Ostali sportovi

Amerikanci silni u Berlinu

Maja Giljanović • subota, 08.08.2009.
Amerikanci silni u Berlinu
Foto: EPA

Rok prijava sastava reprezentacija koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu od 15. do 23. u Berlinu primiče se kraju, a među Savezima koji su obavili svoju dužnost su Amerikanci.

Rok za prijave SP-a u Berlinu istječe sutra u 17 sati, a Federacije primjerice Rusije, Njemačke, Italije, Srbije, Češke, Bugarske, Švedske, Slovačke ili SAD-a svoju su obvezu odradile i dobrih nekoliko dana prije njegova isteka.

Reprezentacija Amerikanaca izaziva strahopoštovanje: "Svjetsko nam je prvenstvo u Berlinu veoma posebno. Olimpijski je stadion pozornica na kojoj je nastupao Jesse Owens, a zvijezde koje je on na Olimpijskim igrama 1936. dotaknuo želimo, 73 godine poslije, doseći i mi", izjavio je predsjednik njihovog Saveza Doug Logan.

Amerikanaca je 136, 28 je bivših ili aktualnih svjetskih prvaka i osvajača medalja na Olimpijskim igrama, a predvode ih prve zvijezde svjetska prvakinja iz Osake na 200 metara i u štafetama 4x100 i 4x400 metara Allyson Felix te svjetski prvak na 100 i 200 metara i u štafeti 4x100 metara Tyson Gay.

Osim njih titule osvojene u Osaki 2007. brane i Bernard Lagat (1500 i 5000 metara), Jeremy Wariner (400 metara), Kerron Clement (400 s preponama), Michelle Perry (100 s preponama), Reese Hoffa (bacanje kugle) i Grad Walker (skok s motkom).

Iz ostalih reprezentacija izdvojimo bivšeg (1990. na splitskom Poljudu) europskog prvaka u skoku u vis Dragutina Topića koji u 39. godini predvodi Srbiju i u Bugarskoj povratak bivše (2006.) europske viceprvakinje u skoku u vis Veneline Veneve i bivše (2006.) europske prvakinje na 400 metara Vanje Stambolove na najveću scenu nakon odrađenih dvogodišnjih suspenzija zbog dopinga.

Kuriozitet je da Rumunjska u Berlin vodi samo atletičarke (njih 17), Češku predvode svjetski rekorderi i olimpijski pobjednici u bacanju koplja Barbora Špotakova i desetoboju Roman Šebrle, a Sloveniju olimpijski pobjednik u bacanju kladiva Primož Kozmus.

Naših šest - Sandru Perković (disk/A norma), Nedžada Mulabegovića (bacanje kugle/B norma), Andrasa Haklitsa (kladivo/B), Juricu Grabušića (110 s preponama/B) i Veru Begić (disk/B) - predvodi svjetska prvakinja u visu Blanka Vlašić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!