Vodeni sportovi

Juraj Divjakinja brončani

Sportnet • subota, 01.08.2009.
Juraj Divjakinja brončani

Stigla je još jedna medalja za hrvatsko jedrenje; ovoga puta - juniorska. Juraj Divjakinja (Opatija) osvojio je broncu na Svjetskom prvenstvu Lasera 4.7...

Svjetsko prvenstvo jedrilo se ovoga tjedna u Brazilu, u gradu Buzios pokraj Rio de Janeira. Prevladavao je lagan vjetar, čak se dva dana nije jedrilo zbog bonace, prvog i posljednjeg. Juraj Divjakinja je cijelo prvenstvo bio u vrhu, najslabiji ulaz bilo mu je 11. mjesto, a najveći posao napravio je trećeg dana natjecanja kada je dva puta bio drugi i jednom treći.

U zadnji dan natjecanja Divjakinja je ušao kao treći. Četiri sata provela je flota na moru, na kiši i s ponešto nižim temperaturama, tako da je bilo i dosta neugodno hladno. Regatni odbor htio je da se zadnjeg dana odjedri barem još jedan plov, međutim vjetra nije bilo, tako da je prvenstvo ipak završilo bez jedrenja posljednjeg dana.

16-godišnjem Jurju Divjakinji ovo je druga medalja s velikih natjecanja. Prije dvije godine kao kadet bio je brončani na Europskom prvenstvu klase Optimist.

U muškoj konkurenciji među 110 natjecatelja odličan šesti bio je Bartul Plenković (Tramontana, Opatija), 15. je mjesto zauzeo Toni Banovac (Opatija), 38. je Ante Botica (Trogir), 73. Ante Munjiza (Trogir). Među 39 djevojaka 11. je Ana Sandrić (Uljanik Plovidba, Pula), 13. Marina Mandić (Labud, Split), 20. Antonija Maljković (Zvir, Hvar). Novi svjetski prvaci su Johnatan Martinetti iz Ekvadora i Slovenka Urška Košir.

Laser 4.7 najmanja je verzija Lasera, s najmanjim jarbolom i jedrom. U Hrvatskoj se zadnjih godina razvio kao najpopularnija prijelazna klasa i svaka godine naši juniori osvajaju medalje na svjetskim i europskim prvenstvima. Europsko prvenstvo Lasera 4.7 jedri se od 9. do 14. kolovoza u Finskoj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!