Košarka

14 godina u 40 minuta

Bernard Jurišić • petak, 18.09.2009.
14 godina u 40 minuta
Foto: EPA

14 godina četvrtfinale je posljednja i neprelazna prepreka za hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Od Atene 1995. ne znamo kako izgleda medalja s velikog natjecanja, a od Toronta godinu dana prije kako izgledaju svjetla pozornice na Svjetskom prvenstvu. Pravo je vrijeme da saznamo...

Hrvatska reprezentacija u Poljskoj nikog nije impresionirala. Jedva smo se dovukli do četvrtfinala, uz puno muke ostvarili tri potrebne pobjede iz šest pokušaja i osigurali četvrtfinale. S druge strane Slovenci su dobili mnogo komplimenata za svoje nastupe, izgubili samo od Španjolaca i to u produžetku i donijeli puno zadovoljstva svojim navijačima.

Hrvatska - Slovenija 2-2

Hrvatska i Slovenija nisu se često sretale u službenim utakmicama, za razliku od prijateljskih ogleda gdje su često bili "sparing-partneri".

Vezane vijesti

Prva dva puta susretali smo se u dodatnim kvalifikacijama koje smo morali prolaziti nakon što su se raspale SFRJ i SSSR. U kvalifikacijama za OI 1992. pregazili smo Slovence 93:70 na putu prema Barceloni i finalu protiv Dream Teama. Godinu dana kasnije izgubili smo nevažnu utakmicu u finalu kvalifikacija za EP 1993. (90:94), kad smo i jedni i drugi već osigurali plasman. Ta je utakmica upamćena kao posljednja koju je odigrao Dražen Petrović, koji je sutradan poginuo u prometnoj nesreći u Njemačkoj.

Prvi put smo se sa Slovencima sreli na Europskom prvenstvu u Ateni 1995. i pobijedili 91:83. Uzvrat je stigao u Beogradu 2005., kad su Slovenci u borbi za plasman slavili 80:89.

No, sve je to danas neka "priča iz davnine". Cijelo prvenstvo stalo je u 40 današnjih minuta, nakon kojih će se određivati pobjednik i gubitnih. 40 četvrtfinalnih minuta može obrisati sve loše što je naša momčad pokazivala dosad, kao i sve dobro što su napravili Slovenci.

Posebno motivirati naše igrače i stručni stožer nije ni potrebno, jer motiva ionako ima napretek. Osim ispiranja gorkog okusa loših izdanja u Poznanu i Bydgoszczu, ova generacija u večerašnjoj utakmici može otići tamo gdje ni jedna nije u posljednjih 14 godina. Samo jedna večer može ih pretvoriti iz "luzera" u šampione.

Dužni su nam praktično svi, od igrača na terenu do stručnog stožera. Izbornik Repeša večeras igra utakmicu koja će odrediti njegov trenerski životopis, jer je u dosadašnjem dijelu prvenstva u javnosti značajno ugrozio status koji je dosad uživao. Hoće li "Jasko" večeras (21h) pronaći dobitnu formulu u prilagodbi načina igre igračima koje ima na raspolaganju ili će i dalje tvrdoglavo forsirati neke ideje koje su se dosad uglavnom pokazale promašenima, odredit će s kakvim ćemo se uspjehom vratiti iz Poljske.

Iako prorijeđeni ozljedama i problemima, Slovenci su pod vodstvom Jure Zdovca među momčadima koje su zasad najviše pokazale na ovom prvenstvu. Večeras bi im se mogli priključiti i ozlijeđeni Dragić i Smodiš, ali sve konce igre u svojim rukama drži odlični razigravač Jaka Lakovič. U odgovoru na pitanje kako će naši braniči odigrati obranu na njemu leži i odgovor na pitanje kako ćemo proći večeras.

No, opasnosti vrebaju i sa drugih pozicija. Nachbar, Brezec i Slokar su igrači s NBA iskustvom, Erazem Lorbek već godinama igra u Euroligi, a odličnu rolu u Poljskoj odrađuju veterani Jagodnik i Jurica Golemac. Potonjem Zagrepčaninu će večerašnja utakmica biti jedna od najtežih u karijeri, jer je već prije prvenstva najavio da nikako ne bi volio da Slovenija i Hrvatska jedna drugoj stoje na putu prema medaljama. A upravo se to dogodilo.

Na slovenskoj strani bit će i podrška s tribina, jer su već u Varšavi i Lodzu njihovi navijači bili najbrojniji nakon domaćih. Pred Hrvatskom je težak zadatak večeras, ali ulog je ogroman. A nagrada veličanstvena. Dajte da slavimo!

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!