Nogomet

Lovren: "Liga prvaka je san svih nas"

Vedran Attias • ponedjeljak, 03.08.2009.
Lovren: "Liga prvaka je san svih nas"
Foto: Kristijan Komarica

U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr o uzvratnoj utakmici sa Salzburgom, očekivanjima od euro i domaće sezone te o mnogim drugim zanimljivim temama s novim hrvatskim reprezentativcem Dejanom Lovrenom razgovarao je Vedran Attias...

"Bolji smo od Salzburga"

Dinamo je u Salzburgu pružio vrlo dobru igru i uspio s dobrim rezultatom doći u Zagreb, no Plavi su bili blizu pobjede.

Možemo biti zadovoljni rezultatom iako smo pružili bolju igru nego što to pokazuje rezultat i mislim da će se svatko s tim složiti. Vjerujem da smo bolja momčad od Red Bulla i da ćemo to već u utorak pokazati kada ćemo proći dalje u sljedeću fazu natjecanja.

Nakon utakmice bilo je dosta priče o sucima. Kakav je bio dojam na terenu - Čeh je slučajno ili nešto manje slučajno griješio?

Dosta je griješio, ali svaki čovjek griješi i nemoguće da je to namjerno radio. Ne želim ga opće optuživati jer isto tako je ponekad suđenje više na našoj strani; nikad se ne zna. Jednostavno je tako sudio, ali nisam vidio lošu namjeru. Jedino što mi je stvarno žao je drugi žuti koji je dao Mandžukiću, a ovaj stvarno nije ništa napravio; dobio je batina, bacio ga je čovjek na pod i na kraju je Mandža dobio crveni.

Koliko će prošlogodišnji najbolji strijelac Dinama nedostajati u uzvratu?

"Hrvatska će na SP"

Najdraža utakmica.

Sparta Prag u Pragu.

Najdraži gol.

Onaj Sparti u Pragu.

Hoće li se Hrvatska kvalificirati na Svjetsko prvenstvo?

Hoće.

Naravno da će nam faliti, ali nogomet je momčadski sport. Imamo dovoljno kvalitetnih napadača jer su tu Slepička, Sivonjić, Papadopoulos i Kramarić tako da ne bi trebalo biti problema. Nedostajat hoće jer se ipak radi o reprezentativcu Hrvatske, ali imamo odličan i širok kadar igrača koji će ga zamijeniti.

"Zaslužujemo podršku"

Zagreb je tradicionalno prazan na početku kolovoza, no očekuješ li svejedno pune tribine protiv Red Bulla?

Pozivam sve navijače da nas dođu podržati jer nam svima to mnogo znači. Naravno da nije svejedno kada istrčiš na teren, a tribine su više prazne nego pune u odnosu na pun stadion. Vjerujem u naše navijače da će nas doći podržati jer mislim da igramo dobar nogomet i zaslužujemo podršku.

Kada se od ozljede oporavi Robert Kovač, nastat će "gužva" u obrani Dinama.

Svaki igrač voli igrati i volio bi biti u prvih 11, ali to trener odlučuje. Bišćan je kapetan momčadi, Robert Kovač kapetan reprezentacije pa će trener imati "slatke brige". Tko je u formi, kome treba možda odmor ili slično sve je na treneru - on je šef. Vrlo jednostavno.

Kakav je osjećaj mladom igraču stasati uz Roberta Kovača i Bišćana, dva svjetski poznata igrača?

Bišćan je igrao u Liverpoolu i osvojio Ligu prvaka, a Kovač je s Bayernom i Juventusom godinama igrao Ligu prvaka, osvajao trofeje i bio u samoj kremi svjetskih stopera tako da mi je stvarno čast igrati pored njih i učiti od takvih igrača. Gledam na njih kao na stariju braću u koje se trebam ugledati i od kojih trebam pokupiti što mogu.

Koja ti pozicija više odgovara - stoper ili bek?

Meni odgovaraju obje, ali nekako mi ipak više paše stoperska pozicija jer sam to više u karijeri igrao. U obrani je bitno iskustvo kojeg znatno više imam na stoperu nego na beku, no nije mi problem biti bek. Bilo gdje me trener u obrani stavi - odradit ću posao kako znam.

"U Interu sam se iskalio"

Kao i nekoliko igrača Dinama, svoju si seniorsku karijeru započeo na posudbi u Interu iz Zaprešića.

Dvije godine sam bio u Interu i smatram da to svaki mladi igrač treba proći. U Zaprešić sam došao sa 17 godina i tamo se iskalio. Kao i Ćorluki, Modriću i Eduardu - siguran sam da mi je to dobro došlo. Naviknuo sam se u Zaprešiću na seniorski nogomet jer nisi više dijete nego čuvaš igrače koji su desetak godina stariji od tebe, fizički jači i tako - učiš igrati pravi nogomet.

"Liga prvaka je san"

Koji bi Dinamov rezultat u Europi tebe zadovoljio?

Liga prvaka. Svakome od nas je san i presretni bi bili kada bi ušli u najelitnije europsko natjecanje. Naravno, prije svega moramo biti okrenuti domaćim natjecanjima gdje je cilj obraniti prvenstvo i kup.

Dinamo je zadržao momčad u odnosu na prošlu sezonu pa nije potrebno uigravanje na početku sezone.

Dosta su slične momčadi i mislim da je to vrlo dobro. Ekipa se zna, uigrana je i to je jako bitno da se znamo na terenu. To je ujedno i podloga za dobre rezultate koje i ostvarujemo i mislim da ćemo ove godine imati još više razloga za veselje. Mislim da smo bolji nego prošle godine; prije svega taktički jer bolje stojimo, imamo bolju pas igru i igramo tečnije.

"Glavina i Pap su pravi igrači"

U Plavu su svlačionicu došli Denis Glavina i Dimitrious Papadopoulos.

Nisu dugo tu, ali obojica mi se sviđaju. Papu želim što više golove ove sezone, a po njegovom radu i zalaganju na treningu se vidi da se radi o pravom profesionalcu. Glavinu znam iz mlade reprezentacije i mislim da će biti pravo pojačanje za Dinamo na lijevom beku. Treba mu još par utakmica da se skroz poslože kockice kako treba, ali na treningu radi maksimalno i znam da će biti pravo rješenje za tu stranu.

Kako vidiš domaće prvenstvo ove sezone? One-team show ili će biti utrka?

Bilo bi nam zanimljivije da je utrka kao prošle sezone jer je onda veća koncentracija, napetost i sve ostalo nego kada imamo 15-20 bodova prednosti jer onda ipak - nije to "to". Ovako je bilo zanimljivije i nama igračima, ali i navijačima kada su svako kolo osluškivali kako je igrao Hajduk i tako; drukčije je to nego kada smo prvaci sedam-osam kola prije kraja.

Jesi gledao nastupe Rijeke, Hajduka i Slavena u Europi?

Iskreno, nisam. Uopće ne pratim ostale nego samo gledam Dinamo. Koncentriran sam isključivo na naše treninge, igre i rezultate.

Koga bi istaknuo u HNL-u kao najopasnijeg igrača? Naravno, van Dinamove svlačionice.

Ima ih stvarno dosta, a istaknuo bih Anasa Sharbinija kojeg nije lako čuvati. Dobar je i Vukušić iz Hajduka koji mi se jako svidio u našim susretima u Splitu jer je dosta brz. Sve u svemu, ima dosta dobrih igrača u našoj ligi.

A koga je najteže čuvati na treningu Dinama?

Sammira, Mandžukića i Badelja.

"Radom zaslužio Bilićev poziv"

Kakav je osjećaj s 20 godina postati hrvatski nogometni reprezentativac?

Kada sam saznao - bio sam izvan sebe. Odmah sam zvao roditelje i prijatelje kako bi im javio sretnu vijest. Zaista mi je čast biti u reprezentaciji jer malo tko sa 20 godina dobije takvu priliku koju mislim da sam svojim dobrim igrama zaslužio. Poziv izbornika Bilića samo će mi biti dodatan poticaj na još žešći rad.

Što misliš o Maksimirskom stadionu?

Svatko bi želio imat savršen stadion, ali ako ne postoji novac - ne postoji. U svakom slučaju to nije moj problem niti moja stvar nego će se već grad i klub dogovoriti, a ja uopće ne želim ulaziti u to. Vjerujem da ćemo i mi jednog dana imati lijep stadion.

Liga 16?

Ne želim o tome. Svatko ima svoje mišljenje, ja imam svoje i zadržat ću ga za sebe. Ako sljedeće sezone bude Liga 10 - igrat ćemo Ligu 10.

Najdraži trener; odnosno onaj kod kojega smatraš da si najviše napredovao?

Svi koji su me trenirali su puno utjecali na mene, a i kod svih sam igrao. Kod Krune Jurčića sam dosta napredovao u taktičkom smislu jer je ipak on još nedavno bio igrač pa zna kako dišemo i razmišljamo; Branko Ivanković pružio mi je također dosta prilika, a svakako i Milivoj Bračun koji je u Interu vjerovao u mene dok sam stvarno bio mlad.

Najbolji igrač lige.

Uf... Teško je reći jer ih ima više i svi su iz mojeg kluba. Iz obrane su tu Kovač i Bišćan; vezni Badelj, Sammir pa Mandžukić - ma ja bi najradije nabrojao cijeli klub (smijeh).

Inozemni klub u kojem bi volio igrati.

Svatko ima svoj dječački san u kojem bi klubu volio igrati, a ja bi nekako najviše volio na Otoku iako sam živio u Njemačkoj sedam godina pa znam jezik što je vrlo bitno. U svakom slučaju, sve je to još daleko jer sam tek počeo; tek sam godinu dana zapravo u prvoj momčadi Dinama i uživam u tome.

Bilo je to ujedno i posljednje pitanje u ugodnom druženju s mladim braničem Dinama i hrvatske reprezentacije. Lovren je sa svojih 20 godina s "obje noge" na zemlji i u kombinaciji sa svojim nogometnim znanjem - mogao bi vrlo daleko dogurati. Uostalom, sa 20 biti u Dinamu i reprezentaciji - nije loše...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!