Nogomet

Dalić donio vjeru u bolje dane

Antonija Pavlić • četvrtak, 13.08.2009.
Dalić donio vjeru u bolje dane

Težak europski tjedan za hrvatski klupski nogomet uz Rijeku i Hajduk upotpunio je i Slaven Belupo. Klub koji nikada nije europsko natjecanje napustio od slabijeg protivnika prošloga je tjedna pokleknuo protiv dosta limitirane momčadi, pokazavši u kolikoj mjeri u rosteru nedostaju Mato Jajalo i Dino Kresinger...

Norveški Tromsö nikako ne spada u skupinu jakih momčadi iznadprosječne europske kvalitete. Slaven Belupo je prema svemu prikazanome jednostavno mogao i morao odigrati bolje, agresivnije i hrabrije, i kao treći hrvatski klub izboriti playoff Europske lige.

U 360 se minuta prošlotjednog sramotnog hrvatskog klupskog europskog nogometa, međutim, omjer snaga okrenuo za nemalih 360 stupnjeva, i u daljnju fazu natjecanja "bacio" Žilinu, RB Salzburg, Tromsö, Metalist...

Izuzmemo li Rijeku koja je bez braće Sharbini u Ukrajinu otputovala na "odmor", sva su tri preostala hrvatska predstavnika imala i više nego realne šanse za solidan europski rezultat, ali su sva tri odigrala izuzetno slabo, bacivši pravo svjetlo (mrak?) na kvalitetu domaćeg klupskog nogometa.

Do ove je sezone kao najkonstantniji sudionik Europe slovio Slaven Belupo, budući da nikada nije izgubio od slabije rangiranih klubova; prošlotjedni poraz protiv Tromsöa prvi im je u toj rubrici.

No, iako ćemo itekako žaliti za propuštenom prilikom, isto se tako mora naglasiti i kako se ovaj poraz ne smije okarakterizirati kao ogroman neuspjeh, budući da je u Koprivnici i prošle sezone izboreno treće pretkolo Kupa UEFA - prema tome, neki "minimum" je zadovoljen.

S druge strane medalje, ipak, stoji kako Tromsö definitivno nije bio previsoka prepreka za Slavenove "trkače". Jedini je problem bio taj što su su zapeli za prepreku i "okupali" se u vodi ponad nje, nemoćni da pred svojim navijačima dotuku Norvežane i osiguraju još barem dva jaka europska susreta.

Ogled u Norveškoj, kao i onaj na Gradskome stadionu jasno je demonstrirao koliko Farmaceutima nedostaje glavni kreator igre iz prošlosezonske momčadi - Mato Jajalo.

Kapetan mlade reprezentacije Hrvatske na koncu je sezone "pobjegao" u Sienu priuštivši Slavenu najveći transfer u njegovoj povijesti, ali i ostavivši momčad s kreatorom manje; Vručina više ne dobiva veliki broj upotrebljivih lopti, a Poldrugač i Posavec još nisu pokazali da mogu ofenzivno igrati na toj razini.

Europsku "mrlju" poslom je platio tek pristigli trener Milivoj Bračun, a na klupu je instaliran bivši strateg Varteksa i Rijeke, te pomoćnik treneru mlade reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić.

Vatreno krštenje na klupi Farmaceuta imao je protiv Hajduka, no niti Splićani nisu što su nekad bili, te je poraz protiv Tromsöa donekle i uspio naplatiti "trijumfom" nad dalmatinskim ponosom. Utakmica jest bila negledljiva i prilično nekreativna, no piše se jedino pobjeda, a igra će i tako brzo pasti u drugi plan.

Novi je trener brzo pobrao simpatije navijača, pa i novinara koji prate klub, vrativši sustav igre Mile Petkovića, koji je odlično funkcionirao i pod kojim su postizani jedni od najvećih klupskih uspjeha. Ako je suditi prema vijestima koje stižu iz Koprivnice - pred Slavenom su itekako bolji dani.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!