo: Cibalia, Inter, Zadar, Sesvete

Mario Lešković, Martina Oštrić, Ante Jukić, Borna Rupnik • srijeda, 22.07.2009.
Predstavljamo: Cibalia, Inter, Zadar, Sesvete
Foto: Kristijan Komarica

Iz društva onih koji se uobičajeno bore za ostanak, nekako najviše optimizma dolazi iz redova Cibalije koja je svoju momčad ovog ljeta osnažila s nekoliko povratnika. Nastavljamo s predstavljanjem hrvatskih prvoligaša...

CIBALIA

Došli: Ninoslav Parmaković, Petar Tomić, Mario Lučić, Krešimir Prgomet, Dino Kresinger, Tomislav Čulo
Otišli: Elvis Mešić, Ivan Medvid, Mario Kiš, Damir Vidović, Adin Džafić, Tomislav Čuljak
Prijateljske utakmice: Cibalia – ZTE (Mađarska) 1:0, Cibalia - FK Moskva (Rusija) 2:2, Cibalia - Publikum Celje (Slovenija) 2:2, Cibalia - Olimpija (Slovenija) 0:1, Cibalia - Pesnica (Slovenija) 5:1, Cibalia - Baku (Azerbajdžan) 2:4, Cibalia - Karlovac 1:0, Cibalia - Lokomotiva 1:0, Cibalia - Pečuh (Mađarska) 2:1

Nakon nekoliko turbulentnih sezona, u kojima se praktički sve do posljednjeg kola strahovalo za ostanak u prvoligaškom društvu, u Vinkovcima se nadaju kako je konačno stiglo vrijeme za rezultatski iskorak. Optimizam u nebesko-plavom taboru nabujao je zahvaljujući kvalitetno odrađenom (tako, barem, oni tvrde) prijelaznom roku, koji je na Bosut vratio mnoge bivše igrače vinkovačkog kluba.

Poslije višegodišnjih avantura diljem "Lijepe naše", u matični klub vratili su se, tako, Tomić, Parmaković i Lučić, a kada ovom trojcu dodamo i Mladena Bartolovića, čiji je povratak u nebesko-plavi dres vrlo izgledan, dobivamo "poker aseva" koji bi na svojim leđima trebao iznijeti veliki dio tereta u pohodu prema sredini (realan cilj), a možda čak i gornjem dijelu (nepopravljivi optimisti) tablice. Spomenutim pojačanjima svakako treba dodati i Dinu Kresingera, kojega, iako dotični nije odavde, mnogi uzimaju kao domaćeg igrača, budući da je prije dvije sezone pomogao Cibaliji u očuvanju prvoligaškog statusa.

Pripremne utakmice pokazale su da Stanko Mršić u rukama ima zanimljiv "materijal", i stvarno je prava šteta što je nova neugodna ozljeda ponovno iz stroja izbacila Davora Bagarića, s kojim bi igra vinkovačkog prvoligaša nesumnjivo bila plemenitija. Ipak, Mršić i bez svog ponajboljeg igrača s velikom dozom optimizma gleda prema novoj sezoni: "Borba za ostanak je prošlost, mislim da je realnost Cibalije borba za petu-šestu poziciju".

CROATIA SESVETE

Došli: Petar Gavrić, Igor Barukčić, Hrvoje Mišić
Otišli: Aljoša Vojnović, Mario Čutura, Vladimir Dimitrovski, Semir Slomić
Prijateljske utakmice: Croatia Sesvete - Istra 1961 0:0, Croatia Sesvete - Karlovac 1:0

Zbog dodatnih kvalifikacija vrlo kratko ljeto u sesvetskoj Croatiji proteklo je u skladu s prošlom sezonom. Puno nepoznanica, puno čekanja odgovora na brojna pitanja i malo noviteta. Prva i najvažnija vijest jest da se na klupu nakon Milana Đuričića vratio Ljupko Petrović, koji od momčadi predsjednika Zvonimira Zubaka želi stvoriti respektabilnu silu hrvatskog nogometa.

"Zubak ima velike ambicije, a ja volim raditi, sredina je dobra i poznajem momčad. Želim da budemo konkurentni baš svakom klubu iz hrvatske lige, uključujući i Dinamo i Hajduk", najavio je srpski stručnjak za Večernji list. Njegovi su uvjeti prije svega bili bolja organizacija i dovođenje ozbiljnih pojačanja, no zasad na tom planu nije učinjeno mnogo.

Sesvećane su napustile vrlo važne figure poput Aljoše Vojnovića i Marija Čuture, a kao njihove zamjene trebali bi zaigrati Petar Gavrić, Igor Barukčić i Hrvoje Mišić. Međutim, igrački je kadar još uvijek nedefiniran te Petrović sa sigurnošću može računati tek na šesnaestoricu igrača. Stoga je kvaliteta priprema, na kojima rezultati prijateljskih utakmica nisu posebno loši, ipak pomalo upitna te se može očekivati da će već uhodanom načelu ponajviše opet ovisiti o - improvizaciji.

INTER ZAPREŠIĆ

Došli:
Otišli: Ivan Bubalo, Marijo Dodik, Mahir Iftić, Ante Ištuk, Tomislav Ivanković, Emilko Janković, Marko Kolar, Marko Lončar, Godfroid Emmanuel Mahi Ebem, Filip Petrišić, Neven Vuljanko
Prijateljske utakmice: Inter - Selekcija NSKZŽ 2:1, Inter - Lokomotiva 0:0, Inter - HIT Gorica (prekid zbog nevremena), Inter - Krško (SLO) 4:1, Inter - Triglav (SLO) 3:0, Inter - Krka Novo Mesto (SLO) 1:0, Karlovac - Inter 2:0, Inter - Šentjur (SLO) 5:0.

Inter je pripreme odradio većinom u Zaprešiću, a samo kratki uvodni dio su odradili u Fužinama. Što se tiče odlazaka, klub su napustili većinom igrači koji su prošlu sezonu proveli po posudbama, a jedini koji bi mogao nedostajati je Marijo Dodik, igrač za kojeg zasad nema zamjene. Još kad se uzme u obzira da je na izlaznim vratima i Bernard Gulić, postaje jasno da će trener Perković u napadu ostati samo na neiskusnim mladićima Bosecu, Dodu i Rašiću.

Čak je i Perković u najavi sezone rekao da je jedino kritično mjesto napadača:"Očekujem da će momčad biti bolja nego prošle sezone. Iako su tu sve igrači koji su ostali, smatram da smo se sad još bolje upoznali i da će rezultati biti onakvi kao u posljednjim kolima. Jedino ostaje otvoreno mjesto za još jednog napadača, pa ukoliko se otvori kakva prilika na tržištu, sigurno da ćemo promptno reagirati."

Poznato je da Inter, kao i ostali naši klubovi, muku muči sa zatvaranjem financijske konstrukcije, pa se u tom svjetlu očekivao transfer Grgurovića, ali se on uoči probe ozlijedio, pa je propala ta prigoda. Vjerojatno je da će protiv Varteksa Inter biti oslabljen jer još nisu spremni Yankep i već spomenuti Grgurović, koji su krucijalni igrači u Interovom veznom redu.

ZADAR

Došli: Marin Kurtin (Velebit), Igor Banović (Raštane), Matej Jonjić (Hajduk), Sabit Alimanović (Zvijezda Gradačac), Damir Tosunović (Sloboda Tuzla), Tomislav Gluić, Seramin Cela
Otišli: Roko Mišlov (Istra), Naum Batkoski (Primorac), Marin Batur (Raštane), Dragan Župan (Istra), Ninoslav Parmaković (Cibalija), Stjepan Skočibušić, Andrija Vuković
Prijateljske utakmice: Zadar - Istra 1:2, Zadar - Beltinci 7:1, Zadar - Paksi 2:0, Zadar - Jablonec 1:1, Zadar - Kaposvar 3:1, Zadar - Jadran 3:0

Sezona 2008./09. za momčad sa Stanova bila je katastrofalna. Premda su cijelu sezonu gledali u leđa preostaloj jedanaestorici, na kraju su ipak uspjeli izboriti ostanak u društvu najboljih. Odmor je za Zadrane završio 22.6., kada prozivkom na Stanovima počinju pripreme za predstojeću sezonu.

Prva prijateljska utakmica nije donijela ništa nova za Zebićevu momčad - Istra ih je porazila sa 2:1. Slijede pripreme u slovenskim Moravskim Toplicama, gdje su Zadrani odigrali četiri utakmice koje su završene zadovoljavajućim rezultatima. Prvo su rezultatom 7:1 porazili slovenskog drugoligaša Beltince, nakon čega je uslijedila još jedna pobjeda. Stradao je mađarski prvoligaš Paksi sa 2:0. Do jedinog remija na mini slovenskoj turneji stigli su u utakmici sa češkim Jablonecom (1:1), da bi inozemne pripreme zaključili pobjedom protiv još jednog mađarskog kluba - Kaposvar je ispraćen rezultatom 3:1. Sudeći po rezultatima pripreme su bile uspješne, a dokaz tomu je i lagana pobjeda od 3:0 protiv Jadrana iz Kaštel Sućurca.

Rezultati prijateljskih utakmica pokazuju kako je ljeto bilo uspješno, no kapetan momčadi Jakov Surać u razgovoru za Zadarski List kazao je kako pobjede u pripremnim utakmicama ne znače nužno i uspješnu sezonu. "Znalo nam se događati da slabo igramo tijekom priprema pa u prvenstvo uđemo odlično. Činjenica je da su jedno prijateljski ogledi, a drugo prvenstvene utakmice", kazao je kapetan momčadi dodajući kako je još prerano za bilo kakve ocjene.

Sasvim je logično da na Stanovima i nema previše euforije, a u prilog tomu ide i činjenica da je Zadar osiromašen za petoricu igrača iz početne jedanaestorice. Klub su ovog ljeta napustili Parmaković, Skočibušić, Župan, Batkoski te vratar Vuković. Premda se dosta pričalo o pojačanjima iz Francuske i Senegala, Zadar je u svoje redove doveo uglavnom svoje igrače iz drugoligaških klubova te poneko pojačanje iz susjednih nam država. Hoće li 'sedmorica veličanstvenih' uistinu biti pojačanje za momčad sa Stanova pokazat će vrijeme, no ono što navijači i mediji najviše zamjeraju upravi je da su novi igrači došli prekasno, te da se nisu stigli uigrati.

Novost u igri zadarske momčadi je ta da će se po prvi puta igrati 4-4-2, na čemu se intenzivno radilo ovog ljeta, no u klubu kažu kako su spremni na moguće propuste. Ipak, to im ne bi trebao biti alibi za eventualno loše rezultate. S obzirom da od subote ligu igra 16 klubova, minimum kojeg bi Zadrani trebali ostvariti je ponavljanje prošlosezonskog rezultata, odnosno osvajanje 11. mjesta. Svaki lošiji rezultat od toga trebao bi navesti upravu i stručni stožer na 'preispitivanje savjesti'.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!