Nogomet

"I dalje smo ambiciozna sredina"

Mihaela Bradovski • srijeda, 19.08.2009.
"I dalje smo ambiciozna sredina"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pred nogometašima Zagreba ove je subote susret petoga kola koje im donosi put u Varaždin. Mimo svih očekivanja i planova Pjesnicima će to biti prilika za osvajanje prvih ovosezonski bodova, a dojmovi s proteklih dvoboja još se uvijek zbrajaju. I dok su pred "bijelima" važni susreti protiv Varteksa i Istre, pred njihovim je kapetanom još toliko utakmica pauze. U razgovoru za Sportnet.hr svoje je viđenje stanja u momčadi, mišljenje o javnim opomenama i planove za ostatak sezone podijelio 25-godišnji veznjak Ivan Parlov...

Pred početak sezone u Kranjčevićevoj su željeli u što većoj mjeri privući pozornost nogometne javnosti. Nakon uvodnih posrtaja to im je i uspjelo, no definitivno ne u smjeru u kojem su to željeli. Nula bodova na tablici, te razni šokovi i odluke na terenu odrazile su se i na atmosferu u momčadi.

"Jasno je svima da atmosfera sada ne može biti bajna. Svakim se danom preispitujemo, razmišljamo što je glavni uzrok ovim posrtajima. Znači, komuniciramo puno, to je jedini izlaz u ovom trenutku. Međutim, atmosfera i stanje na treningu i dalje su na razini, nema nekih psiholoških padova, nastojimo se motivirati za svaki trening, ići maksimalno i onda sutra što Bog da. Nadamo se boljim danima."

Mnogi su mediji, ali i stručnjaci ovosezonski Zagreb očekivali i najavljivali u jednom još boljem izdanju u odnosu na sezonu ranije, kada su uhvatili peto mjesto i tek za poziciju izgubili željenu Europu. I stanje na pripremama bilo je obećavajuće, Pjesnike su krenuli i pogoci i pobjede, sve što momčadi sada nedostaje.

"Istina je, forma je rasla iz susreta u susret, ali treba biti realan, na pripremama su to ipak bili nižerazredni protivnici, osim Širokog Brijega i Zrinjskog, te Domžala i ovdje Interblocka. Bilo je dosta pogodaka, recimo protiv Interblocka, a čim je njih puno, pogotovo s naše strane normalno da je utakmica najbolja. Pobjedi se ne gleda u zube, ona prekriva sve anomalije. Međutim, pripreme su jedna stvar, a prvenstvo druga. Mi jednostavno nismo uspjeli održati tu razinu s priprema. Što je glavni uzrok to ćemo ipak moći reći nakon polusezone, nakon dublje analize tada ćemo otkriti razloge."

A prva su dva susreta, gledajući samu igru "bijelih", na površinu izbacila dosta nedostataka, dok su dvoboji u Rijeci i protiv Lokomotive osim pogodaka donijeli i jedno bolje izdanje. Ono čega se Zagrebaši još uvijek ne mogu riješiti brojne su javne opomene, što uvelike čudi jer društvo iz Ulice pjesnika nije "odgajano" fajterski preko mjere.

"Nama često prigovaraju da smo beskrvna momčad, da nam fali agresivnosti, a tako smo u jednu ruku i selekcionirani. Neću reći da smo plahi igrači, ali ne slovimo kao grubijani. Zato i mene čudi situacija u prva četiri kola, dobili smo četiri crvena kartona, protiv nas su svirana četiri penala i to po jedan u svakoj utakmici. Mislim čak i da smo dobili najviše žutih kartona. Ne znam stvarno, malo mi je nejasno sve to."

ZAHVALAN PETKOVIĆU

"Počeo sam u Napretku iz Velike Mlake s nekih osam, devet godina, to je tada bila Prva B liga. Kako je taj klub polako tonuo i ugasio se, pozvali su me iz Hrvatskog dragovoljca i tamo sam došao 1995. godine. Zadržao sam se do seniora, bio sam kapetan i reprezentativac, a nakon toga sam prešao u Dinamo. Tamo nisam dobio pravu priliku, prvo sam završio na posudbi u Segesti, kada sam se nakon godine dana vratio u Maksimir dobio sam papire da mogu ići. Došao sam na probu u Zagreb, trajala je dva tjedna. Tada je trener bio Mile Petković i zahvalan sam mu što je prepoznao to nešto u meni i zadržao me ovdje."

Upravo zbog spomenutih neuspjeha o najavljenom je pohodu na Europu u ovoj situaciji teško i nezahvalno govoriti. No kako u Kranjčevićevoj traje izgradnja kluba na jednom vrhunskom nivou, tako i ambicije Zagrebaša prate takvo stanje.

"Nezahvalno je sada nakon ova četiri poraza pričati o Europi, ali uvijek se mora biti ambiciozan. Ovo je ambiciozna sredina i takva će biti i dalje. Možemo reći da smo dobro posložen klub s odličnim uvjetima, ambicije su tu, nadamo se da će sada krenuti i rezultat."

Kao najiskusnijem pojedincu koji konkurira za vezni red Zagreba, Parlovu također ne nedostaje i onih privatnih ambicija. No one su do daljnjega stavljene po strani, jedino o čemu kapetan razmišlja izlazak je iz krize i kako na što kvalitetniji način pomoći i sebi i suigračima.

"Nije lako biti kapetan u ovim trenucima kada je momčad potonula, ali upravo sada treba biti jak. Da sad posustanem bio bih kukavica, ovako treba skupiti snage, hrabrosti i dodatne rezerve za podići momčad iz ovoga sivila. No bez obzira na sve, svakome godi kapetanska traka pa tako i meni. Veća je odgovornost, samim time se i više trudim, više radim za tu momčad. O svojim ambicijama za dalje ne bih pričao, idem korak po korak, prvo treba od Zagreba napraviti respektabilan klub, odnosno pokazati kako nismo zasluženo na ovom mjestu i podići se u gornji dio tablice. Kad to ispunimo, onda ćemo vidjeti za dalje."

Prošla je sezona ovom 25-godišnjem centralnom veznjaku donijela dva različita izdanja. Dok mu je jesen nakon nekoliko uvodnih susreta "donijela" mjesto na klupi, zajedno s tadašnjim kapetanom Brkljačom, na proljeće se Parlov potpuno približio razini na kojoj se očekuju njegovi nastupi. U ovosezonska "dva i pol" susreta dojam je kako u njegovim nastupima ima rezerve, uostalom kao i kod svakog ostalog pojedinca u sastavu.

"Tko može reći da je zadovoljan svojim igrama nakon što smo ubilježili četiri poraza? Uvijek težim boljem, sam za sebe nikada neću reći da sam zadovoljan, a nakon ovakvih rezultata sigurno je kako rezerve ima. Uvijek postoji onaj segment igre koji možeš popraviti. Sve u svemu, sigurno da mogu puno bolje. Volio bih recimo popraviti lijevu nogu, zatim igru glavom. Možda još podići agresivnost, posebno u fazi obrane, zato što ova pozicija centralnog veznog zahtjeva igru kako prema naprijed tako i prema natrag. A osim toga i kao kapetan bi morao naći još pokoji način da iz suigrača izvučem maksimum."

Na to će ipak morati pričekati još neko vrijeme, s obzirom da mu je reakcija na Kantridi donijela direktan crveni karton, ali i tri utakmice "hlađenja". Kao vođa na terenu ne boji se sankcija i od strane kluba, posao kapetana, prema vlastitom mišljenju, obavlja kako najbolje zna.

"Daleko od toga da sam postupio kako sam trebao. Međutim, Oršulić je tada rekao kako je Štrok kod njegovog prekršaja za drugi žuti bio s loptom u outu, meni su kroz glavu prošla dva žuta kartona Ivankoviću protiv Intera i reagirao sam kako sam reagirao. Kao kapetan mislim da sam se morao založiti za suigrača kada sam to čuo, ali način na koji sam to napravio nije smio biti takav. Odluka kluba je tko će biti kapetan, ne mogu reći da se nakon Rijeke bojim da ću ostati bez te uloge. I da ostanem nije velika tragedija, ponavljam da je meni čast biti kapetan Zagreba, ali o tome odlučuju trener i struka."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!