Automoto

Lorenzo poklanja prvenstvo Rossiju

Matej Milanović • nedjelja, 16.08.2009.
Lorenzo poklanja prvenstvo Rossiju
Foto: EPA

Valentino Rossi pobijedio je na MotoGP utrci u češkom Brnu. Talijan je dugo vodio bitku s timskim kolegom Lorenzom, no pet krugova prije kraja Španjolac je pao i poklonio Talijanu ne samo utrku, nego vrlo vjerojatno i naslov. Drugo mjesto pripalo je Pedrosi, a treće Toniju Eliasu. Ivan Višak na svojem debiju u klasi 125 završio je na 28. mjestu...

Velika nagrada Češke u MotoGP-u trebala je nastaviti borbu za naslov između Valentina Rossija i Jorgea Lorenza. Talijan je već imao velikih 25 bodova prednosti i Lorenzo je bio gotovo prisiljen doći do pobjede kako bi to smanjio.

Odmah na početku utrke odvojili su se Rossi, Daniel Pedrosa i Lorenzo. Dvojac iz Yamahe odvojio je Pedrosu i krenuo u bitku za pobjedu. Sve do 17. kruga činilo se da će Pedrosa sigurno zasjesti na treću poziciju, a da će se za pobjedu boriti upravo Rossi i Lorenzo.

U tijeku tog kruga Rossi je počeo pritiskati Lorenza koji je držao prvu poziciju. Izgledala je to dobra priprema za zadnjih par krugova i veliku borbu, no Lorenzo je pod pritiskom pogriješio, motor mu je proklizao i on se našao u pijesku.

To je omogućilo Rossiju mirno dovršavanje utrke, ali je odjednom u borbu za treće mjesto na postolju ugurao i trojac Dovizioso, Elias, Capirossi koji je do tog trenutka vodio borbu za četvrtu poziciju.

Krug prije kraja Finac Mika Kallio, koji u Ducatiju mijenja Caseyja Stonera, zaletio se bez ikakvog razloga u Marca Melandrija i izbacio obojicu iz utrke. Finac se čak okomio na Talijana odmah nakon incidenta. Drugi vozač Ducatija, Nicky Hayden napokon je došao do dobrog rezultata osvojivši solidno šesto mjesto.

Do kraja utrke nije se dogodilo ništa novog, Rossi je lagano potvrdio pobjedu, Pedrosa je zauzeo drugo mjesto ,a treće je pripalo Toniju Eliasu koji je u zadnjim zavojima zadržao malu prednost nad Talijanima Doviziosom i Capirossijem.

Današnja utrka nije bila previše zanimljiva, no Lorenzov pad gotovo je sigurno riješio ovogodišnju borbu za naslov svjetskog prvaka. Talijan sada ima čak 50 bodova prednosti. Fali još pola prvenstva, no Doktor je dovoljno iskusan da sačuva takvu prednost, a Lorenzo je već pokazao u ovoj sezoni da nije nepogrešan kada je pod pritiskom.

Svoje zadovoljstvo nakon utrke nije krio Toni Elias, iako još nije siguran za koga će voziti iduće sezone: "Imamo još za raditi i treba još čekati za bolje i konstantnije rezultate, ali danas sam uz malo sreće došao do trećeg mjesta kojeg mislim da zaslužujem obzirom na uloženi trud.".

Potpuno drugačijeg raspoloženja bio je drugoplasirani Daniel Pedrosa: "Pokušao sam ostati s Yamahama, ali bili su puno brži od mene. Na kraju sam došao do drugog mjesta samo zbog toga što je Lorenzo pao. Nisam zadovoljan. Previše sam zaostajao i išli su previše brzo u odnosu na nas. Sutra mene i moju momčad očekuje težak posao, kako bi se odmah krenuli poboljšavati."

Valentino Rossi je pak bio jako zadovoljan svojom izvedbom i činjenicom da je uz Lorenzovu pomoć stigao jako blizu obrani naslova: "Presretan sam jer je Lorenzo bio brži u kvalifikacijama, ali smo danas u warm-upu sredili prednji dio kako treba i dobili puno brži motor. U utrci sam išao brzo i pošteno sam ga namučio. Bio sam spreman na veliku bitku, no u tim trenucima on je pao. Loše za njega, dobro za mene. Sad imam 50 bodova prednosti, to je puno."

Na kraju valja napomenuti da je svoju prvu utrku u klasi do 125 kubičnih centimetara, zahvaljujući wild-cardu odvozio Ivan Višak. Mladi Višak okončao je utrku na 28. mjestu sa krugom zaostatka za Španjolcem Terolom koji je pobijedio. U utrku je krenulo 36 vozača, a do cilja ih je stiglo 30.

MotoGP, Velika nagrada Češke, Brno:
1. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 43:08.991
2. Daniel Pedrosa (ŠPA/ Repsol Honda) +11.766)
3. Toni Elias (ŠPA/San Carlo Honda Gresini) +20.756
4. Andrea Dovizioso (ITA/Repsol Honda) +21. 418
5. Loris Capirossi (ITA/Rizla Suzuki) +21.538
6. Nicky Hayden (SAD/Ducati Marlboro) +25.544
7. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha Tech 3) +25.676
8. Alex De Angelis (SMR/San Carlo Honda Gresini) +34.109
9. James Toseland (VBR/Monster Yamaha Tech 3) +35.617
10. Randy De Puniet (FRA/LCR Honda) +39.824
11. Chris Vermeulen (AUS/Rizla Suzuki) +40.776
12. Niccolo Canepa (ITA/Pramac Racing) 50.661
13. Gabor Talmacsi (MAĐ/Scot Racing Team) +59.188

Nisu završili utrku:
Mika Kallio (FIN/Ducati Marlboro)
Marco Melandri (ITA/Hayate Racing)
Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha)
Michel Fabrizio (ITA/Pramac Racing)

Ukupni poredak:
1. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 212
2. Jorge Lorenzo (ITA/Fiat Yamaha) 162
3. Casey Stoner (AUS/Ducati) 150
4. Daniel Pedrosa (ŠPA/Honda Repsol) 135
5. Colin Edwards (SAD/Monster Yamaha Tech 3) 112

Poredak konstruktora:
1. Yamaha 255
2. Honda 184
3. Ducati 166
4. Suzuki 100
5. Kawasaki 79

Poredak momčadi:
1. Fiat Yamaha 374
2. Repsol Honda 242
3. Ducati Marlboro 207

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!