Nogomet

Teško, atraktivno i - prolazno

Tomislav Pacak • petak, 28.08.2009.
Teško, atraktivno i - prolazno
Foto: EPA

Ajax, Anderlecht i Timişoara - to će biti Dinamovi protivnici u Europskoj ligi koju je hrvatski prvak osigurao prolaskom pored Heartsa. Na prvi pogled - teško, zbog Ajaxa i atraktivno, ali zbog izjednačenosti i prolazno, no jasno samo ako Dinamo bude u najboljem mogućem izdanju...

Dinamov navijač može biti zadovoljan nakon održanog ždrijeba. Laganih skupina ionako nije bilo, težih sigurno jest, s manje atraktivnim, a možda težim protivnicima. U grupi A Dinamo sigurno neće biti favorit za prolazak dalje pored skupljih Ajaxa i Anderlechta, pa ni Timişoare koja je izbacila moćni Šahtar u Ligi prvaka, ali na svoju nadu ima pravo.

Optimizam Modri mogu graditi na činjenici da imaju dobra (pa i odlična) iskustva s Ajaxom koji ni ove sezone ne briljira. Anderlecht je snažan protivnik, doprvaci Belgije prošle sezone, dok je Timişoara snagu pokazala u spomenutom okršaju s prošlogodišnjim pobjednikom Kupa Uefa. Lani su u jakom rumunjskom prvenstvu osvojili odlično drugo mjesto, ispred Steaue, Dinama, Cluja, Rapida.

Do Europske lige Ajax je stigao uvjerljivom pobjedom protiv Slovana od 7:1, Timişoara je od Stuttgarta ispala s ukupnih 2:0 u 4. pretkolu Lige prvaka, dok je Lyon pregazio Anderlecht u istom natjecanju s 8:2. No, treba spomenuti da su Belgijci kod kuće startali sa stopostonim učinkom, pa poraz od Lyona treba uzeti sa zadrškom.

Podsjetimo, Dinamo je do Europske lige stigao s ukupnih 4:2 protiv Heartsa.

Dojam je da nas čeka izjednačena skupina u kojoj svoju šansu može pronaći i Dinamo, a samo o pristupu Modrih ovisi hoće li u skupini A biti samo promatrači ili ozbiljan kandidat za prolazak dalje.


Skupina A: Ajax, Anderlecht, DINAMO, Timişoara
Skupina B: Valencia, Lille, Slavia Prag, Genoa
Skupina C: HSV, Celtic, Hapoel Tel Aviv, Rapid Beč
Skupina D: Sporting, Heerenveen, Hertha, Ventspils
Skupina E: Roma, Basel, Fulham, CSKA Sofija
Skupina F: Panathinaikos, Galatasaray, Dinamo Bukurešt, Sturm
Skupina G: Villarreal, Lazio, Levski Sofija, Salzburg
Skupina H: Steaua, Fenerbahče, Twente, Sheriff
Skupina I: Benfica, Everton, AEK, BATE Borisov
Skupina J: Šahtar, Club Brugge, Partizan, Toulouse
Skupina K: PSV, FC Kobenhavn, Sparta Prag, Cluj
Skupina L: Werder, Austria Beč, Athletic Bilbao, Nacional

13:14 Prvo će biti po skupinama izvučeni prvi nositelji... Spremite se, polijećemo...

13:09 Potrajat će ova ceremonija.. Na scenu je stigao i Jadson, strijelac pobjedničkog gola za Šahtar u prošlogodišnjem finalu.

13:07 U ždrijebu će sudjelovati i Uwe Seeler, proslavljeni napadač HSV-a. Zašto HSV-a pitate se? Zato jer će finale prve Europske lige biti održano upravu u njegovom rodnom gradu, Hamburgu.

13:04 Ždrijeb će, kao i obično, voditi David Taylor, glavni tajnik Uefe, koji će objasniti glavna pravila. Rekao bih ukratko, ali ako poznajete Taylora, znate da neće biti tako. U ždrijebu se nalazi 48 klubova, 12 skupina, što će reći - četiri kluba po skupini.

13:01 Po prvi puta ćemo gledati ždrijeb ovog natjecanja, Europske lige, koja je nasljednik Kupa Uefa. Trenutno se u dvorani pregledavaju snimke prošlogodišnjeg, 38. izdanja Kupa Uefa, koje je osvojio Šahtar na čelu s kapetanom Darijom Srnom. Kao pravi pobjednici Kupa Uefa, igrači Šahtara odlučili su ove godine u natjecanju biti od početka, pa su ispali u kvalifikacijama Lige prvaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!