Vodeni sportovi

Srbima drama nakon peteraca

Maja Giljanović • subota, 01.08.2009.
Srbima drama nakon peteraca
Foto: EPA

Vaterpolisti Srbije naslijedili su Hrvatsku na svjetskom tronu. Olimpijski brončani u Pekingu boljim su izvođenjem peteraca slomili otpor brončanih prije dvije godine u Melbourneu i bivših olimpijskih pobjednika Španjolaca.

Srbija - Španjolska 14:13 (3:2, 0:0, 1:2, 2:2) (1:1, 0:0) (7:6)

Rim
Foro Italico
Finale Svjetskog prvenstva
SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić (5), Gak, Pijetlović (1), Nikić, Aleksić (2), Raden (1), Filipović (4), Prlainović (1), Mitrović, Pijetlović Izbornik: Dejan Udovičić
ŠPANJOLSKA: Aguilar, Garcia, Martin, Mallarach, Molina (3), Minguell, Gallego, Espanol (2), Vales, Perrone (1), Perez, Garcia (7), Lopez Izbornik: Rafael Aguilar

Finale Srbija - Španjolska treći je put da se u finalima svjetskih prvenstava sastaju ova dva protivnika - prvi, pak, put otkada je samostalne Srbije nakon 1991. u Perthu bivše jedne i 2001. bivše druge Jugoslavije - a izjednačeni su s jednom pobjedom i jedni i drugi (Jugoslavija je dobila prije 18, a Španjolska osam godina).

Prvu četvrtinu igrali su samo Vanja Udovičić i Javier Garcia i dobio ju je Udovičić. Srbi su poveli, Španjolci izjednačili na 1:1, ali Udovičić Inakija Aguillara probija još dvaput i bivšim (2005. u Montrealu) svjetskim prvacima prvi put na utakmici donosi vodstvo od dva gola razlike. Garcia doslovce u posljednji čas u posljednjoj sekundi, međutim, šalje loptu u Sorov gol (3:2).

Nakon pet golova u prvoj četvrtini u drugom periodu u svih osam minuta nije pao nijedan jedini gol - Španjolcima je Fortuna okrenula leda i dvaput ih je zaustavio okvir gola - a u trećoj je ponovno Garcia strijelac i finale je izjednačeno na 3:3. Filip Filipović prvi je koji se umiješao u solo-utrku Udovičić-Garcia i iz igrača vise dovodi Srbiju ponovno u vodstvo.

Variraju sada i Španjolci (Guillerno Molina 4:4), ali na startu posljednje četvrtine Srbi kažnjavaju španjolsku obranu koja neshvatljivo ne izlazi u blok nego svog Aguillara ostavlja na milost i nemilost neumoljivog Filipovića.

Soro se u tim trenucima razbranio, a kad je Duško Pijetlović vratio na dva gola razlike 5500 navijača na tribinama Foro Italica prekrižilo je Španjolce. Furija, međutim, ne odustaje: Garcia prvo smanjuje, a 10 sekundi prije kraja utakmice svojim petim golom izjednačava i odvodi finale u produžetke (7:7).

U prvom produžetku Španjolci prvi put vode golom Moline, Filipović u posljednjoj minuti prvog produžetka poravnava, a u drugom obje ekipe promašuju svoje šanse (Srbima je poništen i jedan gol). Peterac (prvi) je promašio David Martin (Soro brani), Aguillar skida šut Andrije Prlainovića, Blai Mallarach pogađa stativu, Gociću brani odlični Aguillar, ali što Španjolcima vrijedi kad Mallarach na 13:13 još jednom promašuje i Aleksić zabija za svjetsku titulu Srbije.

Rumunjska je sedma nakon sto je dobila Kanadu (9:6), Mađarska peta protiv Njemačke (9:6) i mi treći protiv SAD-a (8:6).

Rim, finale Svjetskog prvenstva:
Srbija - Španjolska 14:13 (3:2, 0:0, 1:2, 2:2) (1:1, 0:0) (7:6)

SP 2009., završnica

finale

Španjolska13:14 **Srbija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!