Vodeni sportovi

Francuska heroina prekida karijeru

Maja Giljanović • petak, 18.09.2009.
Francuska heroina prekida karijeru
Foto: Davor Sajko

Bivša olimpijska pobjednica, trostruka svjetska i deveterostruka europska prvakinja Laure Manaudou je 20-tak dana prije svog 23. rođendana objavila prekid karijere.

Laure Manaudou je izjavila: "Odluku sam donijela nakon višemjesečnog pažljivog preispitivanja same sebe. Plivanje je dio mog života od malih nogu, ali bojim se da u bazenu posljednjih mjeseci ne nalazim zadovoljstvo. Nisam odlučila naprečac, frustracija me izjedala mjesecima i najpoštenije i prema sebi i prema svima koji me vole prestati se zavaravati".

Manaudou je na Olimpijskim igrama u Ateni u utrci na 400 slobodno osvojila prvu francusku plivačku zlatnu medalju nakon Jeana Boiteuxa 1952., prvu francuskog ženskog plivanja u povijesti, a postala je i tek druga Francuskinja nakon Micheline Ostermeyer 1948. koja je na jednim OI (Ljetnim ili Zimskim) osvojila tri pojedinačne medalje. 2004. je, naime, osvojila i srebro na 800 m i broncu na 100 metara leđno čime je na vječnoj listi francuskih sportašica izjednačena na drugom mjestu svih vremena (Ostermayer, Goitschel, Trinqeut-Hachin, Pelen, Bouthiaux, Perec, Longo-Ciprelli, Ballanger) iza mačevalice Laure Flessel-Colovic (pet medalja).

Osvojila je i osam zlatnih medalja na europskim prvenstvima u 25-metarskim bazenima, devet na europskim prvenstvima u olimpijskim bazenima (četiri je osvojila samo u Budimpešti i izjednačila rekord Ute Gewebniger iz '81. i Krisztine Egerszegi iz '93.) i tri na svjetskim prvenstvima (2005. u Montrealu na 400 slobodno i 2007. u Melbourneu na 200 i 400 slobodno), 2006. je na 400 m 18 godina starih 4:03,85 Janet Evans iz Seoula spustila na 4:03,03, ubrzo i na 4:02,13, a bivša (2007.) je svjetska rekorderka i na 200 slobodno (1:55,52).

Najbolja svjetska plivačica 2007., Manaudou je prošle godine na Olimpijskim igrama u Pekingu proživjela najteže trenutke karijere. Sedmo mjesto na 200 slobodno, osmo na 400 slobodno i tek polufinale na 200 leđno izazvali su prvu sumnje: "Obožavam plivanje, u bazenu sam svoja na svom, ali baš da je vrijedno suza, bojim se da nije".

"Ujutro kad se probudim, trening mi nije ni na kraj pameti. Život mi je ispunjen i bez plivanja. U bazenu sam osvojila sve što se može, sve o čemu sam sanjala i više od toga, napravila sam", izjavila je u siječnju, a nakon što je L'Equipe u srijedu objavio da je grupacija Pinault stopirala unosan ugovor nakon što je 22-godišnjakinji već isplatila 2,5 milijuna eura te da su se i ostali sponzori povukli, samo se čekala, a sada i dočekala, tek definitivna potvrda.

U samo 24 sata Manaudou je druga francuska reprezentativka koja u 22. godini prekida karijeru nakon što se jučer zbog "nedostatka motovacije" oprostila bivša (2006.) europska prvakinja Esther Baron.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!