Nogomet

Jedanaesterci i dalje in, bodovi out

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 24.08.2009.
Jedanaesterci i dalje in, bodovi out
Foto: Kristijan Komarica

Pet je prvenstvenih kola iza Zagreba, a od bodova niti traga. Zagrebački bijeli i dalje stoje na nuli, problemu realizacije ne nazire se kraj, sreća i dalje zaobilazi Pavlovićevo društvo, a samopouzdanje se u Kranjčevićevoj nalazi samo u tragovima. Nakon Varteksa i još jednog poraza upravo će samopouzdanje biti od velike važnosti u popravku situacije koju je malo tko očekivao. Ako se na muci poznaju junaci sjajna je ovo prilika da Pjesnici pokažu i svoje drugo lice, ono u koje su toliko vjerovali u najavama ove sezone...

Kako je na konferenciji za novinare i najavio, Luka Pavlović je susret petoga kola započeo s nekoliko promjena unutar početnog sastava. Obrambenu su liniju uz najavljene Pejića i Ivankovića činili vezni Oršulić i Jurendić, koji su na startu susreta, kada je bilo najbitnije psihološki i rezultatski izdržati početne pokušaje domaćina, odigrali vrlo dobro, smireno, borbeno i uz pravovremene reakcije. U prilog spomenutim igračima ide i činjenica da je Varteks od dosadašnjih suparnika "bijelih" stvorio daleko najmanje prilika za pogodak tokom cijelog susreta.

Napadački dvojac nije doživio promjene, baš kao niti igrači na krilu, no središnjica veze pripala je neiskusnima Damiru Šovšiću i Valentinu Novoselu. Upravo su njih dvojica, kao i napadač Krstanović najviše podbacili u svojim zadaćama. Šovšićev problem i dalje je manjak agresivnosti u obrambenim zadacima te brojne olako prodane lopte u napadačkom dijelu, dok je Novosel bio možda i najneprimjetniji igrač na terenu, osim kod kaznenog udarca koji je njegovu momčad stajao novog poraza. U prvome je dijelu susreta nemali broj puta njegov posao obavljao kapetan Špičić ulazeći na centar s lijevog krila.

Vezane vijesti

Mnogo se očekivalo od povratka Davora Vugrinca na terene, ali najiskusniji Zagrebaš još uvijek nije u optimalnoj formi. Baš kao i u susretu s Lokomotivom, Vugrinec je stajao puno bliže veznoj liniji nego protivničkim vratima, te je Varaždin napustio bez konkretnije prilike za pogodak iz igre. Prilike je, s druge strane, stvarao, ali i zapucao Marko Grgić, igrač koji je unio ritma u igru "bijelih" početkom nastavka i zaslužio jednu od najboljih ocjena. Neugodan je za Varaždince bio i Besart Abdurahimi, no kao i na prošlom susretu propustio je realizirati ono što ubuduće mora pogađati. Dok ima snage ovaj je ofenzivni veznjak teško zaustavljiv.

Nakon petoga poraza kriza rezultata Pjesnika i dalje se nastavlja. I dok nula na tablici sugerira jednaku, ako ne i veću, krizu u samoj izvedbi na terenu, i susret u Varaždinu Zagrebove je blijede nastupe ostavio na brojci dva. Dok se nakon prva dva susreta moglo i moralo govoriti o nedostatku agresivnosti, moći i ideje Pavlovićeva sastava, na svim su ostalim utakmicama "bijeli" imali priliku za podjelom bodova, pa čak i pobjedom. I peto kolo nije prošlo bez jedanaesterca u korist suparnika, no prava nesreća za Zagreb dolazi u drugom obliku - u broju promašenih prilika iz mat pozicija, a sada i pogođenih vratnica i greda.

Osim bez bod(ov)a, "bijeli" su se u metropolu vratili i s ozlijeđenim kapetanom. Riječ je o stopalu zbog kojeg je mladi veznjak Zagreba pauzirao godinu dana. Nakon snimanja saznat će se ima li posljednjeplasirana momčad prvenstva sreće barem što se Špičićeve ozljede tiče. Osim problema s ozljedama najbitnijih igrača (Vugrinec, Škorić), Zagrebaši su zbog brojnih isključujućih opomena u nemogućnosti dva susreta za redom zaigrati u istom sastavu. Ivanković, Oršulić, Parlov, Jugović pripadaju skupini igrača koja ima konkretniju minutažu za sobom, a čiji se izostanak na kraju ipak prilično osjeti.

Nekolicina mladih igrača u ovoj je sezoni već preuzela odgovorne uloge, pojedinci u kontinuitetu pronalaze svoje mjesto u početnoj jedanaestorici, no bez obzira na potencijal koji nije upitan, iskustvo je ono što Pjesnicima nedostaje na terenu u trenucima kada se utakmica "lomi". Prve je minute ove sezone, svoj drugi HNL-nastup, upisao mladi napadač Petković, na put Varaždina su, osim igrača koji su upisali nastup, krenuli Celjak i Medić (18 godina), Pavlović (19), Herceg (20) te Mikulić (23), ali ne i Marko Kartelo. Kartelo je doduše, ovoga ljeta dobio priliku potražiti novu sredinu, ali nakon susreta u Rijeci, koji je odradio na izrazito visokom nivou, dojam je kako se njegovih usluga u Kranjčevićevoj olako odriču.

Zagreb u Varaždinu nije nadigran, stvoren je i više nego solidan broj prilika za pogodak, period susreta protekao je u dominaciji Pjesnika pa će priče o nedostatku kvalitete i lošoj selekciji morati ipak pričekati neko drugo vrijeme. Da su Zagrebaši prijašnje susrete tako uvjerljivo gubili s jedanaestoricom na terenu, da vezna linija i napad ne mogu stvoriti priliku, pa čak niti polupriliku, da od prve do zadnje minute "bijeli" pokazuju samo nemoć u svim linijama stanje bi bilo daleko ozbiljnije nego što je sada.

Veliku pažnju međutim zahtijevaju oscilacije u kvaliteti igre u odnosu trening - natjecateljski susreti, padovi koncentracije tokom utakmica, teško vraćanje pažnje na dogovoreno nakon neočekivanog razvoja događaja, a u posljednje vrijeme i nekontrolirane emocionalne reakcije, odnosno pretjerano "izgaranje" u želji za što skorijim izlaskom iz krize. Psihološki element u ovom je trenu najveći neprijatelj momčadi Zagreba, koja će priliku za novi početak morati tražiti iduće subote na Kantridi protiv pulske Istre.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!