Ostali sportovi

Boom solirao i pogodio

Maja Giljanović • ponedjeljak, 14.09.2009.
Boom solirao i pogodio
Foto: EPA

15. etapu od Jaena do Cordobe dugu 167 kilometara, nakon što se na posljednjem usponu na San Jeronimo odvojio od 12-orice koja je cijelu etapu provela na sigurnoj udaljenosti, od najvećih favorita Vuelte u prvom redu Valverdea na 24., Gesinka 31. i Sancheza na 22. mjestu, osvojio je Lars Boom.

Top 10 u ukupnom poretku nije se osobito pretrgalo na 167 kilometara dugačkoj etapi od Jaena do Cordobe. Nakon 66 kilometara formirala se skupina 12-orice iz 10 različitih ekipa: Lars Boom (Rabobank), Maksim Igljinski (Astana), Martin Velic (Milram), Dominik Röls (Milram), Leonardo Duque (Cofidis), Vicente Meier (Garmin-Slipstream), Vicente Reynes (Columbia), Aleksandr Kolobnjev (Saxo Bank), Aleksandar Efimkin (AG2R), Serafin Martinez (Xacobeo), David Herrero (Xacobeo) i Olivier Kaisen (Silence-Lotto).

Pridružio im se i Mathieu Ladagnous (Française des Jeux) i skupina je na polovici etape pelotonu bježala gotovo sedam minuta, a 40 kilometara prije cilja prednost je narasla na gotovo 20 minuta.

Boom je odlučujući potez povukao na drugom (od dva) uspona - San Geronimu - Herrero se koliko-toliko uspijevao nositi, ali i Španjolac je izgubio dah i zaostao minutu i 46 sekundi. 23-godišnji je Nizozemac višestruki svjetski prvak - U-23 u utrci protiv sata 2007. i u ciklo-krosu prošle godine - poslije je izjavio: "Pogodio sam kada napasti, pažljivo sam planirao i isplatilo se".

Zlatnu majicu i dalje - od prošlog ponedjeljka - nosi Antonio Valverde (Caisse d'Epargne). Španjolac i ostali iz Top 10 ciljem su prošli 25 minuta poslije Booma, a njegova prednost ispred Roberta Gesinka (Rabobank) na drugom mjestu je ostala 31 sekundu. Samuel Sanchez (Euskaltel) je treći, Ivan Basso (Liquigas) četvrti i Cadel Evans (Silence-Lotto) peti.

16. etapa (170 km) od Cordobe do Puertollana između je penjačke i ravničarske. Dva su - Villares i Chimorra - uspona treće kategorije, a pobjedu bi mogao odnijeti sprinter s najčvršćim timom oko sebe (posljednji put kad je Vuelta gostovala u Puertellanu - 2007. - slavio je Kolumbijac Duque).

Vuelta a Espana, 15. etapa:
1. Boom (Nizozemska, Rabobank) 4h12:56
2. Herrero (Španjolska, Xacobeo) +1:36
3. Röls (Njemačka, Milram) +1:44
4. Duque (Kolumbija, Cofidis) +2:04
5. Igljinski (Kazahstan, Astana) +2:04
...

Ukupan poredak:
1. Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) 65h08:50
2. Gesink (Nizozemska, Rabobank) +31
3. Sanchez (Španjolska, Euskaltel) +1:10
4. Basso (Italija, Liquigas) +1:28
5. Evans (Australija, Silence-Lotto) +1:51
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!