Nogomet

Bilić: "Moramo ponoviti Minsk"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • ponedjeljak, 24.08.2009.
Bilić: "Moramo ponoviti Minsk"
Foto: FaH

Predstavljajući kandidate za predstojeće susrete, Slaven Bilić još je jednom naglasio kako je dvoboj u Bjelorusiji vratio samopouzdanje momčadi, pa se sada s velikim optimizmom čekaju posljednja tri ogleda...

Nikakvih senzacionalnih vijesti nije donijela presica na kojoj je izbornik predstavio momčad s kojom će ganjati što više bodova protiv Bjelorusije i Engleske, po mogućnosti, maksimalnih šest. Nikakvih pitanja o ostanku na čelu selekcije, ni od pera koji su "ekskluzivno" najavljivali što će Bilić na presici reći.

Za Slavena i one koji ga znaju nikakvih upitnika nije bilo, Biliću će ovo biti posljednji mandat na klupi selekcije, barem u ovom periodu njegove karijere. Tako je tema presice bio isključivo popis igrača za dva odlučujuća okršaja u kvalifikacijama, domaći s Bjelorusijom (Zagreb, 5. rujna) i gostujući s Engleskom (London, 9. rujna).

Vezane vijesti

Popis za ove dvije utakmice je očekivano širi nego za "solo" nastup u Minsku, no okosnica od koje se očekuje da dođe do potrebnog rezultata je, naravno, ista. "Rekao sam prije Bjelorusije da oni nisu otpali, već je bila takva utakmica, specifično okupljanje, pa smo se odlučili za samo 18 igrača. Sada se to diglo na 24 igrača, podebljali smo svaku liniju."

Još su svježi dojmovi od Minska, mada prevelikog samozadovoljstva nema: "Mi smo se na neki način tamo vratili u utrku, mada iz nje nismo ni ispali. Napravili smo samo jedan korak, ostaju nam još tri i eventualno u dodatnim kvalifikacijama još dva da napravimo ono što želimo."

Jasno je nakon tog ogleda da je Hrvatska u Zagrebu veliki favorit, no svako opuštanje bilo bi pogubno:

""Nisu bila bitna samo tri boda, već i način na koji smo ostvarili tu pobjedu. Bilo bi pogubno i glupo da nakon onoga mislimo da će Bjelorusi pasti samo tako u Zagrebu. Oni su jaka reprezentacija, nisu djelovali dobro prvenstveno zbog nas, ali ni oni još nisu nužno ispali iz utrke i to nas tjera na oprez. Mi u najmanju ruku moramo ponoviti Minsk da bi ih pobijedili."

Očekivano, izbornik će "o Englezima razmišljati nakon Bjelorusije.".

Što se samog kadra tiče, Bilić je napomenuo da bi Dejan Lovren sigurno bio u reprezentaciji, ali je u dogovoru s Draženom Ladićem prepustio Dinamovog braniča mladoj reprezentaciji.

Za utakmice s Bjelorusijom i Engleskom spreman bi trebao biti Ivica Križanac, a Bilić je "opće stanje" ocijenio zadovoljavajućim: "Ostalo je sve dobro, nadamo se da se nitko neće povrijediti u narednim nastupima."

Okupljanje će biti u nedjelju, a dio reprezentativaca priključit će se kasnije tijekom tjedna u Rovinju, najkasnije do utorka. U Rovinju će reprezentacija trenirati do petka, kada će se avionom vratiti u Zagreb gdje će navečer trenirati na Maksimiru, čiji bi travnjak trebao biti "u idealnom stanju".

Iako najavljuje bolju Bjelorusiju, jer pojedinci poput Hleba će dignuti formu, ciljevi su jasni: "Dozvolite, međutim, nakon Minska da smo mi puni samopouzdanja i da očekujemo s punim pravom pobjedu."

Razmišlja li Slaven o gol-razlici koja bi mogla biti presudna u konačnom zbroju? "Volio bih da pobijedimo 5:0, ali to je jak protivnik protiv kojeg se ne nabija gol-razlika. Mi ćemo pokušati izvući jednu glatku pobjedu, ali može to biti i 'jedva'. Najvažnija su tri boda, ali ako se pruži prilika da damo pet komada, dat ćemo, mada ne vidim taj scenarij, jaki su Bjelorusi."

Izbornik je dodao kako je zadovoljan što je Nikola Pokrivač riješio pitanje kluba (Red Bull), a nada se da će isto poći za rukom Pletikosi: "S Pletikosom sam razgovarao prekjučer, on ima neke kombinacije koje nisu za javnost, od kojih je jedna jako izgledna i on se nada, kao i mi, da bi se to moglo realizirati.

Veseli da je sve bolje i Robert Prosinečki: "Robi je dobro. Mi smo skoro svaki dan na kavi, gledamo nogomet zajedno, on je dobro, nekoliko puta dnevno izlazi van."

Popis reprezentativaca:

Vratari: Stipe Pletikosa (Spartak, Rus), Vedran Runje (Lens, Fra), Danijel Subašić (Hajduk)
Braniči: Vedran Ćorluka (Tottenham, Eng), Josip Šimunić (Hoffenheim, Nje), Ivica Križanac (Zenit, Rus), Dino Drpić (Karlsruhe, Nje), Hrvoje Vejić (Hajduk), Danijel Pranjić (Bayern, Nje), Hrvoje Čale (Trabzonspor, Tur)
Vezni: Niko Kranjčar (Portsmouth, Eng), Ivan Jurić (Genoa, Ita), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev, Ukr), Nikola Pokrivač (Red Bull Salzburg, Aut), Jerko Leko (Monaco, Fra), Luka Modrić (Tottenham, Eng), Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Ivan Rakitić (Schalke, Nje), Anas Sharbini (Hajduk)
Napadači: Ivica Olić (Bayern, Nje), Eduardo da Silva (Arsenal, Eng), Mladen Petrić (HSV, Nje), Mario Mandžukić (Dinamo), Ivan Klasnić (Nantes, Fra).

Pretpozivi: Drago Gabrić (Trabzonspor, Tur), Nikola Kalinić (Blackburn, Eng)

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!