Ostali sportovi

Bacačica ili sprinterica, pitanje je sad?

Maja Giljanović • ponedjeljak, 17.08.2009.
Bacačica ili sprinterica, pitanje je sad?
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Publiku na Olimpijskom stadionu je zabavila, a medije zaintrigirala izvjesna Savannah Sanitoa. Bacačica kugle iz Američke Samoe stvorila je sebi ime nastupom i u kvalifikacijama utrke na 100 (!) metara...

Stanovita Savannah Sanitoa je avionsku kartu rezervirala i vizu izvadila i prije nego je bacila normu za Svjetsko prvenstvo u Berlinu, ali ni kad se suočila s grubom stvarnošću koja ju je ostavila bez minimuma koje je propisao IAAF, nije se dala smesti. Sanitoa je, naime, smislila način kako spasiti rezervaciju: odlučila je iskoristiti wild-card predviđen za zemlje u razvoju i nastupiti u kvalifikacijama utrke na 100 metara!

22-godišnjakinju iz Američke Samoe mediji su proglasili ženskom i atletskom verzijom Erica Moussambanija. Ekvatorijalni Gvinejac znakovitog aliasa Jegulja zamalo se utopio (1:52,72) u olimpijskom bazenu u Sydneyju u kvalifikacijama utrke na 100 slobodno, ali je dosegnuo zvjezdanu slavu.

Korpulentna "sprinterica" koja je do Berlina putovala 22 sata i prevalila više od 15,000 kilometara svoje je kvalifikacije odradila krajnje ozbiljno. Poboljšala je svoj najbolji ovogodišnji rezultat na 14,23, istrčala samo 16 stotinki slabije od osobnog rekorda koji je postavila jos 2003., a nije čak zauzela ni posljednje mjesto.

Stotinku je sporija Robina Muqim Jaar koja je svojih 15 minuta slave dosegnula u Ateni 2004. gdje je nakon pada talibanskog režima nastupila kao prva Afganistanka u povijesti Olimpijskih igara, a najsporiju je Tioiti Katutu s Kiribata Sanitoa nadmašila punih 15 stotinki.

"Moja je pobjeda što sam uopće nastupila na Svjetskom prvenstvu. Veoma se teško nositi s najboljima, na Samoi malo nastupamo i malo je prostora za napredovanje. Sama činjenica da sam ovdje i da se utrkujem protiv najboljih na svijetu dostignuće je samo po sebi", zaključila je Sanitoa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!