Nogomet

Ibrahimović spasio Švedsku, Francuzi podbacili

Marin Vuković, Vedran Babić, Mario Plavčić • subota, 05.09.2009.
Ibrahimović spasio Švedsku, Francuzi podbacili
Foto: EPA

Pogoci u zadnjim minutama Portugalcima i Šveđanima vratili su nadu u plasman na Svjetsko prvenstvo, Francuzi su uoči gostovanja u Srbiji podbacili pred svojim navijačima, a tragičar večeri bez dvojbe je Kaka Khaladze koji je s dva autogola Talijanima podario pobjedu. U srijedu nas pak čeka sjajan dvoboj u Zenici, gdje će ogled Bosne i Hercegovine i Turske možda odlučiti o putniku u dodatne kvalifikacije.

Skupina 1: Portugal ostao na životu

Samo četiri minute dijelile su Portugal od drugog poraza u Skupini 1 i praktički oproštaja od Svjetskog prvenstva, no iz Danske su ipak odnijeli bod koji ih još uvijek ostavlja u igri za drugo mjesto. Prvo mjesto realno je teško dohvatljivo, budući da tri kola prije kraja imaju sedam bodova zaostatka. Danci su poveli golom Nicklasa Bendtnera u 42. minuti utakmice i držali prednost sve do 86. minute, a tada je Liedson pogodio mrežu domaćina i spasio bod portugalskoj reprezentaciji.

Vrlo dramatično bilo je i u Mađarskoj, odakle su Šveđani odnijeli zlata vrijednu pobjedu i također ostali u igri za Svjetsko prvenstvo. Olof Mellberg pogodio je mrežu Mađara u osmoj minuti i donio rano vodstvo gostima, ali 11 minuta prije kraja s bijele točke izjednačuje Huszti. Šveđane je spasio Zlatan Ibrahimović zgoditkom u sudačkoj nadoknadi utakmice.

Poredak: 1. Danska 17, Mađarska 13, Švedska 12, Portugal 10, Albanija 6, Malta 1.

Skupina 2: Švicarci izbili na čelo

Švicarska je reprezentacija u izravnom dvoboju za prvo mjesto s dva pogotka u posljednjih šest minuta utakmice uspjela svladati Grčku i preuzeti čelnu poziciju u skupini. Stephane Grichting načeo je mrežu Grka u 84. minuti, a četiri minute kasnije pobjedu je potvrdio Marco Padalino.

Grci su si porazom zakomplicirali život, premda su i dalje druga reprezentacija skupine. Sada ih samo gol razlika dijeli od Latvije koja je izborila tešku pobjedu u Izraelu. Jedini pogodak na toj utakmici djelo je Kasparda Gorkssa iz 59. minute. U utakmici koja nije odlučivala ni o čemu, Moldavija i Luksemburg odigrali su 0:0.

Poredak: 1. Švicarska 16, 2. Grčka 13, 3. Latvija 13, 4. Izrael 9, 5. Luksemburg 5, 6. Moldavija 2.

Skupina 3: Večer remija

Obje večerašnje utakmice ove skupine završene su neodlučenim rezultatom, koji ponajmanje odgovara bilo kojoj reprezentaciji. Slovačka je odigrala 2:2 s Češkom, a sva četiri pogotka pala su u drugom poluvremenu. Stanislav Šestak doveo je domaće u vodstvo nakon sat vremena igre, ali osam minuta kasnije izjednačuje Daniel Pudil.

Domaći su ponovno u prednosti nakon jedanaesterca Mareka Hamsika u 73. minuti, ali odmah potom u roku dvije minute Hamsik dobiva dva žuta kartona i mora u svlačionicu. Česi koriste brojčanu nadmoć i šest minuta prije kraja golom Milana Baroša spašavaju bod. Taj bod ipak bi se mogao pokazati nedovoljnim jer Česi su ogromnih sedam bodova iza Slovačke i pet iza drugoplasirane Sjeverne Irske.

Irci su pak remijem u Poljskoj zadržali drugo mjesto u skupini, ali uz utakmicu više od Poljaka. Žalit će međutim za sva tri boda, budući da su nakon vodećeg pogotka Kylea Laffertyja iz 38. minute sami sebi deset minuta prije kraja zabili izjednačujući pogodak. Nesretni strijelac autogola bio je Aaron Hughes.

Poredak: 1. Slovačka 16, 2. Sjeverna Irska 14, 3. Poljska 11, 4. Slovenija 11, 5. Češka 9, 6. San Marino 0.

Skupina 4: Rusi "odradili" posao

Rusija je u Sankt Petersburgu očekivano slavila protiv Lihtenštajna rezultatom 3:0. Mrežu gostiju načeo je Berezucki u 17. minuti susreta. Mreže su mirovale sve do 39. minute kada je sudac susreta Augustus Constantin iz Rumunjske dosudio jedanaesterac za domaćine. Siguran s bijele točke bio je Roman Pavljučenko.

Kada se očekivalo da će prvo poluvrijeme završiti rezultatom 2:0 uslijedio je novi jedanaesterac za Ruse. Izvođač je ponovno bio Pavljučenko i ponovno pogađa. U drugom poluvremenu Rusi su smirili igru, a gosti i dalje bili bezopasni. Idući tjedan Rusi putuju na gostovanje u Wales, a Lihtenštajn dočekuje Finsku.

Finska je teško osvojila bodove na gostovanju u Azerbajdžanu. Prvo poluvrijeme završilo je bez pogodaka, a erupcija oduševljenja izbila je 3. minuti nastavka kada je Mamedov doveo domaćine u vodstvo. Finci su se mučili sve do 75. minute i izjednačujućeg pogotka Heikkinena. Potpuni preokret dogodio se u 86. minuti susreta kada je Johansson postigao pogodak za slavlje Finaca.

Poredak: 1. Njemačka 19, 2. Rusija 18, 3. Finska 13, 4. Wales 9, 5. Azerbajdžan 1, 6. Lihtenštajn 1

Skupina 5: Odluka pada u Zenici

Bosna i Hercegovina osvojila je tri boda protiv Armenije, a utakmica je završila rezultatom 2:0. Prvi pogodak postigao je nogometaš Hajduka Senijad Ibričić već u 3. minuti susreta. Izabranici Miroslava Blaževića dominirali su većim dijelom susreta, ali lopta nije htjela u mrežu. Zanimljiva situacija dogodila se u 33. minuti.

Nakon dosuđenog jedanaesterca za Bosnu i Hercegovinu čak trojica igrača žele izvesti kazneni udarac - Ibro, Salihodžić i Džeko. Džeko je uzeo loptu i - promašio. Nakon toga Armenci se oslobađaju pritiska i u nekoliko navrata opasno prijete gostima. U 73. minuti Muslimović na asistenciju Džeke postiže pogodak za 2:0 i nova tri boda "Ćirinih sinova.

U drugoj utakmici skupine 5 Turska je ostvarila pobjedu protiv Estonije rezultatom 4:2. Već u 7. minuti gosti dolaze u vodstvo pogotkom Voskoboinikova. Tuncay je izjednačio u 29. minuti, a samo osam minuta kasnije Yildirim dovodi domaće u vodstvo.

Novi šok uslijedio je u 53. minuti nakon pogotka Vassiljeva, no u 63. minuti Turan opet dovodi domaćine u vodstvo. Pobjednik je odlučen u 73. minuti drugim pogotkom Tuncaya. Utakmica odluke između Bosne i Hercegovine i Turske na rasporedu je u srijedu na vrućem stadionu u Zenici.

Španjolska je deklasirala Belgiju rezultatom 5:0. U 24. minuti dosuđen je jedanaesterac za domaćine, ali Villa nije bio precizan. To nije obeshrabrilo domaćine koji su dominirali u svim segmentima igre. Španjolska je povela pogotkom Silve u 41. minuti susreta. Na samom startu drugog poluvremena već je 2:0. Strijelac je bio Villa koji se iskupio za neiskorišteni kazneni udarac.

Samo minutu kasnije već je 3:0, a strijelac je bio Piqué. Španjolci su i dalje igrali odlično i u 68. minuti postigli i četvrti pogodak - strijelac je po drugi puta bio Silva. Totalna konfuzija u obrani gostiju rezultirala je i petim pogotkom. Pogodak je postignut u 85. minuti, a postigao ga je (opet) Villa. Ovom pobjedom Španjolska je gotovo osigurala prvu poziciju u skupini.

Poredak: 1. Španjolska 21, 2. Bosna i Hercegovina 15, 3. Turska 11, 4. Belgija 7, 5. Estonija 5, 6. Armenija 1

Skupina 7: Francuzi podbacili

Svjetski viceprvaci odigrali su skromnih 1:1 protiv, u ovim kvalifikacijama, slabašne Rumunjske, i tako si dodatno otežali bitku za prvo mjesto koje vode sa Srbijom. Strijelci oba pogotka na pariškom Saint - Denisu bili su Francuzi - Thierry Henry je doveo Trikolore u vodstvo u 48. minuti, koje je samo osam minuta kasnije poništio autogolom Julien Escude.

Austrija je s 3:1 ispratila Farske Otoke uz dva pogotka napadača Red Bull Salzburga, Marca Janka. U srijedu Francuska stiže u Beograd na noge Srbiji i to će biti izravna borba za prvo mjesto. Međutim, čak i u slučaju pobjede Francuzi neće prijeći na prvo mjesto već će smanjiti zaostatak na jedan bod.

Poredak: 1. Srbija 18, 2. Francuska 14, 3. Austrija 10, 4. Litva 9, 5. Rumunjska 8, 6. Farski Otoci 1

Skupina 8: Tragičar Kaladze

Gostujućom pobjedom u Tbilisiju 2:0 Italija je ostala na prvoj poziciji u skupini. Aktualni svjetski prvaci dugo su lomili otpor Gruzije i konačno ga slomili zahvaljujući domaćem braniču Kakhi Kaladzeu, koji je u 57. i 67. minuti matirao vlastitog vratara i postigao čak dva autogola!

Bugarska je u svojoj sedmoj utakmici ostvarila tek drugu pobjedu (pet remija), savladavši Crnu Goru 4:1. Naši susjedi poveli su pogotkom Stevana Jovetića već u devetoj minuti, no domaćini su prvo u završnici prvog dijela izjednačili preko Kišiševa, a u nastavku i preokrenuli rezultat. Strijelci su bili Telkijski, Berbatov i Domovčiski.

Irska je slavila na Cipru 2:1 i u borbi za drugo mjesto pobjegla Bugarskoj na velikih pet bodova. Čovjek odluke za goste bio je Robbie Keane, koji je u 83. minuti zabio pobjedonosni pogodak.

Poredak: 1. Italija 17, 2. Irska 16, 3. Bugarska 11, 4. Cipar 5, 5. Crna Gora 4, 6. Gruzija 3

Skupina 9: Odluka pada u srijedu

Škoti su na Hampden Parku u Glasgowu s 2:0 porazili Makedoniju i zasjeli na drugo mjesto. Iako su obje momčadi imale izglednih prilika za pogodak, domaćini su bili ti koji su uspjeli u realizaciji. Scott Brown zabio je za vodstvo Škotske u 56. minuti, a James McFadden je deset minuta prije kraja potvrdio trijumf svoje reprezentacije.

U drugoj utakmici skupine Island i Norveška odigrali su 1:1. Islanđani su već ispali iz borbe za Južnu Afriku, a Norvežani u zadnjem kolu dočekuju Makedoniju i priželjkuju poraz Škotske u ogledu s Nizozemskom, koja je već izborila svoj nastup na svjetskoj smotri.

Poredak: 1. Nizozemska 21*, 2. Škotska 10, 3. Norveška 7, 4. Makedonija 7, 5. Island 5

*već izborila SP

SP 2010,kvalifikacije,skupina 1

  • Rezultati
  • Ljestvica
14.10.2009.
Danska0:1Mađarska
Portugal4:0Malta
Švedska4:1Albanija
10.10.2009.
Portugal3:0Mađarska
Danska1:0Švedska
09.09.2009.
Mađarska0:1Portugal
Albanija1:1Danska
Malta0:1Švedska
05.09.2009.
Danska1:1Portugal
Mađarska1:2Švedska
10.06.2009.
Švedska4:0Malta
06.06.2009.
Albanija1:2Portugal
Švedska0:1Danska
01.04.2009.
Danska3:0Albanija
Mađarska3:0Malta
1Danska 1016:5+1121
2Portugal 1017:5+1219
3Švedska 1013:5+818
4Mađarska 1010:8+216
5Albanija 106:13-77
6Malta 100:26-261

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!