Košarka

Kina i Iran za naslov

Branimir Korać • subota, 15.08.2009.
Kina i Iran za naslov
Foto: Nikola Movrić

Finalisti Prvenstva Azije u košarci su očekivano reprezentacije Kine i Irana. Kinezi su u polufinalu svladali Libanon, a Iranci Jordan...

Polufinala Prvenstva Azije za košarkaše protekla su u neizvjesnosti, no u oba susreta favoriti su upisali pobjede. Iran je bio bolji od Jordana 77:75 dok je Kina svladala Libanon sa 72:68.

Jordan je propustio priliku iznenaditi favorizirane Irance i upisao je poraz 77:75. Tijekom susreta Iran je imao 14 poena viška, u zadnjoj četvrtini i devet, no Jordan se nije predao i na kraju se vratio te točno minutu prije kraja poveo 75:74.

49 sekundi prije kraja Tadjik je ubacio samo jedno bacanje za poravnanje da bi Alawadi promašio za novo vodstvo Jordana. 13 sekundi prije kraja Nikkhah je donio prednost Iranu, a u posljednjim trenucima produžetak na drugoj strani promašuju Wright i Idais.

Kod Irana najbolji su bili Mohammadsamad Nikkhah s 23 poena te Hamed Afagh s 18 poena. Kod Jordana Rasheim Wright ubacio je 17 poena, a Zaid Abbaas dodao je 11 poena i 17 skokova od čega čak 11 u napadu.

Neizvjesnosti nije nedostajali niti u dvoboju domaćina Kine i Libanona. Kinezi su na kraju slavili 72:68, a Libanon je u završnici propustio mogućnost Kineze odvesti u produžetak ili slaviti.

23 sekunde prije kraja Kina je vodila 70:68, no onda Libanon ide na tricu, promašuje ju Beshara-Feghali, a na drugoj strani s linije slobodnih bacanja Yi Jianlian završava priču.

Veteran Zhizhi Wang s 20 poena i devet skokova bio je najbolji Kinez, a u stopu ga je pratio NBA-ovac Yi Jianlian s 18 poena. Kod Libanona usamljen je bio Jackson Vroman koji je ubacio 27 poena uz deset skokova.

Finalni dvoboj 25. izdanja Prvenstva Azije na rasporedu je sutra, a u završni susret domaćin Kina ulazi ipak kao favorit protiv branitelja naslova Irana. Ovo finale je posve očekivano, riječ je o najboljim azijskim reprezentacijama koje su snagu dokazale u dosadašnjem dijelu Prvenstva ostvarivši učinak 8-0 svaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!