Nogomet

Talijansko-španjolska poslastica

Goran Markuš • srijeda, 16.09.2009.
Talijansko-španjolska poslastica
Foto: EPA

Nakon vrlo uzbudljivog sinoćnjeg otvaranja Lige prvaka drugi dan donosi nam pravu nogometnu poslasticu, ogled velike Barcelone i sjajnog Intera. Međutim, niti to nije sve jer po prve bodove u Španjolsku odlazi i Arsenal našeg Eduarda da Silve, a povijest nas uči da nikako ne smijemo zaboraviti niti na Fiorentinino gostovanje kod francuskog Lyona...

Skupina E

Čak i nekom tko na nogomet baci pogled jednom na mjesec jasno je kakva su očekivanja Liverpoola kojemu prvo kolo Lige prvaka dovodi Debrecen, debitanata u ovom natjecanju. Iza oba kluba uspješni su nastupi u nacionalnim prvenstvima, no posljednji put u Englesku ne budi lijepa sjećanja kod igrača Debrecena.

Naime, 2005. godine u trećem pretkolu Lige prvaka Manchester United deklasirao ih je sa visokih 3:0. "Imamo vrlo mladu momčad kojima će ogled na Anfieldu bez pogovora biti highlight karijere. Činjenica je da smo veliki autsajderi, no nemojte niti sumnjati da nećemo dati sve od sebe ne bismo li došli do bilo kojeg boda", poručio je trener Debrecena, András Herczeg.

Međutim, dok prvi susret skupine ne obećava previše ogled Lyona i Fiorentine potpuno je drugačija priča. Prošle sezone ove su se momčadi također našle u istoj skupini, a susret u Francuskoj rezultirao je izjednačenjem nakon što je domaćin zaostajao velika dva zgoditka. Usprkos kasnijoj pobjedi u gostima trener Lyona, Claude Puel svjestan je da ih čeka vrlo težak posao: "Ne smijemo se zavaravati prošlosezonskom 1:2 pobjedom u Italiji. Činjenica je da nam je Fiorentina zadala prave muke na našem terenu i ove godine to jednostavno ne smijemo dopustiti."

Skupina F

Bez pogovora priča dana ogled je između Intera i Barcelone iliti Zlatana Ibrahimovića i Samuela Eto'a sa svojim bivšim klubovima. Iako je prošlogodišnji osvajač Lige prvaka, Barcelona favorit protiv bilo koje ekipe činjenica da se susret igra na dobro nam znanom San Siru u najmanjem slučaju izjednačavaju šanse ovih dviju klubova.

"Ovo je samo prvi susret u skupini koji sigurno neće odlučiti pobjednika", slažu se oba trenera, no uvijek zanimljiv José Mourinho poručuje: "Ne mislim da je Barcelona favorit. Naš cilj je nametnuti naš stil igre za koji se nadam da će vrlo brzo postati prepoznatljiv kako u Italiji tako i u cijeloj Europi."

U sjeni velikog talijansko-španjolskog dvoboja ostat će sukob Dynamo Kijeva kojemu u goste dolazi vrlo ambiciozni ruski debitant u Ligi prvaka, Rubin Kazan. Iako Kazanu motivacije zasigurno ne nedostaje trener ukrajinskog Dynama, Valeri Gazzaev s pravom vrlo optimistično iščekuje današnji sukob: "Uistinu poštuje Rubin. Riječ je o vrlo iskusnijoj te nadasve ambicioznoj momčadi. Međutim, na domaćem terenu mjesta za strah nema, a naš veliki plus je i Andrej Ševčenko koji iz dana u dan izgleda sve bolje."

Skupina G

Iako su bili smješteni u treću jakosnu skupinu nogometaši Stuttgarta bili su presretni izvučenim protivnicima. Prvi od njih tako će biti stari znanac, Glasgow Rangersi s kojima su već dva puta zaigrali u grupnoj fazi Lige prvaka i oba puta pobjedu je odnijela domaća ekipa. Međutim, problemi Aleksandra Hleba još uvijek nisu iza njega, a njegovim neigranjem pojavila bi se prilično velika rupa u Stuttgartovoj igri što zasigurno brine sve fanove njemačkog prvoligaša.

Također, valja spomenuti i da niti jedan klub nije slavio proteklog vikenda u nacionalnom prvenstvu. "Spremni smo na protivnika koji će bez pogovora dati sve od sebe na terenu. Nisam siguran s koliko će napadača zaigrati, nisu mi rekli, no očekujem nešto defenzivniji pristup", zaključio je trener Stuttgarta, Markus Babbel, a ako je suditi prema prvim riječima trenera Rangersa, Waltera Smitha u pravu je: "Mislim da smo jači nego prije, no isto tako morat ćemo biti strpljivi želimo li izboriti bilo koji za nas vrlo vrijedan bod."

S druge strane ogled Seville i Unirea Urzicenija trebao bi donijeti jednu sigurnu domaću pobjedu Španjolaca nad debitantom kojemu, iako je riječ o prvaku Rumunjske, bez pogovora kronično nedostaje iskustva da bi ozbiljne parirali bilo kojem protivniku iz skupine. "Iako su nam potpuna nepoznanica riječ je o prvom klubu u Rumunjskoj stoga moramo biti na oprezu i po pobjedu krenuti već od prve minute", zaključio je trener Seville, Manuel Jiménez.

Skupina H

Kao i kod Stuttgarta izvlačenje skupina donijelo je veliki osmjeh i na lica Arsenalovih fanova koji su tako uspjeli izbjeći podosta vrlo neugodnih protivnika. Tako im prvi krug donosi gostovanje kod debitanata u Ligi prvaka, Standarda koji će uz manjak iskustva biti prisiljen nastupiti i bez ozlijeđenog dvojca Steven Defour - Wilfried Dalmat, no niti Arsene Wenger ne može računati na sve svoje igrače.

Naime, uz imena koja su već neko vrijeme "nedostupna" ozljeda Manuela Almunije prisilit će iskusnog Wengera da po prvi puta u europsku vatru ubaci Vitu Mannonea ili Wojciech Szczęsnyja. Naravno, na raspolaganju mu je i naš reprezentativac Eduardo da Silva kojemu je povlačenjem kazne za simuliranje omogućen nastup na današnjoj utakmici.

Puno neizvjesnije trebalo bi biti u Grčkoj gdje Olympiakos nakon godinu dana odsustva iz Lige prvaka dočekuje debitanta iz Nizozemske, AZ Alkmaar. Vrlo je zanimljiv podatak koji kaže da je Olympiakos u posljednjih osam susreta protiv nizozemskih protivnika primio svega jedan zgoditak. "U odličnoj smo formi i to moramo prenijeti na teren. AZ Alkmaar nije lak protivnik, no sa ničim osim pobjedom nećemo biti zadovoljni", sigurno je izjavio trener Olympiacosa, Božidar Bandović.

Liga prvaka, prvo kolo, 20:45 sati:

Skupina E:
Liverpool - Debrecen
Lyon - Fiorentina

Skupina F:
Inter - Barcelona
Dynamo Kijev - Rubin Kazan

Skupina G:
Stuttgart - Glasgow Rangers
Sevilla - Unirea Urziceni

Skupina H:
Olympiacos - AZ Alkmaar
Standard - Arsenal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!