Nogomet

Pada li Manchester United?

Marin Vuković • četvrtak, 13.08.2009.
Pada li Manchester United?
Foto: EPA

Subotnjim prvim kolom engleske Premier lige počinje otočki nogometni cirkus, lopta će se zakotrljati na dvadeset premierligaških travnjaka i neće se zaustaviti sve do kraja svibnja sljedeće godine, kada ćemo dobiti i novoga prvaka Engleske. Hoće li to doista biti novi prvak ili tek potvrda trogodišnje dominacije Manchester Uniteda, pitanje je koje zanima i sve nas.

Prema brojnim pokazateljima pred nama je jedna od najneizvjesnijih sezona engleske Premier lige otkad ona postoji u takvom obliku i pod tim imenom. Dominantni i teško zaustavljivi stroj pod imenom Manchester United ove je sezone oslabljen odlaskom dvojice ponajboljih igrača, pa njegovi najveći rivali s pravom računaju kako je upravo ova sezona prava prilika za skidanje Crvenih vragova s trona kojeg monopoliziraju već tri uzastopne godine.

Bolji poznavatelji zbivanja u Premier ligi predviđaju gustu, bespoštednu bitku Manchester Uniteda, Chelseaja i Liverpoola, mnogi ne zaboravljaju niti mlade snage Arsenala, a sve je više onih koji zagovaraju kraj dominacije velike četvorke ili njeno proširenje u veliku petorku ili pak šestorku. Najveći krivac za to je Unitedov gradski susjed Manchester City, koji je ovoga ljeta na pojačanja potrošio preko 100 milijuna funti i s velikim ambicijama ulazi u novu sezonu.

Vezane vijesti

Bogatija hrvatska kolonija

U Lijepoj našoj ponovno će najviše zanimanja privući klubovi u kojima nastupaju naši reprezentativci. Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar bogatiji su za još jednu sezonu premierligaškog iskustva, Eduardo da Silva napokon se u potpunosti vratio, a ove sezone hrvatsko će izaslanstvo u Engleskoj dobiti još jednoga člana, novog napadača Blackburna Nikolu Kalinića.

Arsenal uvijek ima šampionske ambicije, ali u posljednje vrijeme nema ni igrački kadar ni financijske mogućnosti pratiti najjači dvojac Premiershipa. Odlascima Emmanuela Adebayora i Kola Tourea dodatno su oslabljeni, no u vrh napada vratio se Eduardo i već u predsezoni pokazao da je ponovno onaj stari. Hoće li to i relativno mršav prijelazni rok, u kojem je od prinova došao tek Thomas Vermaelen, biti dovoljno za naslov prvaka? Vjerojatno ne, ali Arsenal će i dalje svima biti vrlo tvrd orah.
Prognoza: još jednom 4. mjesto, vodeća trojka i dalje je prejaka

Tottenham je prošle sezone prošao kalvariju s Juande Ramosom, nekoliko mjeseci proveo u zoni ispadanja, a zatim pod vodstvom Harryja Redknappa doživio preporod i završio sezonu u gornjem dijelu ljestvice. Redknapp i Spursi sada su zajedno prošli cijele pripreme i za očekivati je da će u ovoj sezoni biti ostvaren barem dio snova koje su mnogi snivali još u prošloj. Luka Modrić i Vedran Ćorluka nezamjenjivi su kotačići na White Hart Laneu, a mnogi upravo Luku ističu kao ključnog čovjeka Spursa ove sezone, koji bi loptama trebao hraniti pogodaka uvijek gladne Keanea, Pavljučenka i Croucha.
Prognoza: plasman od 5. do 8. mjesta

Portsmouthova jedina ambicija ove sezone bit će ostanak u ligi. Momčad je gotovo u potpunosti izmijenjena u odnosu na prošlu sezonu, a zbog financijskih problema klub se nije posebno istrošio u prijelaznom roku. Došli su tek Mokoena i Finnan, a to teško može zadovoljiti bilo kojeg navijača Mornara. Niko Kranjčar ostao je vjeran Fratton Parku, no ova će sezona barem što se Portsmoutha tiče biti njegov labuđi pjev. Svoj odlazak na kraju sljedeće sezone već je najavio, a kao razlog naveo upravo manjak adekvatnih pojačanja.
Prognoza: ostanak u Premiershipu, ali jedva

Blackburn također ne može računati na posebno visok plasman. Svoje su ambicije dodatno smanjili prodajom Roquea Santa Cruza i Matta Derbyshirea, čime su značajno otupili oštricu svoga napada, pa je Sam Allardyce zagrabio u klupsku blagajnu i istresao milijune za Nikolu Kalinića. Kalinić, međutim, nije prošao pripreme i tek mu slijedi sezona prilagodbe, pa je teško očekivati da će odmah zamijeniti igrače poput Santa Cruza.
Prognoza: donja polovica ljestvice, ostanak u ligi ne bi trebao biti ugrožen

Sezona lova na Manchester United

Dok se u Manchester Unitedu pitaju mogu li do povijesnog pothvata i četvrtog uzastopnog naslova prvaka, njegovi rivali "namirisali su krv" i dat će sve od sebe da iskoriste slabosti u sastavu Alexa Fergusona. Odlazak Cristiana Ronalda i Carlosa Teveza mora osjetiti svaki klub, makar se zvao i Manchester United, jer 42 pogotka iz prošle sezone netko će morati nadoknaditi.

Međutim, Alex Ferguson je još jednom iznenadio mnoge i u prijelaznom roku vrlo je malo kupovao. Odbio je ući u cjenkanje i rasipanje klupskog novca, doveo je tek Antonija Valenciju iz Wigana i iznenadio mnoge dolaskom Michaela Owena. Povijest nas ipak uči da Fergusona i United nikada ne treba otpisati, što znači da će i ove sezone igrati glavnu ulogu u utrci za naslov.

Najveći rival ponovno će im biti Chelsea, koji je najzvučnije pojačanje doveo na klupu, a ne na travnjak. Iskusni Carlo Ancelotti vodit će londonsku momčad u sljedećoj sezoni i pokušati vratiti naslov na Stamford Bridge. Bluesi su sačuvali sve ključne igrače iz prošle sezone i pojačali se Žirkovim i Sturridgeom. Osim toga, prvi trofej sezone već su uzeli, u Community Shieldu svladali su upravo Manchester United.

Jedan značajan dio prošle sezone Liverpool je proveo na prvom mjestu Premiershipa i rasplamsao nadanja navijača da nakon gotovo dva sušna desetljeća mogu do naslova prvaka. To se ipak nije dogodilo, Redsi su sezonu završili kao treći, uz utjehu da će upravo ove sezone napraviti taj korak koji im je nedostajao. U međuvremenu su ostali bez Xabija Alonsa, kojeg će pokušati zamijeniti Alberto Aquilani. Došao je i Glen Johnson i Liverpool će sasvim sigurno biti jedan od favorita za naslov.

"Velikim dečkima" ove se sezone svim silama želi pridružiti i Manchester City, koji je ovoga ljeta podsjetio na Chelsea od prije nekoliko sezona. Istresli su preko 100 milijuna funti na pojačanja, iz Arsenala doveli Tourea i Adebayora, iz Aston Ville Garetha Barryja i Stevena Taylora, iz Blackburna Roquea Santa Cruza i s posebnim zadovoljstvom gradskom rivalu oteli Carlosa Teveza. Uz Robinha i ostatak društva na Eastlandsu Mark Hughes ima konja za utrku, pitanje je samo hoće li ga znati voditi na duge staze.

A što je s ostalima?

Aston Villa je prošle sezone bila pravi hit prvenstva. Mlada, potentna momčad Martina O'Neilla neko je vrijeme čak držala i treće mjesto na ljestvici, ali su u drugoj polovici sezone izgubili korak i završili na šestom mjestu. Teško je stoga očekivati da će bez kapetana Garetha Barryja ove sezone uspjeti ostvariti nešto više, no s čudotvorcem O'Neillom nikad se ne zna.

Još jedan čudotvorac na klupi je David Moyes, koji godinama drži Everton u vrhu engleskog nogometa bez zvučnih pojačanja i velikog novca. Ni ove sezone nije se istrošio, zadržao je jezgru momčadi i bit će zanimljivo vidjeti može li i ove sezone do uobičajenog petog ili šestog mjesta.

Što se borbe za opstanak tiče, kao i svake godine bit će neizvjesna do samoga kraja. Burnley, Wolverhampton i Birmingham imat će težak zadatak održati se u najvišem rangu, a u teškoj situaciji bit će još nekoliko klubova. Tu prije svega mislimo na Hull City, hit jesenskog dijela prošle sezone, koji je poslije toga odigrao katastrofalno proljeće i jedva se spasio ispadanja. Neće biti lako ni Wiganu, već spomenutom Portsmouthu, a u donjoj polovici stanovat će i Stoke City i Sunderland.

Bilo kako bilo, očekuje nas 38 kola bespoštednog tempa, sjajnog nogometa i vrhunskih poteza u izvedbi ponajboljih igrača svijeta. Premiership je odlaskom Ronalda možda izgubio svoju najveću zvijezdu, ali blještavilo, atraktivnost i požrtvovnost koja iz godine u godinu privlači milijune gledatelja i dalje stanuju tu, na Otoku. Cirkus je ponovno u gradu.

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Newcastle 3679:57+2257
7Chelsea 3673:61+1257
8Manchester United 3652:56-454
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3654:58-448
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!