Nogomet

"Uputit ćemo dopis sudačkoj komisiji"

Ivana Jurica • utorak, 18.08.2009.
"Uputit ćemo dopis sudačkoj komisiji"
Foto: Ivana Jurica

Druženje s novinarima utorkom postat će uobičajena praksa šibenskog prvoligaša. Na prvom takvom druženju otkako je za trenera imenovan Branko Karačić pojavili su se direktor kluba Marko Karađole i sam trener, a na idućim konferencijama očekuje se i dolazak ponekog igrača. Glavne teme bile su subotnja utakmica protiv Slaven Belupa, odnosno gostovanje u Zaprešiću u idućem kolu...

O Bloudeku i Kulačiću

Novinare je zanimalo i kakvo je trenerovo mišljenje o Sandru Bloudeku i Senidu Kulačiću, dvojici igrača koji su stigli proteklog tjedna: "Bloudek je stalno bio u procesu rada i vidi se da dečko zna, da razumije igru, osjeća, ima finu tehniku. Međutim, prerano je za zaključke. Kulačić je igrač kojega sam manje imao na treningu, pa mogu reći i manje karakteristika, ali izgleda da ima pozitivnu drskost. Ne libi se napraviti ono što on u određenom trenutku misli da je potrebno. To je već jedan kvalitet koji je potreban za napadača."

Prvo postavljeno pitanje, upućeno direktoru, naravno, odnosilo se na suđenje subotnje utakmice koje je izazvalo puno polemike u medijima. "Na Upravi smo svi ostali iza toga da se pokušamo ne oglašavati o suđenju. Da izađemo iz standarda - čim završi utakmica ako si izgubio udari po sucima. Ako si dobio onda ništa. Mi smo uzeli stav da se ne oglašavamo u vezi suđenja, niti treneri, niti ja kao direktor niti članovi Uprave. Međutim, ova situacija nije bila toliko štetna za Šibenik koliko je bila perfidna, ona više boli. Branko i ja smo razgovarali: da je suđen penal na Vručini, a da je sve ostalo suđeno dobro bilo bi puno lakše podnijeti nego onu perfidnost koja je plasirana svih 90 minuta", kaže o suđenju u utakmici protiv Slaven Belupa direktor Karađole.

"U vezi toga razgovarali smo s ljudima s kojima smo trebali razgovarati, a čak ćemo uputiti dopis prema sudačkoj komisiji da se to malo pogleda, jer to nema svrhe više. Sad je početak, reagirat ćemo, pa ćemo vidjeti do kud nas to vodi. Da li će nas dopisi i protesti prema sudačkoj komisiji koja određuje suce, a to je trojka Šupraha, Širić i Blažek, da li će imati nekog utjecaja. Mislim da bi Šupraha kao predstavnik Dalmacije trebao pogledati tko nam sudi i kako nam sudi", posljednja su događanja Šibenčane očito natjerala na reakciju.

Trener Karačić, očekivano, nije se bavio suđenjem. Još je jednom prokomentirao subotnju utakmicu, ali je izrazio i vjeru u još bolje iduće utakmice: "Mislim da je vrlo dobra stvar što smo jednom vrlo kvalitetnom protivniku kao što je Slaven Belupo dozvolili da uđe u jednu stopostotnu priliku, to je jedan kvalitet koji smo pokazali. Međutim, isto tako znamo da trebamo biti kudikamo okomitiji, ubojitiji i još jednu veću mirnoću koja je potrebna kada se igrač nalazi u stopostotnoj prigodi. Momčad je kudikamo drugačije oblikovana u odnosu na lani. Mnogi igrači su mladi i neiskusni, međutim, ja sam spreman raditi s njima, spreman sam imati jako puno strpljenja za tu mladost i odrastanje i ja vjerujem da ćemo iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, još bolje djelovati i napraviti što se od nas očekuje."

Božić se vraća

Drugi nastup u utakmici protiv Slaven Belupa nakon duge stanke zbog loma noge imao je napadač Ivan Božić o kojemu Karačić kaže: "S vremenom on se mora dizati, mi ćemo mu pomagati u dizanju tjelesne spreme i podizanju minutaže. Zato će biti potrebno odigravanje što većeg broja prijateljskih utakmica jer ja sam inače naučio, osim ovog kratkog perioda između utakmica sa Slaven Belupo i Interom, da igramo uvijek utakmicu u tjednu, pogotovo za one igrače koji imaju manju minutažu ili je uopće nemaju. Njegove kvalitete uopće nisu sporne, sporna je njegova tjelesna sprema, ali ne samo sprema nego i glava, kako to preboljeti. Preuzeo je odgovornost na jednoj specifičnoj poziciji, možda je nikad nije igrao, ubacili smo i trećeg napadača. Ušli smo u malo rizičnu situaciju ali na kraju je to zadnjih 15-ak minuta i dobro djelovalo."

18-godišnji Zeni Husmani bio je čvrsta karika u veznom redu Šibenika. Za njega trener Karačić ima samo riječi hvale: "Mene je oduševio na način da je u toj veznoj liniji bio na najodgovornijoj poziciji, jer morao je biti spona i u fazi obrane između prednje linije i napadača i zadnje linije. Dakle, imao je obavezu ne samo da kontrolira njihovog kreativca Posavca, nego da kontrolira i dotok lopte od protivničkih veznih igrača. Sigurno da je on dečko koji puno želi, puno radi za momčad, pošten igrač. Međutim, moramo biti spremni na njegove oscilacije, ali i ne samo njegove nego i mladog kapetana Ademija, Alispahića, Bačelića-Grgića... Velik je broj mladih igrača, ali odgovornost u nekim situacijama uvijek tražim od starijih igrača."

Niti u utakmicama koje slijede Karačić neće odustati od težnje da se igra po zemlji, bez preskakanja igre: "Sigurno neću odustati, niti po cijenu rezultata, od traženja tih zahtjeva koliko je god to moguće, da lopta ide po zemlji. Tražim od svih igrača kad imaju loptu da je njeguju i da je drže pod svojom kontrolom kao svoje dijete. Što više imaš loptu protivnik ima nemoć. Međutim, sigurno je da će do određenih problema doći, ali ja vjerujem da će, pogotovo nakon pauze, to kudikamo bolje djelovati. Ne tražeći niti jednog trenutka alibi za utakmicu protiv Intera ili Rijeke."

Red Bull zainteresiran za Zeca

Pisali smo već kako su predstavnici austrijskog Red Bull Salzburga u subotu još jednom uživo gledati Ermina Zeca. Da su Austrijanci zainteresirani za brzonogog Bugojanca nije tajna, a direktor Karađole naglašava kako cifre koje se spominju u medijima, a vezano za transfer Zeca, nisu istinite: "Povlačenje po medijima da se radi o visokom transferu koje Šibenik zahtjeva ne odgovaraju istini. Šibenik još nikada nikome nije kazao koliko traži za Zeca. Onaj tko se pojavi, a ima najava da bi to trebalo biti kroz ovaj tjedan, sjest ćemo i dogovarati. Imamo orijentacijsku cijenu koju bi mi željeli, ali hoćemo li to uspjeti i ostvariti, ili ćemo u određenom trenutku morati smanjiti iznos, to ćemo vidjeti na licu mjesta. Bitno je da se ti kontakti ostvare."

Respektira Karačić idućeg suparnika, ali kaže kako iz dobru igru njegova momčad može i do pozitivnog rezultata: "Mlada su i poletna momčad sa tri – četiri iskusnija igrača koji moraju biti podrška u sazrijevanju tih mladih igrača. Oni imaju sreću što imaju trenera koji ih već šest mjeseci vodi i koji zna njihove vrijednosti. Sigurno da su, uz Cibaliju, hit ova četiri kola. Puni su samopouzdanja, imaju dvije pobjede i dva neriješena rezultata i sigurno da i rezultat protiv indisponiranog Hajduka daje im za pravo da će nastaviti s tim pozitivnim rezultatima. Uz svako poštovanje Intera, i sve naše probleme koje imamo, mislim da niti jednog trenutka ne odlazimo u Zaprešić da ne napravimo pozitivan rezultat. Ako možemo pomaknuti taj prazan hod od 20-ak minuta koji se dogodio u drugom dijelu mislim da možemo očekivati dobru igru, a iz dobre igre bi trebao doći i pozitivan rezultat."

Na pitanje hoće li u Zaprešiću ići na pobjedu Karačić odgovara: "Ja sam trener koji želi svaku utakmicu pobijediti. Želim da moji igrači igraju nogomet, da stvaraju prigode, dominiraju. Normalno da i protivničke momčadi imaju kvalitetu i želju istu kao i mi. Da li ćemo to uspjeti ili ne to će pokazati igra na terenu, međutim, ja vjerujem da se možemo vratiti s pozitivnim rezultatom."

Do promjena u sastavu za susret u Zaprešiću će evidentno doći, jer Alen Zoričić i Ivan Medvid, oba bočna igrača, imaju po tri žuta kartona. Iako Karačić ne preferira česte promjene, ovog puta prisiljen je na promjene: "Vraća se Duro, a hoću li ga koristiti ili ne to ću još vidjeti sa svojim suradnicima. A sigurno da su najbliži Elez, Jurčević i Spahija. Dečki koji će ih zamijeniti ja vjerujem da će ispuniti ono što želimo u Zaprešiću ostvariti. Ne volim baš previše mijenjati kad momčad dobro djeluje. Mislim da je to logički put. Smatram da jedan put možeš biti indisponiran, drugi put možeš biti indisponiran, ali je pitanje hoćeš li treći put dobiti šansu. To je moja filozofija, a odluku ću donijeti zajedno sa svojim suradnicima."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!