Rukomet

"Uvijek smo dobro igrali sa Nijemcima"

Željko Kubatka • subota, 19.09.2009.
"Uvijek smo dobro igrali sa Nijemcima"
Foto: Nikola Movrić

Za Sportnet.hr Senjanin Maglajlija, nekadašnji pivot Borca, Zagreba, Ciudad Reala i Barcelone, reprezentativac Bosne i Hercegovine, a sada trener Croatia osiguranja, naše najbolje rukometne ekipe i najuspješnijeg sportskog kolektiva, o čijim trofejima drugi sportovi samo mogu sanjati, otkriva ambicije za nastupajuću europsku sezonu...

Kako ste zadovoljni pripremama i formom igrača?
Zacrtani plan smo većinom i ostvarili. Cilj je bio otići na visinske pripreme i pored snage koja se radi na takvim pripremama radili smo i sa loptom da bi bili spremni za dva turnira koja smo odigrali u Njemačkoj. Otišli smo na turnire bez dovoljno rada sa loptom i odmah igrali sa jakim Veszpremom i Kielom i izgubili a sa Gummerscbahom igrali neriješeno, tu smo izgubili Lubeja i Špoljarića radi ozljeda a između dva turnira smo nastavili sa pripremama i analizama utakmica gledajući što treba popraviti. U finalu drugog turnira smo igrali sa Kielom i do 50. minute vodili, tako da su ti odigrani turniri u Njemačkoj dali svoje i imali svrhu, posije je slijedio Zagreb i turnir u Poreču koji je pokazao da smo u dizanju forme ali i kada igramo bez koncentracije onda nismo dobri. Zadnji turnir u Mađarskoj je pokazao da europske ekipe srednje kvalitete dobivamo lako i da smo dostigli formu. Zadovoljan sam ali ima još prostora za napredak i do početka Lige prvaka treba još neke stvari doraditi. Prve dvije utakmice u Ligi prvaka (Norvežani u gostima i Šveđani u Zagrebu) će nas mentalno dići ukoliko osvojimo četiri boda, biti ćemo u nekoj optimalnoj formi i onda dolazi utakmica sa Hamburgom koji je na papiru jači ali ako nama bude išlo sve po planu biti ćemo jako opasni i ništa nije nemoguće.

Koliko će se osjetiti odlazak Vorija i Duvnjaka?
To su bili naši najbolji igrači u protekloj sezoni, neočekivano su otišli i na to nismo računali ali splet okolnosti je doveo do njihovog odlaska. Vorija smo uspjeli nadomjestiti dolaskom Norvežanina Lokea koji je u napadačkom smislu odličan igrač, u obrani nije igrao ali sada i je i tu pokazao kvalitetu. Doveli smo Lubeja ali je on bio ozlijeđen i tek sada kroz utakmice domaće lige treba vidjeti kakav je on, doveli smo Marića i s tim smo dobro pokrili mjesto pivota. Duvnjak je specifičan igrač i može igrati na svim pozicijama. Gojun i mlađi Valčić mogu zajedno sa Balićem nadomjestiti ulogu Domagoja. Balić je prvi put nakon nekoliko godina prošao kompletne pripreme, Džomba je zdrav, ekipa je godinu dana zrelija i stoga očekujem da se ne puno osjeća njihov odlazak a najbolje ćemo to vidjeti u prvim jačim utakmicama za bodove.

Kako vam se čine ostali klubovi u domaćem prvenstvu?
Nexe djeluje najjače i igrački i organizacijski, doveli su i pojačanja. Tu je i Varteks sa Canjugom koji odlično radi sa mladim igračima i između njih će biti bora za drugo mjesto i tu će biti par pravih derbija i kvalitetnih utakmica. U utakmicama sa nama sve zavisi od nas i kako uđemo u utakmicu. Ja kao trener insistiram da svaku utakmicu odigramo ozbiljno i da svako odradi svoj zadatak. Imamo dovoljno igrača da možemo svaku poziciju rotirati. Mislim da nitko nema šanse blizu prići osim ako mi igramo sa pola snage i neozbiljno, onda i mi nismo ubojiti i nastojim da svaka utakmica bude profesionalno odrađena. Davat ćemo priliku i mladim igračima što se i ranije radilo. Prva postava mora igrati i kroz te utakmice pripremati se za Europu jer oni su profesionalci i moraju igrati i zaraditi svoje novce i oni kada odrade svoj dio utakmice idu na klupu a mlađi ulaze. Tako je bilo za vrijeme Line tako će biti i sada.

U Ligi prvaka ste u jakoj skupini sa europskim prvakom Ciudad Realom i Hamburgom. Može li Zagreb osvojiti treće mjesto i osvojiti koji bod protiv jakih Reala i HSV-a?
Treće mjesto je minimum, realno smo jači od skandinavskih ekipa. Real i HSV su na papiru jači ali naš je cilj drugo mjesto s kojim izbjegavamo križanje sa jakom ekipom iz druge skupine. Kao kratkoročni plan smo si zacrtali ove dvije pobjede protiv Norvežana i Šveđana, dobra utakmica sa HSV-om i nakon čega dolazi utakmica sa Realom u Areni što ćemo pokušati pobijediti. Ovisno o tim utakmicama ambicije nam se mogu i povećati?

S kim više volite igrati, njemačkim ili španjolskim klubovima?
Pa, mi uvijek dobro igramo sa njemačkim klubovima pa i Kiel nas nije nikad razbio. Gledajući unatrag imali smo više uspjeha sa njemačkim klubovima dok sa španjolskim vrhunskim ekipama Realom i Barcelonom uvijek se dobro držimo i na kraju puknemo.

A lige? Bundes ili Asobal?
Sada je njemačka liga malo bolja, ekipe su kvalitetnije, vrhunski igrači, atraktivnija. Ova kriza je zahvatila i španjolsku ligu, smanjenje proračuna je smanjilo i kvalitetu klubova. Ima tri – četiri vrhunska kluba. Real i Barcelona odskaču, iza njih su Valladolid i Ademar a poslije njih su slabiji klubovi sa manjim proračunom.

Regionalna liga?
Stvarno ne znam kako bi se to sada uklopilo. U manjku europskih utakmica dobro bi došlo više jakih utakmica ali pitanje kako uklopiti termine domaće lige i da li igrati onda domaću ligu sa Ligom prvaka. Trebalo bi to uskladiti sa EHF-om, postoje neki planovi no daleko je to od realizacije. Ima tu puno problema iako bi dvorane sigurno bile popunjenije. Na našu inicijativu je promijenjen sustav natjecanja u Ligi prvaka da bi mali veći broj utakmica i da bi napunili dvorane i samim tim vratili novce koje smo uložili. Ne znam kako bi bilo uskladiti termine odigravanja utakmica sa domaćim prvenstvom i Ligom prvaka.

Bili ste vrhunski igrač u velikim europskim klubovima, a sada ste trener takvog kluba. Što je teže i zahtjevnije, klupa ili parket?
U svakom slučaju sada kada sam prvi trener zajedno sa Bašićem puno je više posla i odgovornost je veća. Kada si igrač posao je igrati i trenirati, fizički dio je puno teži kod igrača a s druge strane psihičko opterećenje u trenerskom poslu je veće. Neusporedivo je to i jedno i drugo je teško ako želite biti vrhunski igrač ili trener vrhunske ekipe.

Kako to da ste se prihvatili trenerske klupe poslije odlaska Line Červara?
U klubu sam dvanaest godina u kontinuitetu i radio sam razne poslove od uredskih pa do pomoćnika Line i kada je Lino bio zauzet politikom vodili smo ekipu i tu su se pokazali neki rezultati. Pa su nam ljudi vode o tome računa ukazali povjerenje vođenja Zagreba.

Mislite li da suci u rukometa imaju previše utjecaja?
Da, imaju previše utjecaja i ima previše situacija koje su prepuštene osjećaju suca što ne smije biti. Mogu odlučivati i utjecat na pobjednika. U rukometu suci utiču dosta i zavisi kakav kriterij postave i dosta je prepušteno njima iako ja baš ne razmišljam puno o njima pa i kao igrač više sam se koncentrirao na igru.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!