Zimski sportovi

Jesenice pale na startu

Martina Oštrić • petak, 11.09.2009.
Jesenice pale na startu
Foto: Davor Sajko

U prvom kolu EBEL lige Medveščak je ugostio slovenske Jesenice. Pred prepunom dvoranom Doma sportova domaći su, nakon produžetaka uspjeli iščupati pobjedu 6:5...

Utakmicom protiv Jesenica zagrebački Medvjedi premijerno su započeli svoje natjecanje u austrijskoj EBEL ligi. Silna pojačanja koja su Medvjedi doveli ovo ljeto pokazali su se odličnim potezom, jer su Zagrepčani od početka utakmice krenuli žestoko. Prvu priliku pred suparničkim golom imali su već u drugoj minuti, kada Guidarelli isprobava vratara Jesenica Tortunova, no bezuspješno.

Utakmica se nastavila u visokom ritmu, a unatoč nekoliko polukontri Medveščaka, od kojih ćemo izdvojiti Hećimovićev pokušaj, ipak su Slovenci ti koji su došli do prvog vodstva. U 11. minuti Estonac Andrei Makrov iz kontre u situaciji 'jedan na jedan' dovodi gostujuću momčad u vodstvo. Samo dvije minute kasnije Andy Sertich izjednačava rezultat. S igračem manje Prpić ulazi u protivničku trećinu te vraća pločicu Sertichu na plavu crtu odakle ovaj puca u donji lijevi kut Tortunove mreže. Do kraja prvog dijela Kristan 'skida' još jednu stopostotnu šansu Slovencima, te se na prvi odmor odlazi rezultatom 1:1.

Druga trećina počinje idealno za Medveščak. Već u prvoj minuti Golubovski je poslan na hlađenje, međutim Medvjedi ne koriste dvadesetak sekundi s dvojicom igrača više. Ipak, već u trećoj minuti nadoknađuju taj propust i dolaze u vodstvo. U trenutku kada je zbog prekršaja vratara Kristana zamijenio igrač na ledu Hećimović se najbolje snalazi u gužvi, te pogađa za 2:1.

Samo dvije minute kasnije isti igrač povisuje vodstvo Zagrepčana. Sa dvojicom igrača više na ledu na asistenciju Foxa iz kuta Hećimović povisuje na 3:1. Plavi u tom trenutku izgledaju odlično na ledu. Napadački hokej i dobra obrana uskoro donosi još jedan gol u mreži Tortunova. S polovice trećine puca Guidarelli, na njegov udarac golman nije dobro odreagirao što hrvatskom prvaku donosi tri pogotka prednosti.

Nakon furioznih deset minuta Medvjedi se malo povlače. U 11. minuti ponovno imaju situaciju 'pet na tri', no ne koriste je kako bi još malo povećali vodstvo. Gosti iz Jesenica iz minute u minutu preuzimaju inicijativu i sele igru na našu polovicu. Rok Tičar u 16. minuti smanjuje vodstvo Zagrepčana uguravši pločicu s desne strane Kristanove mreže. Do kraja trećine slovenski golman na vratima Medvjeda prima još dva pogotka. Prvo ga matira Troščinski u 18. minuti, da bi Manfreda u 20. minuti priču vratio na početak.

Nervozna posljednja trećina započinje pokušajem Lovrenčića pred golom, no bez promjene rezultata. Tek u desetoj minuti hrvatski prvak dolazi do novog vodstva, i to upravo preko prije spomenutog Lovrenčića. Hrvatski reprezentativac u situaciji 'dva na jedan' hvata odbijenu pločicu te je sprema u gol za vodstvo 5:4. Nažalost, prednost naših od jednog pogotka nije bio drugog vijeka. Mlađenovićeva kazna otvorila je Slovencima mogućnost za poravnanjem rezultata, što su oni, vrlo sretnim pogotkom Troščinskog, i iskoristili te u konačnici odveli utakmicu u produžetke.

Uvijek neugodni produžeci počinju vratnicom Foxa u prvoj minuti, te isključenjem strijelca prvog pogotka za Jesenice Makrova, koji je izravno spriječio Aarona Foxa da odvede Zagrepčane do pobjede. Ipak, tridesetak sekundi kasnije Robby Sandrock ispravlja tu pogrešku. Puca gotovo s plave crte i donosi Medveščaku prvu pobjedu na otvaranju sezone.

Hrvatska momčad odlično je izgledala na terenu prvih 30 minuta, no fizička sprema koja još nije dosegla svoj vrhunac ili nedovoljna uigranost svih pojačanja s 'domaćim dečkima' koštala ih je boljeg rezultata. To je nešto na čemu će morati proraditi ukoliko ne žele u EBEL ligi biti samo prolaznici. Kvaliteta u redovima hrvatskog prvaka svakako postoji, a pokazali su i da se ravnopravno mogu nositi s jakim momčadima, no 'rupa' u drugoj trećini, gdje su primili tri gola u manje od pet minuta opasno je ugrozila mirniji nastavak utakmice i samu pobjedu Medvjeda.

EBEL liga, 1. kolo, rezultati:

KHL Medveščak - Acroni Jesenice 6:5 (produžeci)
EC VSV - HDD Tilia Olimpija 3:0
SAPA Fehervar Alba Volan 19 - Graz 99ers 1:6
EV Vienna Capitals - EHC Liwest BW Linz 1:3
EC KAC - EC Red Bull Salzburg 6:7

EBEL, međurunda

1LIWEST BW Linz (+4)1032:29+316
2Medveščak (+3)1031:29+214
3Alba Volán 1037:26+1114
4Red Bull Salzburg (+2)1032:42-1011
5KAC (+1)1026:28-29
6Telemach Olimpija 1035:39-49

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!