Nogomet

Dinamo i Sesvete vodeći

Mihaela Bradovski • srijeda, 02.09.2009.
Dinamo i Sesvete vodeći
Foto: Sandro Donda

S tri nedjeljne utakmice kompletirano je prvo kolo Prve HNL juniora i kadeta. Još prije tjedan dana svoje su međusobne susrete odigrali Dinamo i Istra 1961, a igralo se i prošloga petka i subote. Novo je kolo na rasporedu već danas...

Za razliku od prošle sezone, kada su se kadetska i juniorska natjecanja popularno nazivala Liga 18, ove se godine u najvišem rangu natječu dva kluba manje. U društvu najboljih više nema Međimurja, Radnika, Kustošije i Suhopolja, a mjesto među njima ranije su izborili Istra 1961 i Lokomotiva. Tako su jedini aktualni prvoligaši koji nemaju svoje predstavnike u natjecanju mlađih kategorija Međimurje i Karlovac.

Prvo je kolo obje lige donijelo tek iznenađenje na susretima Croatije iz Sesveta i Šibenika koje su domaćini dobili prilično uvjerljivo. Mladi sesvetski kadeti upravo zahvaljujući 4:1, pobjedi zauzimaju prvo mjesto u svojoj kategoriji, dok su juniori s tri boda na trećem mjestu. Njihov je susret završio rezultatom 3:0. Šibenčani su domaćinima parirali tek u prvome dijelu, nastavak je donio pad u njihovoj igri te pogotke Kreze i Jerkovića, dok je prvi djelo Vidovića u 19. minuti susreta. U dvoboju kadetskih sastava trostruki strijelac u redovima Sesvećana bio je Kiš, na listi strijelaca pridružio mu se i kolega Krznar, dok je počasni pogodak postigao Živković u samom finišu prvog poluvremena.

Stopostotan je uz Croatiju u obje dobne kategorije tek zagrebački Dinamo, koji je susretima protiv Istre i otvorio ovogodišnje natjecanje. Svojim vršnjacima iz Pule nisu dopustili ugodnu dobrodošlicu u Prvu HNL, kadetska je momčad slavila "komotnu" 3:1 pobjedu, dok su juniori zasjeli na prvo mjesto svladavši Istru rezultatom 4:0. Modri juniori postigli su po dva pogotka u svakom poluvremenu, Mlinar i Vukić u prvome, te još jednom Vukić i Šćrbec u drugom. Kadeti Istre svojim su vršnjacima pružili nešto veći otpor, pogotkom Milićevića u 38. minuti stvorili su i prednost, no ona je trajala svega dvije minute. Istru su pogocima slomili Hadžić, Strjački i Barišić.

U dvobojima mladih nogometaša Hrvatskog dragovoljca i Splita ubilježena su dva identična rezultata. Oba su susreta završila podjelom bodova, uz po pogodak na svakoj strani. Četiri su pogotka ukupno postignuta i na utakmicama Intera i Varteksa. I dok su Varaždinci u kategoriji kadeta odnijeli 2:0 pobjedu iz Zaprešića, juniorima je pripao tek bod (1:1).

Susret u Sigetu završio je miroljubivom podjelom bodova iako su domaćini imali više prilika, ali i manje sreće. Poveli su "crni" u 10. minuti pogotkom Vrnoge, rezultat je na početak sjajnim udarcem s 25 metara vratio Tešija, a tri minute prije kraja okvir gola nije dopustio domaćima da stignu do pobjede. Vodio je Dragovoljac i u susretu kadeta, gostujućeg vratara matirao je Bartolić, no nedugo zatim u strijelce se upisao i Balić u dresu Splita.

U Zaprešiću su juniori gostiju stigli do vodstva u 57. minuti kada je najstrožu kaznu realizirao Bublić. Za poravnanje i bod Interu pobrinuo se Dominović svega dvije minute kasnije. Kadeti svoje vodstvo iz 49. minute (Težak) nisu prokockali, nastavak je donio pogodak Blažekovića i potvrdu pobjede Varteksa.

Najpopularniji rezultat prvoga kola upravo je 1:1, a njime su osim spomenutih susreta završili i oni između kadeta Osijeka i Hajduka, te Zadra i Cibalije. S gostovanja iz Osijeka sa sva se tri boda ipak vraćaju juniori Hajduka (1:3), dok su nogometaši Zadra u istoj kategoriji nad vršnjacima iz Vinkovaca slavili rezultatom 3:0.

Lako su do pobjede stigli "bili" juniori na gostovanju u Osijeku. Osim tri pogotka (Andrijašević, Vukčević, Lendrić) mladi Hajdukovci dominirali su tokom cijelog susreta i itekako mogu biti zadovoljni startom sezone. Počasni pogodak za Osječane postigao je Maglica. Kadetski su sastavi podijelili bodove, za Hajduk je pogodio Livaja, a dvije minute prije kraja susreta za Osijek Aleksić.

Osim juniora Hajduka uvjerljivi su u prvome kolu bili i njihovi vršnjaci iz Zadra koji su trima pogocima u prvome dijelu svladali Vinkovčane. Mrežu gostiju pogađali su Katuša i dva puta Bilaver od čega je najljepša akcija za drugi pogodak - asistent Begonja prošao je sam nekoliko igrača te smireno i precizno dodao za dvostrukog strijelca Bilavera. Kadeti istih momčadi svoje su pogocima rekli na startu susreta, u 10. minuti Mujić je pogodio za vodstvo domaćina, a 12. je minuta sreću donijela strijelcu Puljiću koji postavlja končanih 1:1.

Za razliku od svojih starijih kolega koji u svom prvenstvu još ne znaju za bodove, kadeti i juniori Zagreba iz Koprivnice su se vratili s polovičnim, odnosno punim plijenom. Kadetska je momčad protiv Slaven Belupa postigla, ali i primila dva pogotka, dok su juniori bili uspješniji utoliko što su svoju mrežu uspjeli sačuvati netaknutom (0:2). Juniori Pjesnika dominaciju iz prvoga dijela i finaša susreta okrunili su pogocima Ivića i Bazine i sasvim zasluženo odnijeli pobjedu. U susretu kadeta poveli su Zagrebaši (Skupnjak), izjednačili (Bukovac) pa potom i došli u prednost (Drvarić) mladi Farmaceuti, a konačnih je 2:2 postavio Čakarun u 75. minuti.

U Rijeci pak isti rezultati, ali obrnutim redoslijedom. Domaći kadeti svladali su Lokomotivine 2:0, dok su Lokosi u juniorskoj konkurenciji zahvaljujući odigranih 2:2 uspjeli stići do boda. No mogli su juniori gostiju i do sva tri, oba su puta prvi stizali do pogotka (Petrak, Trabuljak), no raspoloženi Čulina u sastavu domaćih dvama je pogocima spasio bod svoje momčadi. Kadeti Rijeke slavili su pogocima Stepčića u prvome dijelu, te Šarlije u nastavku.

1. HNL, kadeti, rezultati 1. kola: Zadar - Cibalia 1:1, Slaven Belupo - Zagreb 2:2, Rijeka - Lokomotiva 2:0, Hrvatski dragovoljac - Split 1:1, Inter - Varteks 0:2, Osijek - Hajduk 1:1, Croatia Sesvete - Šibenik 4:1, Dinamo - Istra 3:1

1. HNL, juniori, rezultati 1. kola: Zadar - Cibalia 3:0, Slaven Belupo - Zagreb 0:2, Rijeka - Lokomotiva 2:2, Hrvatski dragovoljac - Split 1:1, Inter - Varteks 1:1, Osijek - Hajduk 1:3, Croatia Sesvete - Šibenik 3:0, Dinamo - Istra 4:0

Parovi 2. kola: Varteks - Rijeka, Šibenik - Osijek, Split - Croatia Sesvete, Dinamo - Hrvatski dragovoljac, Istra 1961 - Lokomotiva, Cibalia - Slaven Belupo, Hajduk - Zadar, Zagreb - Inter

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!