Ostali sportovi

Sandra deveta na svijetu

Maja Giljanović • subota, 22.08.2009.
Sandra deveta na svijetu
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Hrvatska rekorderka Sandra Perković svoj je prvi nastup na velikim natjecanjima završila na devetom mjestu. 60,77 metara koliko je bacila u drugoj seriji na početku joj je treće osiguravala petu poziciju, ali dok je njen posljednji hitac završio u mreži četiri su je od 12 finalistica još uspjele prestići.

Sandra Perković je u svom debiju na velikim seniorskim natjecanjima napravila puno. 19-godišnja juniorka je prvi put među "velikim curama" prošla kvalifikacije, izborila finale, osvojila je deveto mjesto ispred jedne Stephanie Trafton-Brown (58,23 m) olimpijske pobjednice prošle godine iz Pekinga i nedostajalo joj je samo 15 centimetara da prođe u finalnu seriju i još tri bacanja (fatalnom se pokazala Poljakinja Glanc, jedina još koja joj je mogla uzeti osmo mjesto i koja baš izvuče četvrti najbolji rezultat finala 62,26 m).

Uvijek će visjeti u zraku pitanje što da kiša nije odgodila start natjecanja: "Pripremala sam se na start u 20.20 i potpuno me odgoda zbog kiše izbacila iz takta. Pokušavala sam se smiriti, ali mi nije uspijevalo. Pucala me nervoza, izgubila sam koncentraciju i prvi mi je hitac za razliku od kvalifikacija bio neispravan, a tim je šteta bila veća jer sam osjećala da je bio fenomenalan", izjavila je poslije finala Sandra.

"Drugi je doletio na 60,77 m, a treći koji bi sigurno doletio oko mog osobnog rekorda ponovno je bio neispravan što mi je toliko nekarakteristično. Ne pamtim kad sam od tri hica imala dva prijestupa", žalila je hrvatska rekorderka (62,44 m) za prigodom i nije skrivala suze.

Ubrzo se ipak smirila: "Najmlađa sam, dvije godine mlađa od druge najmlađe i Berlin mi je prva ovako velika scena. Kad smo dolazili đeljeli smo da bi ovo Svjetsko prvenstvo bude priprema sljedećim velikim natjecanjima i sigurno je da ću iz svega što se dogodilo izvući pouke".

"Uostalom nisam jedina koja se nije snašla u novim uvjetima, iza mene je olimpijska pobjednica. Ako Stefanie Trafton-Brown može baciti loše, mogu i ja", zaključila je sa smjeskom i najavila: "Vidjet će oni svoje dogodine na Europskom u Barceloni".

Ni ne sumnjamo. Sandra je lavica koja nije dozvolila da joj Berlin bude samo ekskurzija, nagradno putovanje za osobni rekord, hrvatski rekord i titulu europske juniorske prvakinje u Novom Sadu. Dijamant kojeg će trener Ivan Ivančić izbrusiti do savršenstva spremna je na velike stvari. Koliko velike, pričekajmo: "Ja znam sto mogu, svjesna sam koliko vrijedim i ni najmanje ne sumnjam da ću to svima pokazati".

Titulu je svjetske prvakinje osvojila baš druga najmlađa među 12 finalistica Dani Samuels. 21-godišnja je Australka i sama tek prije dvije godine prešla među velike, bivša je svjetska juniorska prvakinja, a slavlja vrijednih 65,44 m, što joj je osobni rekord, je bacila u petoj seriji. Srebrom se u posljednjem šestom pokušaju okitila olimpijska viceprvakinja i brončana prije dvije godine Kubanka Yarelis Barrios (65,31 m), a broncom Rumunjka Nicoleta Grasu (65,20 m).

Berlin, bacanje diska:
1. Samuels (Australija) 65,44
2. Barrios (Kuba) 65,31
3. Grasu (Rumunjska) 65,20
...
9. PERKOVIĆ 60,77
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!