Vodeni sportovi

Hrvatska ima i broncu

Maja Giljanović • subota, 01.08.2009.
Hrvatska ima i broncu
Foto: EPA

(Iz Rima za Sportnet.hr Maja Giljanović) Hrvatska vaterpolska reprezentacija u utakmici je za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rimu u inat poražavajućoj tradiciji u utješnim utakmicama za medalju i usprkos uspavanom početku (2:4) uspjela osvojiti svjetsku broncu - našu prvu broncu nakon šest četvrtih mjesta...

HRVATSKA - SAD 8:6 (2:3, 1:1, 2:0, 3:2)

Rim
Foro Italico
Utakmica za treće mjesto
Suci: Borrell (Španjolska), Flahive (Australija)
HRVATSKA: Brzica, Burić (1), Bošković (1), Dobud, Buljubašić, Antonijević, Karač, Bušlje (1), Sukno, Barač (2), Hinić (1), Obradović (2), Pavić (8 obrana) Izbornik: Ratko Rudić
SAD: Moses (10 obrana), Varellas (1), Alexander (1), Powers (1), Wright , Johnson, Beaubien, Azevedo (2), Bailey, Hutten, Smith, Krumpholz (1), Kerr Izbornik: Terry Schroeder
Igrač više: Hrvatska 3/7, SAD 5/11
Peterci: Hrvatska 1/1, SAD -

Prvu su četvrtinu utakmice za utješnu brončanu (Karač kaže zlatnog sjaja) medalju na Svjetskom prvenstvu golom otvorili Amerikanci nakon isključenja baš Frana Karača koje je u vodstvo pretvorio Anthony Azevedo, a nakon što je Mihu Bošković jak šut skinuo raskriljeni Merrill Moses izjednačili smo na isteku trećem minute golom Samira Barača.

Amerikanci spašavaju svog igrača manje (Jesse Smith isključen, Bošković promašuje) i kažnjavaju nas James Krumpholz (1:2) u situaciji 7-7 i Brian Alexander s igračem (Obradović) više za dva gola razlike, a četvrtinu završavaju Ryan Bailey svojim isključenjem i Bošković golom za smanjenje prednosti olimpijskih viceprvaka na 2:3.

U drugoj četvrtini dva je naša napada prokockao Andro Bušlje, a da stvar bude gora isključenje je Damira Burića u gol Josipa Pavića poslao Peter Varellas. Mi ponovno propuštamo igrača (Justin Johnson) više (Barač stativa), a u razmaku od manje od 30 sekundi okvir gola još dvaput pogađaju (dvije grede) Bušlje i Sukno. 20-tak sekundi prije kraja prvog poluvremena pomogao nam je Timothy Hutten koji skrivljuje peterac, a gol za smanjenje vodstva Amerikanaca postiže Paolo Obradović (3:4).

U trećoj četvrtini izjednačenje nakon još jedna stative (Obradović s igračem više nakon isključenja Varellasa) donosi Barač (gol kapetana ispostavio se prekretnicom utakmice), a prvo naše vodstvo odlazi u vjetar nakon što nevjerojatnu još jednu stativu pogađa i Nikša Dobud.

Nakon šuta Dobudu je u koškanju svirano isključenje, ali u tom času u spas stiže Pavić koji brani šut i Varellasa i Jeffreyja Powersa u sljedećem napadu nakon isključenja Igora Hinića. Prvu našu prednost donosi Bušlje 1:40 prije kraja četvrtine, a Pavić upisuje još dvije obrane (Alexanderu i Azevedu).

U posljednjoj četvrtini nakon više od 15 minuta bez gola i poslije promašaja Karača (6-7, isključen je Smith) Amerikanci zabijaju (Powers nakon isključenja Sukna), ali 4:30 prije kraja utakmice u vodstvo nas vraća svojim drugiim golom Obradović, a još je ljepši pogled na semafor 30 sekundi kasnije kad je nakon gola Burića zasvijetlilo 7:5. Azevedo nakon isključenja Burića SAD približava produžecima, ali Hinić (isključen Wright) zakucava za potvrdu slavlja naših (8:6).

Hrvatska je tako nakon Svjetskih prvenstava 1994. u Rimu (Rusija) i 2005. u Melbourneu (Grčka) te Europskih prvenstava u Beču 1995. (Rusija), 1997. u Sevilli (Njemačka), 2001. u Budimpešti i 2008. u Malagi (Mađarska) napokon pobijedila u utakmici za treće mjesto i kući se bivši svjetski prvaci vraćaju s broncom.

Rim: HRVATSKA – SAD 8:6 (2:3, 1:1, 2:0, 3:2)

SP 2009., završnica

za 3. mjesto

Hrvatska8:6SAD

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!