Nogomet

Lovrek na korak do povratka

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 21.09.2009.
Lovrek na korak do povratka
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Subota Pjesnicima nije donijela prvo ovosezonsko veselje, u osam susreta zabilježen je i osmi poraz, a već utorak "bijelima" nosi novi izazov. Kup susret s Orijentom dolazi u tjednu kada Zagreb očekuje i neugodan domaći dvoboj protiv Šibenika i sigurno je kako pred Zagrebašima stoje nove teške i ozbiljne prepreke. Prošloga tjedna predstavljeni su novi planovi, a danas se treninzima momčadi priključio njen bivši napadač Kruno Lovrek...

Ciljevi i raspored

Sedam prvenstvenih utakmica pod ravnanjem Luke Pavlovića, jedna pod vodstvom novoizabranog Igora Štimca, a Zagreb i dalje zapinje na početnoj nuli. U vrlo kratkom vremenu Pjesnici su se od momčadi koja je željela Europu našli u situaciji da u leđa gledaju kompletnom ostatku lige, a od i dalje rizičnog 14. mjesta dijeli ih velikih osam bodova razlike. I kao da to nije dovoljno, niti raspored u idućih nekoliko tjedana nije najzahvalniji po Zagrebaše.

"Za početak nam je primarni cilj izvlačenje kluba s pozicija koje vode u drugu ligu. Raspored do pauze je takav kakav je i sada nam je najbitnije da ga što bezbolnije izdržimo. Nemamo puno vremena, čeka nas Kup, tri dana kasnije Šibenik i zatim gostovanju u Karlovcu. Moram pohvaliti nogometni klub Zagreb na uvjetima i infrastrukturi i to je sigurno nešto što veseli svakog trenera. Sada je na meni i mojim pomoćnicima da odgovorimo bodovima. Situacija nije laka, ali posebno me veseli pristup igrača prema radu. Raspoloženje se evidentno diže, igračima je opet osmijeh na licu, a to je jako bitno i pomoći će u postizanju dobrih rezultata."

Kadar

Već na Poljudu Štimac je po pitanju formacije napravio pomak u odnosu na duže vremena standardnih 4-4-2. Kapetanu Parlovu povjerena je uloga osigurača ispred zadnje linije obrane, dok je pomicanjem Vugrinca u veznu liniju u napadu "bijelih" ostao tek Krstanović. Jasno je kako na domaćem terenu Pjesnici nemaju namjere igrati u identičnoj formaciji kojoj je novi strateg dao povjerenje na svojoj premijeri. Susreti poput onog subotnjeg ipak zahtijevaju nešto oprezniju varijantu, a ona je u osmom kolu nulu uspjela držati do 54. minute.

"Osim ekstra klase Vugrinca svi su drugi podjednake kvalitete. Koristit ću ih sve, to sam rekao i njima, a osim vremenskih uvjeta i protivnika, odnosno situacije u kojoj ćemo se nalaziti, izbor će ovisiti i o njihovom odnosu prema radu. S obzirom na kadar koji imamo, talentirane igrače s kvalitetnim odnosom prema radu, posebnu pozornost posvetiti ćemo timskoj igri, brzini te igre, protoku lopte i okomitosti. Formaciju ćemo mijenjati stalno, od protivnika do protivnika, a smatram da će to biti jako izvedivo s obzirom da imam četiri, pet polivalentnih igrača koji se mogu baš svemu prilagoditi. Osnovni sustav biti će s četiri igrača u obrani, a kombinirat ćemo u formaciji prema naprijed."

Razlozi krize i daljnji planovi

U Veslačkoj će se u sklopu poboljšanja plasmana i izlaska iz teške i neočekivane situacije posebno raditi na tehničkom segmentu igre, s obzirom da je Štimca, prema vlastitim riječima, dočekala odlično kondicijski pripremljena momčad. "Zagreb sam pratio kroz prijateljske susrete i moram reći da su na njima blistali. U prvenstvu se realizacija pokazala ključnom, a golove koje su primali nastali su iz elementarnih pogrešaka koje se ne smiju događati profesionalcima." Priliku za popravak realizacije "bijeli" protiv Hajduka nisu niti imali, a nakon susreta trener gostiju nije bio zadovoljan načinom na koji su njegovi igrači odgovorili na pojedine zadaće pred kojima su se nalazili.

No bez obzira na sve kvalitete sastava koji je preuzeo, već nakon prve utakmice na klupi posljednjeplasirane momčadi prvenstva Štimac je zavapio za pojačanjima. Mizerna realizacija, problemi s ozljedama obrambenih igrača, te nedostatak agresivnosti u središnjici, sugeriraju kako će se prvenstveno raditi na dolasku napadača, stopera te eventualno jednog veznog igrača koji bi pojačali konkurenciju, ali i donijeli jednu razinu više.

A prvo će pojačanje sudeći po razvoju događaja u Kranjčevićevoj biti njen bivši stanovnik Krunoslav Lovrek. Lovrek je priključen treninzima momčadi, a od nastupa u bijelom dresu dijeli ga tek riješena situacija sa turskim Eskisehirsporom. "Teško je očekivati da će svi potrebni papiri stići do susreta sa Šibenikom no ako se to ipak dogodi naravno da će nam to biti ogromni dobitak", najavio je Štimac ovaj obećavajući povratak.

Kup - novi početak ili?

A nakon što je borba za Europu postala tek uspomena na neke ugodnije dane, natjecanje kroz Kup ostaje jedina šansa da Pjesnicima sezona u potpunosti ne propadne. Sutrašnji susret s Orijentom za nogometaše Igora Štimca imati će višestruko značenje. "Utakmica s Orijentom utakmica je od iznimnog značaja. Tražimo prvu službenu pobjedu nakon dugo vremena, a osim toga važna nam je i kako bismo uvježbali nišanske sprave te podigli malo agresivnost i htijenje. Bit će nam to odličan uvid za sve buduće susrete."

Dvoboj Orijenta i Zagreba na rasporedu je u utorak, 22. rujna, s početkom u 15.30.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!