Ostali sportovi

Južna Afrika punom parom prema naslovu

Matej Milanović • subota, 08.08.2009.
Južna Afrika punom parom prema naslovu
Foto: EPA

Južna Afrika je pobijedila i u svom trećem susretu na ovogodišnjem Tri Nationsu i time iskoristila seriju domaćih susreta da se učvrsti na vrhu ljestvice. Današnje žrtve Springboksa bili su Australci koji su nakon dobrog početka izgubili s 27:19...

Pred tjedan dana odigrano je treće kolo Tri Nationsa i Južna Afrika je u Durbanu ponovno svladala Novozelanđane s 31:19. All Blackse je u tom susretu razbio Morne Steyn koji je realizirao sve poene Južnoafrikanaca.

Danas je pak odigrano četvrto kolo, kojim su igrači Južne Afrike završili domaće susrete u ovom izdanju Tri Nationsa. Današnji suparnik bili su im Australci koji su odmah krenuli agresivno. Nakon duge serije dodavanja Adam Ashley Cooper je iskoristio rupu u obrani domaćih i već u drugoj minuti doveo u vodstvo Australiju. Matt Giteau je zatim konvertirao za 7:0.

Springbokse je u život vratio upravo krvnik Novog Zelanda, Morne Steyn, koji je sa tri kaznena udarca između devete i 14. minute doveo Južnu Afriku u kratkotrajno vodstvo. Naime, samo minutu kasnije Berrick Barnes je izveo lijepi drop i vratio Australiju u prednost, 10:9.

Očekivao se uzbudljiv nastavak susreta, no u konačnici je to bio početak kraja Wallabiesa. Steyn je realizirao još jedan kazneni udarac i jedan drop, a u 29. minuti domaći su ostvarili i polaganje. John Smit je odlično šutnuo loptu prema zoni polaganja, no na nju se bacio Australac Lachie Turner. Izgledalo je da je primirio loptu, međutim ona mu je pobjegla iz ruku i Victor Matfield nije imao nikakvih poteškoća pri polaganju za 20:10 Springboksa.

Pred kraj poluvremena Wallabiesi su zaradili dva žuta karton te tako ostali deset minuta s dva igrača manje. Na njihovu sreću u tom su razdoblju Južnoafrikanci realizirali samo jedan kazneni udarac preko Steyna. Isti igrač je u drugom djelu još jednom pogodio kazneni udarac za velikih 26:10. Pokušali su se Australci vratiti nakon polaganja Giteaua, kojeg je sam realizirao.

No, nisu više ozbiljnije priprijetili, a Steyn je ponovno postigao tri poena za konačnih 29:17. Južna Afrika je tako u potpunosti iskoristila domaće susrete i sa stopostotnim učinkom nakon tri kola s pravom se pretvorila u prve favorite turnira, a ukoliko za dvadesetak dana svladaju Australiju i u gostima bit će jako blizu konačnom slavlju.

Sljedeći tjedan nema susreta u sklopu Tri Nationsa, a natjecanje će se nastaviti 22. kolovoza u Sydneyju dvobojem Australije i Novog Zelanda. Australci bi novim porazom bili jako daleko od osvajanja turnira, a Novi Zeland bi u slučaju novog debakla izgubio sve realne šanse da već ove godine po deseti put digne ovaj trofej.

Tri Nations, četvrto kolo:
Južna Afrika - Australija 27:19

Poredak:
1. Južna Afrika 3 3 0 0 +33 12
2. Novi Zeland 3 1 0 2 -15 4
3. Australija 2 0 0 2 -18 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!