Nogomet

Englezi do pobjede uz smiješan penal

Marin Vuković • subota, 05.09.2009.
Englezi do pobjede uz smiješan penal
Foto: EPA

U prijateljskoj utakmici protiv Slovenije na londonskom Wembleyu reprezentacija Engleske izborila je pobjedu od 2:1, a najviše pozornosti privukao je nepostojeći jedanaesterac na Wayneu Rooneyu.

U svjetlu medijskog linča na Eduarda da Silvu jedanaesterac koji je večeras dosuđen u korist engleske reprezentacije doista je smiješan. Glavni sudac utakmice Jonas Eriksson svojom je odlukom pomogao Englezima na putu do pobjede, a vjerujemo iznenadio i 67 tisuća navijača okupljenih na Wembleyu.

Englezi su u prvih 45 minuta pokazali dva lica, u početnih dvadesetak minuta uz dosta su sreće sačuvali svoju mrežu netaknutom, a nakon toga stvorili niz opasnih situacija pred slovenskim vratima, a iz već spomenutog spornog jedanaesterca došli i do vodećeg pogotka.

U početnoj fazi utakmice Slovenci su u tri navrata zaprijetili Robertu Greenu, a najbliže pogotku u sedmoj je minuti bio Milivoje Novaković. Slovenski je napadač obišao i vratara Engleske, a zatim iskosa pucao preko grede.

Prvu pravu priliku Engleska je stvorila sredinom prvog dijela, nakon kornera najviši je u skoku bio John Terry, no njegov udarac glavom zaustavila je greda. Ubrzo zatim, glavnu ulogu na utakmici preuzeo je sudac i nakon pola sata igre dosudio više nego sumnjivi jedanaesterac.

U šesnaestercu gostiju međusobno su se povlačili Rooney i Boštjan Cesar, engleski je reprezentativac potom napravio prekršaj u napadu, uklizao Cesaru na gležanj i - dobio jedanaesterac. O sučevoj odluci najbolje govori podatak da je Cesar nakon Rooneyjevog starta nije mogao nastaviti utakmicu.

Loptu je na bijelu točku postavio Frank Lampard i doveo Englesku u vodstvo, a ubrzo zatim Rooney je promašio stopostotnu priliku i s dva metra zatresao vratnicu, pa se na odmor otišlo minimalnom prednošću Engleza.

Fabio Capello napravio je četiri izmjene već na početku drugog poluvremena, no željenog impulsa i utjecaja na igru nije bilo. Gledali smo nogomet s malo uzbuđenja sve do 63. minute, kada je loptu na rubu kaznenog prostora primio Jermain Defoe i plasiranim udarcem pogodio slovensku mrežu.

Brojne izmjene ubrzo su razvodnile igru, kako to obično biva, a Slovence je probudio ulazak Nejca Pečnika koji je prvo promašio stopostotnu priliku, a zatim pet minuta prije kraja asistirao Zlatanu Ljubijankiču za zasluženi utješni pogodak i konačnih 2:1.

Engleska: Green, Johnson, Upson (od 64. Lescott), Terry, Ashley Cole, Wright-Phillips (od 46. Lennon), Lampard (od 46. Carrick), Barry, Gerrard (od 46. Milner), Rooney (od 80. C. Cole), Heskey (od 46. Defoe).

Slovenija: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar (od 34. Mavrič), Jokič, Radosavljević, Koren, Kirm (od 77. Stevanovič), Dedić (od 71. Pečnik), Birsa (od 64. Komac), Novakovič (od 55. Ljubijankič).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!