Nogomet

"U Maksimiru tražimo pobjedu"

Vedran Attias • srijeda, 16.09.2009.
"U Maksimiru tražimo pobjedu"
Foto: Kristijan Komarica

Dan prije prve utakmice Europske lige u kojoj Dinamo u Maksimiru ugošćuje belgijski Anderlecht, pred novinare su došli trener Dinama Kruno Jurčić i Milan Badelj te najavili dobru partiju i pobjedu našeg prvaka...

Na početku Europske lige Dinamo ima velika očekivanja od utakmice protiv belgijskog diva, no trener Kruno Jurčić priprema momčad kao i za svaku utakmicu: "Očekivanja su uvijek velika iako utakmicu gledamo kao i svaku drugu. Igramo ligaški tip natjecanja i svaka je utakmica za sebe te tako gledamo i ovu", rekao je trener Plavih na početku konferencije za novinare.

Jurčić nije propustio istaknuti protiv kakve momčadi Dinamo igra u četvrtak navečer: "Realnosti radi i sportske korektnosti, htio bih reći kako igramo protiv velike ekipe, nogometne i sportske institucije. Jedan od 10 najvećih na svijetu; klub velike povijesti i sadašnjosti, ali osjećam da ih se kod nas predstavlja u drugačijem svjetlu, a da bi izbjegle frustracije poslije mogućeg neuspjeha - dobro je već sada reći s kime sutra igramo."

Unatoč tako velikom protivniku i važnosti utakmice, priprema je - ista: "Igrali u Zaprešiću, Maksimiru sutra ili u nedjelju s Rijekom - to je nama sve isto. Stalno se stavljaju u prvi plan neke velike, povijesne utakmice i mislim da to nije dobro jer onda dolazi do velikih psihičkih pražnjenja u slučaju neuspjeha."

Bez kišobrana na Maksimir

Zbog utakmice doći će do posebnih regulacije prometa pa će tako biti zatvoren promet od Maksimirske od Bukovačke do Mandlove od 18 do 21, također, zatvara se i južno parkiralište od 20 do 23 te parkiralište Borongaj od 16 do 23 sata. Stadion se otvara u 17 sati i moli se sve navijače da dođu što prije kako bi se izbjegle gužve. Naravno, pirotehnička sredstva, alkohol, oštri predmeti i sve slično je zabranjeno unositi kao i - kišobrane. Srećom, nije najavljena kiša.

Trener je poručio kako nikakvih dvojbi oko sastava nema, a jedan od onih koji će se sigurno u četvrtak od 19 sati naći na travnjaku jest Milan Badelj: "Uz veliki broj ljudi na stadionu, nadamo se važnoj pobjedi koja bi nam puno značila na početku natjecanja; što zbog bodova, što zbog poštovanja ostalih ekipa. Respektiramo protivnika, ali smatramo da protiv ekipa kao što su Hearts i Anderlecht - u Maksimiru tražimo pobjedu."

S druge strane, na terenu sigurno neće biti Igora Bišćana i Carlosa. Kapetan Dinama nije se oporavio od ozljede koja nikako nije tako bezazlena kao što se činila, a Brazilac će krajem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna biti podvrgnut operaciji trbušnog zida kako bi taj problem napokon ostavio iza sebe.

Anderlecht je nakon sjajnog niza pobjeda izgubio od St. Truidena, a njihova formacija dobro je poznata treneru Dinama: "Igraju 4-2-3-1, imaju dosta problema s ozljedama, no isto tako i jako dobar izbog pa su ih lako riješili drugim igračima koji imaju nogometni pedigre." Otkrio je Jurčić i koje su glavne snage belgijske momčadi: "Ozlijeđen im je glavni pokretač Polak, ali Van Damme, Suarez i Boussofa su igrači koji su najopasniji u njihovoj ekipi."

"Kalkulacije nismo radili"

Jesu li se u Dinamu bavili računicom koliko je bodova dovoljno za prolaz dalje?: "Ne znam odakle bih uopće počeo pa nisam niti razmišljao o tome. Naravno, kao trener razmišljam unaprijed i šaljemo Dinka Jeličića, trenera juniora, na utakmicu u Amsterdam, ali dalje od toga ne idemo. Svaka sljedeća utakmica za nas je najbitnija i tako ih gledamo", rekao je Jurčić.

Belgijske kolege zanimalo je kakav Anderlecht Jurčić očekuje u Maksimiru - onaj koji se brani ili napada: "Gledao sam zadnju utakmicu protiv St.Truidena kada su nakon osam minuta gubili 2:0 pa to nije dobar primjer, ali s takvim profilom igrača kakav oni imaju - mogu igrati samo na jedan način: ofenzivan. U Belgiji su dominantni kao i mi u Hrvatskoj i moraju ne samo pobjeđivati nego i dobro igrati pa tako sumnjam da će puno mijenjati svoj stil u utakmici protiv nas."

Kako god se gosti postavili, jasno je kako će posebno prijetiti iz skoka zbog nekoliko visokih igrača: "Obratili smo posebnu pozornost na tu komponentu; kako Bišćan koji je jako bitan u tom dijelu ne igra morali smo to vježbati, no imamo i sada dosta dobrih igrača u skoku, ali primarno nam je onemogućiti im prilike doći u takve situacije."

Sjajna organizacija

Ne možemo ne spomenuti sjajnu i na razini svjetskih klubova organizaciju konferencije za novinare koju smo danas vidjeli u Dinamu. Naime, osim glavnog trenera Krune Jurčića i igrača Milana Badelj te standardno na konferencijama prisutnog člana Uprave za odnose s javnošću Siniše Jagodića, danas je ekipa Dinama bila pojačana asistenticom za PR Goranom Mirko koja je odlično odradila svoj dio prevođenja na engleski jezik kako bi prisutni belgijski kolege mogli obaviti svoj posao.

Publika u Maksimiru posljednjih je nekoliko utakmica na "zub" uzela Sammira, no trener tu ne vidi veći problem: "Oni su svi profesionalci i meni nije presudno koliko se kome zviždi. S druge strane, naravno da to nije dobro za njega, ali on je toliko dobar igrač da može prijeći preko toga i pružiti sjajnu partiju." Drugi južnoamerički vezni igrač Dinama, Pedro Morales, također nije upitan za utakmicu nakon što posljednja dva dana normalno trenira i viroza je iza njega.

Badelj smatra kako motivacije neće nedostajati: "Naravno da je svaka utakmica posebna i teško nam je nakon europske utakmice u koju se unesemo maksimalno igrati domaće prvenstvo gdje se očekuje lagana pobjeda, ali trudimo se svakoj utakmici prići jednako ozbiljno. Naravno, od igrača do igrača ovisi kako će motivirati za Anderlecht, ali osobno mislim da tu neće biti nikakvih problema."

Kada više nije bilo pitanja za trenera i veznog igrača Dinama, Jurčić je uzeo riječ i rekao: "Imam visoko mišljenje o Anderlechtu, ali moja ekipa je u jako dobroj formi i spremni smo poginuti na terenu. Bez obzira na strašnog protivnika - veliki sam optimist. Pozivam sve naše navijače da dođu, a mi ćemo im pružiti zadovoljstvo."

Dodatak nije potreban; samo potpora Plavima u četvrtak od 19 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!