arhiva

Savjeti za bolji život

Dario Dodić • nedjelja, 26.07.2009.

U ovom sam tjednu naučio nekoliko životno važnih ili važnih životnih lekcija, jedno od toga. Odlučio sam ih podijeliti s vama...

Slika 1 od 2.

Za naučiti svirati gitaru potrebno je puno strpljenja

Oduvijek sam želio naučiti svirati gitaru i prošlog tjedna ukazala mi se za to prilika. Jedva sam dočekao! Pocrvenjeli prsti, izmučene uši, impulzivnost ubija strpljenje. Previše sam impulzivan da bi bio strpljiv pa sam umjesto da učim od osnova odmah krenuo na youtube, naučio par akorda i upalio tutorial kako odsvirati Clocks od Coldplaya. Koža na prstima je odebljala i kroz dan-dva moja izvedba počela je nalikovati na pravu izvedbu, iako nisam siguran da sam dobro naštimao žice.

I kuda dalje? Zasad nigdje, previše vremena oduzima mi kladionica, ali mogao bih snimiti reklamu za poznatog zagrebačkog urara Lebarovića. Evo kako sam to ja zamislio - crno-bijela snimka, ja odjeven u neku sivu boju (sve što ne valja je u sivim tonovima u reklamama, pogledajte samo reklame za deterdžente), okidam po gitari i "sviram" Clocks. U to Miljenko Kokot kaže: "I vaša izvedba Clocksa je ovako loša? Dođite kod Lebarovića!"

Obrnuti alkemičar

Svi oni koji vole čitati i koji su čitali kada je knjiga bila "u modi" pročitali su famoznu rečenicu iz Alkemičara - kada nešto želiš jako, ali baš ono jako jako, cijeli svijet se uroti da to i dobiješ. Obrnuti alkemičar izraz je povezan s kladionicom. Znate, kad vam ne ide pa razmišljate komu ste se zamjerili, tko vas je "zacoprao" i zašto se svi golovi u 90. događaju kada vama to ne paše.

Ono što sam naučio jest sljedeće - stvarno nismo toliko bitni. Nitko nas nije urekao, nismo najveći svjetski pehisti, jednostavno ne biramo dovoljno dobro parove. Iako, meni i Aci u jednom je trenutku izgledalo kao da uništavamo ljudima karijere. Kojeg god sporta bi se uhvatili, najveći svjetski talenti počeli bi neočekivano lako gubiti. Osim Dinama, na Dinamo ni mi ne utječemo.

Pravilo obrnutog alkemičara prihvatio bih samo u slučaju jučerašnje Dinamove pobjede. Da pojasnim - u kladionicama je bio duel tko će zabiti više golova između Dinama i Kopenhagena odnosno Kobenhavna. I zamislite sljedeću situaciju - stavite tisuću kuna da će duel dobiti Kobenhavn, oni odigraju prvi i pobijede s nevjerojatnih 7:1! Opaaaa, lova je u džepu, kakav Dinamo, igraju Ligu prvaka sa Salzburgom, čuvat će se. Naručite gajbu pive, dvije slavonske i jednu Ukrajinku, palite semafor na Sportnetu i s guštom iščekujete blijedu igru i mlaku 1:0 pobjedu Dinama. Kad ono moj compadre Morales kaže no pasaran ili kako bi Gandalf Sivoskuti rekao you shall not pass. E to je obrnuti alkemičar i u pravu ste, netko vas je "zacoprao".

1.10 poučak

Nije M.S. glup kada forsira relativno sigurnu igru, manji tečajevi i viši ulozi. Aco i ja smo je prihvatili, dovelo nas je do toga da nas je strah staviti koeficijent 1.60. Ali, postoji i negativna strana igre na male tečajeve. Kada sastavljaš listić s malim tečajevima i kada promašiš listić (a to se događa), eeee onda si promašio mali tečaj, a to je sramota. Ali, u duhu obrnutog alkemičara barem imaš priču za ispričati kladiteljskim supatnicima - prijatelju moj, promašio sam 1.10 tečaj za pet somova.

Aci i meni 1.10 poučak dogodio se jedno sedam puta u proteklih tjedan dana, promašivali smo što bi i Mrva pogodio, a on nikada ne pogađa. Nismo posustali, niti odustali, pa nam se sve vratilo jučer. Više manje. Bilo bi bolje da nismo bili obrnuti alkemičari, odigrali na Barrichella protiv Alonsa, Barrichello ganja prolaz u treći dio pole position treninga, otpadne mu feder s bolida i skoro ubije čovjeka. Ovo je višestruki obrnuti alkemičar jer naša nesreća uništava i tuđu sreću.

Optimizam donosi sreću

Ovaj poučak zapamtite i koristite ga što je više moguće, jer stvarno dobro prolazi. Čak sam jučer u nekoj emisiji o bolestima i iscjeljenjima vidio (i čuo) izjavu nekog liječnika (pravog, ne nadri, ne stomatologa) koji kaže da optimistični pacijenti lakše prebole bolest ili jednostavno duže prežive kada je u pitanju terminalna bolest. Aco nažalost nije jedan od tih, ali mene je uhvatila neka optimistična crta pa sam je prenio i na njega. Evo recimo, čekamo Tottenham daje gol, igraju protiv druge (u drugom poluvremenu i treće) momčadi Barcelone, a Barcini klinci ih sramote po čitavom terenu. Aco mi plače u slušalicu, ja mu kažem prestani me nervirat, proći će - kad ono uđe Livermore u zadnjim minutama i zabije!

Jučer smo čekali Ried daje gol Salzburgu i Start Stabaeku. Utakmice završavaju, Aco luduje, ja gledam u nule na Bwinu i smijem se, svjestan da će proći. Zadnje minute se igraju i naravno zabiju oba. Čekamo Hajduk X2, Aco se nervira, ja se smijem (M.S.-ov poučak) i Pranjić zabije autogol. Šteta što nije zabio još jedan, imali smo i dvojku, ali niti moj osmijeh nije toliko moćan. Zapamtite ovaj poučak kada vani pokušavate osvojiti neku polupijanu djevojku - samopouzdanje je čudo. Čak su i Acu sinoć ganjale žene, navodno.

Kada ti prijatelj nađe curu

Ovaj poučak zbog nedostatka empirijskih podataka nije dovršen, ali zasad imamo dvije znanstvene struje. Jedna kaže - kada Mrva nađe curu izgubio si prijatelja. Druga kaže - kada Mrva nađe curu nisi izgubio prijatelja već si stekao novu prijateljicu. Ne znam za koju struju se opredijeliti, Mrva mi se ne javlja, a njegova cura me ne voli...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaPick na pojilu
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!