Nogomet

Maradoni srijeda posljednja šansa?

Maja Giljanović • utorak, 08.09.2009.
Maradoni srijeda posljednja šansa?
Foto: EPA

Čak ni najveći nogometni romantičari i štovatelji Diega Armanda Maradone igrača ne mogu zatvoriti oči pred stravično lošom Argentinom pod stručnom paskom Diega Armanda Maradone izbornika.

Svjetski prvak u igračkim danima - 1986. na Svjetskom prvenstvu u Meksiku - Diego Armando Maradona je svoju Argentinu u svojstvu izbornika doveo pred gotov čin. Dvostruki svjetski prvaci (još i 1978.) i dvaput finalisti (1930. i 1990.) Argentinci riskiraju da prvi put nakon 1970. (SP-a u Meksiku) ne zasluže nastup na najvećoj svjetskoj pozornici.

Argentina je samo tri utakmice prije kraja kvalifikacijskog ciklusa - 15 je kola odigrano - tek četvrta. Četiri reprezentacije iz zone CONMEBOL izravno putuju u Južnoafričku Republiku, petu čeka play-off protiv četvrtoplasirane reprezentacije CONCACAF-a (Sjeverna i Srednja Amerika), a Gaučosi ispred pete Kolumbije i šestog Ekvadora imaju samo dva boda prednosti (ni sedmom Urugvaju nisu predaleko odmakli još dva boda više).

48-godišnji Maradona je izborničku ulogu preuzeo nakon otkaza Alfiju Basileu u studenom 2009. i u svojoj prvoj utakmici startao pobjedom protiv Škotske (1:0) u Glasgowu. U prijateljskoj je utakmici pobijeđena i Francuska (2:0) u Marseilleu, 4:0 je pala Venezuela u kvalifikacijama, ali neslana je šala Argentinu zadesila 1. travnja u Boliviji.

Maradona je 1:6 u La Pazu pravdao manjkom kisika na više od 3500 metara nadmorske visine, a sličnu je ispriku izvukao i nakon 0:2 u Quitu (2850 m iznad mora) protiv Ekvadora.

Kritičari, uvidjevši da je vrag odnio šalu i da je pozicija Argentine sve poljuljanija, sve glasnije i sve javnije počinju preispitivati odluke obožavanog Maradone: od primjerice sustava 4-4-2 do najblaže rečeno bizarne selekcije igrača.

Postavku 4-4-2 Mali Zeleni je pretpostavio 4-2-3-1 (Andujar na golu, Samuel i Zanetti kao stupovi obrane, Mascherano, Cambiasso i širok je izbor trećeg u sredini - Messi, Agüero, Tevez, Higuain, Lavezzi, Lucho Gonzalez, Maxi Rodriguez - te Milito u špici), a popisom igrača kao da se inati Europi i pokušava pokazati da se nije sve što vrijedi otisnulo preko Atlantika.

Protiv Brazila u subotu (i Paragvaja u srijedu) je primjerice pozvao 10 igrača koji igraju u Argentini, a osobito oči bodu Martin Palermo kojeg je vratio u reprezentaciju nakon gotovo 10 godina koliko je prošlo od 35-godišnjakove posljednje utakmice i 36-godišnji Rolando Schiavi koji je prvi put pozvan u krug reprezentativaca.

Gabriel Heinze sumnjivog kalibra ponovno mu se obio o glavu i protiv Brazila usred Rosarija (1:3), a u osvit gostovanja u Paragvaju (Paragvajci su treći pet bodova ispred Argentine) packu je odaslao i bivši reprezentativac te zemlje Jose Luis Chilavert.

Legenda argentinskog Veleza iz Sarsfielda detektirala je problem: "Otkad je otišao Bielsa" (Marcelo Bielsa nakon finala Copa Americe i olimpijskog naslova u Ateni 2004., op. p.) "Argentina je pogubila konce. Njihova je igra bez glave i repa, a uvrede koje je izrekao na račun Grondone" (Julio Grondona je predsjednik Saveza i "zakačili" su se oko Maradoninog omalovažavanja Juan Ramona Riquelmea, op. p.) "izazvale su posvemašnji nered. Ne pomaže ni činjenica da je u stručni stožer pozvao posve nekompetentne ljude. Bojim se dok je tako da Argentina ne može daleko".

Situaciju samo 24 sata prije utakmice u Asuncionu tim težom čine i posljednje vijesti koje dolaze iz tabora Argentine: Carlos Tevez je ozlijedio gležanj, a nakon što je ozljedu aduktora prijavio Maxi Rodriguez, iz istog je razloga otpao i Lisandro Lopez (u velikoj formi u Lyonu).

Paragvaj je na El Monumentalu prošlog rujna izvukao bod (1:1), a pobijede li ovog puta poljuljane Argentince pred svojim navijačima, Paragvajci će čekirati svoju vizu za JAR. Čak i bod ih vodi na SP u slučaju, međutim, da Kolumbija ne pobijedi Urugvaj i Ekvador ne pobijedi Boliviju.

Argentinci nemaju previše izbora, moraju juriti pobjedu jer u još jednoj od preostale dvije utakmice (u drugoj im dolazi otpisani Peru) nakon sutrašnje gostuju (u Urugvaju koji je i sam još "živ").

CONMEBOL, tablica:
1. Brazil 15 8 6 1 +21 30
2. Čile 15 8 3 4 +9 27
3. Paragvaj 15 8 3 4 +8 27
4. Argentina 15 6 4 5 +2 22
5. Kolumbija 15 5 5 5 -2 20
6. Ekvador 15 5 5 5 -4 20
7. Urugvaj 15 4 6 5 +6 18
8. Venezuela 15 5 3 7 -7 18
9. Bolivija 15 3 3 9 -12 12
10. Peru 15 2 4 9 -21 10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!