Nogomet

Pjesnicima dno, Pavloviću povjerenje

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • nedjelja, 16.08.2009.
Pjesnicima dno, Pavloviću povjerenje
Foto: Kristijan Komarica

Četiri utakmice, četiri poraza, jednako toliko crvenih kartona i kaznenih udaraca protiv "bijelih", gol razlika 3:12. Početak sezone donio je Pjesnicima pravu pravcatu noćnu moru, a riječi objašnjenja u Kranjčevićevoj se teško pronalaze. Luki Pavloviću i njegovim igračima ne preostaje ništa drugo nego, umjesto objašnjenja, pronaći način kako rad i stanje s treninga pretvoriti u bodove u prvenstvu…

Sezona 09./10. donijela je Zagrebašima najlošiji ulazak u prvenstveno natjecanje u povijesti kluba. Susret protiv posljednje Lokomotive u Ulicu pjesnika nije donio osmijeh na lice već upravo suprotno – veliki razlog za zabrinutost i nova četiri pogotka protivnika. Obrana Pjesnika tako je u ovom trenutku najlošija obrana lige, a takva i najneuvjerljiviji dio Pavlovićeve momčadi.

Ponovno neuvjerljiv Mlinar

Mnogo se nakon susreta u Kranjčevićevoj pričalo o odlukama glavnog suca Marina Mlinara. Zagrebački djelitelj pravde neuvjerljivim je nastupom još jednom došao u središte pozornosti, na žalost, ne prvi put. U tri se navrata dosad Mlinarovo suđenje razvlačilo po medijima, a sudac je jednom bio kažnjen i prebacivanjem na drugoligašku listu.

Prije tri sezone Mlinar je sudio u Splitu dvoboj Hajduka i Intera nakon kojeg su Zaprešićani o njegovom suđenju govorili kao o "ubojstvu s predumišljajem". Ispostavilo se kako su gosti na tom susretu zaista oštećeni što se osjetilo i na njegovoj ocjeni.

Bunili su se i Zadrani koji su na gostovanju u Osijeku također prema vlastitom mišljenju drastično oštećeni od strane istog suca. Pisali su tada i priopćenja za medije, a od Povjerenika natjecanja zatražili i službenim putem Mlinarovo skidanje s liste Prve HNL ili "propuštanje" susreta u kojima igraju Zadrani.

Najgore je prošao naredne sezone kada je zbog niza pogrešaka na susretu Šibenika i Međimurja suspendiran na šest kola i izbačen s liste sudaca Prve HNL.

Činjenice govore kako je Zagreb u četiri kola zaradio četiri crvena kartona i protiv njega su svirana čak četiri jedanaesterca. Apsurd je u tome što je Pavlovićeva momčad daleko od grube, upravo je nedostatak agresivnost označen velikim problemom u prva dva susreta, stoga upitnici nad glavama ljudi iz Kranjčevićeve s pravom stoje.

Nisu suci isključivi krivci, ali nastupi Kovačića u Rijeci i Mlinara u Kranjčevićevoj u najmanju ruku nisu bili na potrebnoj razini. Trebaju li HNL-u zaista suci koji "tu i tamo znaju pogrešno donijeti neke odluke"?

Zagreb je do posljednjeg dvoboja muku mučio i s pogocima, pa je poveden time Pavlović upravo njih najavio kao sredstvo kojim će stići do prvih bodova. Ono na što nije računao nove su kobne pogreške u središnjici, te loše reakcije posljednje linije na protivničke kontre, ali i prekide. Osim problema u samoj izvedbi, Pjesnicima su najveći neprijatelj sada već konstantne javne opomene. Za njima je 360 prvenstvenih minuta od čega čak 93 s igračem manje, a 32 s dva.

Iako nakon Rijeke, pa djelomično i Lokomotive, ostaje dojam kako momčad Zagreba nakon isključenja djeluje slobodnije, s više prostora i vremena u kreiranju akcija, malo bi koja momčad negativan rezultat uspjela pretvoriti u pozitivan s deficitom na terenu. Kada se tome pridodaju olako propuštene izgledne prilike u trenucima kada su dominantnija momčad na terenu, pozicija "bijelih" i ne čudi previše.

Mnogi će razloge katastrofalnog starta pronalaziti i u neigranju Davora Vugrinca, odnosno izostanku Josipa Škorića s bijelih vrata, no momčad koja u svojim redovima ima napadače Krstanovića i Piškora, veznjake poput Parlova, Jugovića i Špičića, brze Pejića i Celjaka na boku, ne bi smjela do vlastitih pogodaka dolaziti ponajprije individualnim zaslugama i inspiracijom pojedinca. Mladi je Jakša Herceg loptu iz svoje mreže morao vaditi sedam puta, no svoju je premijeru dočekao u najgorem mogućem trenu po momčad, kada se ona već nalazila u nepovoljnom položaju.

Što se same izvedbe protiv Lokomotive tiče, još su jednom Pjesnici na samom startu imali pogodak minusa. Pomak koji se među brojnim minusima ipak može naći, vezan je za stečenu mentalnu snagu, te moć preuzimanja inicijative, ali i stvaranja prilika nakon početnog šoka. Bilo je tako i u Rijeci, ali nakon isključenja ponovno ista priča. Pjesnici fizički ne uspijevaju prijetiti u napadu i u isto vrijeme zatvarati sve rupe u obrani.

Na klupsku listu strijelaca izbio je dvama pogocima veznjak Besart Abdurahimi, koji je na posljednja dva susreta našao mjesto u bijelom napadu. Njegova brzina, proboji, potez i preciznost u petak su Pjesnike vratili u igru, no osim pogodaka upisao je Bes i promašaj kakav se ozbiljnim igračima i momčadima ne smije događati. I to u minutama kada bi taj pogodak lako usmjerio susret u korist Zagreba. No sve je to, kao i udarac koji je zaustavio okvir gola, bilo dovoljno da ovaj 19-godišnjak ponese naslov najboljeg u momčadi domaćina.

Međutim, upravo se spomenuti igrač dosta pridodavao desnoj strani vezne linije pa je često, čak prečesto na povratnoj lopti nedostajao pokoji igrač više, usamljeni Krstanović u kaznenom prostoru nije dovoljan za ozbiljniju prijetnju. U borbi 10 protiv 11 niti Vugrinec nije mogao pomoći na način na koji bi to željeli u Kranjčevićevoj, u petak je po ulasku preuzeo nešto povučeniju poziciju, a u napadu djelovao potpuno neopasno. Pejić i Špičić na lijevoj su strani možda su i najčuvaniji dio sastava Zagreba od početka sezone, a tako je bilo i prošloga petka.

Na idućem će susretu, koji je na rasporedu u subotu u Varaždinu, u veznom redu Zagrebaša osim Parlova nedostajati i friško kažnjeni Jugović, no u konkurenciju se vraća Marin Oršulić. Vugrinec je s Lokosima probio led, njegov nastup ne bi smio biti upitan, a očekuje se i povratak Škorića. Kranjčevićeva i Veslačka ovoga će tjedna raditi pod uključenom "crvenom lampicom", iako je nepotrebno pokretati priče o ispadanju iz najelitnijeg društva, "bijeli" što prije moraju ispraviti sramotu koja se javlja pri pogledu na tablicu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!