Nogomet

Kovač: "Ne vidim se u ulozi izbornika"

Borna Rupnik • srijeda, 29.07.2009.
Kovač: "Ne vidim se u ulozi izbornika"
Foto: Davor Sajko

Donedavni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, Niko Kovač, izjavio je da se ne osjeća spremnim preuzeti klupu hrvatske nogometne reprezentacije iz vrlo jednostavnog i sasvim razumljivog razloga - nema dovoljno trenerskog iskustva.

Niko Kovač tek se ovoga ljeta konačno oprostio od aktivnog igranja nogometa, a već ga se razmatra kao budućeg kandidata za klupu hrvatske izabrane vrste. Naravno, bivši kapetan smatra da je taj korak zasad prevelik.

"Kako sada stvari stoje, ne mogu se zamisliti u toj ulozi. Biti izbornik jedna je od najvažnijih dužnosti u Hrvatskoj, odmah uz predsjednika i premijera. A još nisam skupio nikakvo trenersko iskustvo", jasan je bio Niko Kovač za austrijski SportWoche.

Kovač je napunio 37 godina i prve trenerske korake želi učiniti s drugom momčadi Red Bulla, u kojem je proveo posljednje dane svoje igračke karijere.

"U početku nisam planirao baviti se trenerskim poslom. Shvatim li za godinu dana da to nije posao za mene, ostavit ću ga se. Koliko li je samo studenata nakon dva semestra shvatilo da to nije njihov san?", prenio je Kovač svoja razmišljanja o budućnosti.

Pritom se osvrnuo i na proteklu godinu, u kojoj ga je vodio nizozemski trener Co Adriaanse. "Pod njegovim vodstvom nije bilo discipline. Primili smo 45 golova i bilo bi vrlo teško postati prvakom da Marc Janko nije onoliko zabijao", rekao je Kovač, što Dinamo danas mora shvatiti kao novo upozorenje. Janko je prošle godine strijelac bio 39 puta.

Hrvatski se veznjak vratio i na svoju prvotnu odluku o napuštanju izabrane vrste. Kasnije se predomislio: "Istina je, obećao sam treneru i ženi da više neću nastupati za Hrvatsku. Na kraju sam sretan što me žena nije izbacila iz kuće".

Adriaanse nije odobravao Kovačevu odluku o povratku pod nacionalni stijeg te je došlo do razmirica. "Moje izostavljanje iz momčadi dokazalo je njegovu nesposobnost. Optužio me da se uništavam, a ja sam zapravo trenirao s reprezentacijom dok su drugi imali pet dana odmora. Naposljetku se sve svelo na dvije reprezentativne utakmice", objašnjava Niko Kovač.

Nema sumnje da će s posebnim zanimanjem pratiti večerašnji ogled Red Bull Salzburga i zagrebačkog Dinama u trećem pretkolu Lige prvaka. "Red Bull će sigurno igrati bolje nego protiv Bohemiansa zato što će se suprotstaviti tehnički vještijoj ekipi", smatra Niko Kovač.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!